شماری از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه حکومت افغانستان را در تحقق روند صلح ناتوان میخوانند و تأکید میورزند که دیگر صبر مردم در برابر این شعارهای عوام فریبانه به پایان رسیدهاست.
این نمایندهگان میگویند، روند گفتگوهای صلح در کنترول حکومت نیست و همه روزه از باور مردم نسبت به توانایی حکومت در این راستا کاسته میشود.
شکیبا هاشمی یکی از این نمایندهگان در نشست عمومی روز چهارشنبه ولسی جرگه هر چند اقدام تازه واشنگتن را برای گشایش در صلح با طالبان یک گام مهم میخواند اما تأکید میورزد که حکومت باید موضعاش را در این زمینه روشن سازد.
وی افزود:
"ما از تصمیم امریکا استقبال میکنیم، اما برداشت ما این است که حکومت موجود نه صلاحیت و نه ظرفیت لازم را دارد تا بتواند پروسه صلح را به موفقیت برساند، مردم افغانستان دیگر بیش از این نمیتوانند تحمل قربانی شدن فرزندان خود را داشته باشند، مردم افغانستان صلح با طالبان و ختم جنگ را میخواهند."
دو روز پیش از این نیویارک تایمز گزارشی را پخش کرد که در آن نگاشته شدهاست که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا برای تمامی دیپلوماتهایش دستور دادهاست تا برای گفتگوهای مستقیم با طالبان آمادهگی بگیرند.
هر چند این روزنامه از منبعِ نام نبردهاست؛ اما نگاشته که مقامهای افغان و امریکایی از این اقدام استقبال کردهاند و به باور این مقامها، اقدام تازه امریکا میتواند سبب همسویی و نزدیکی طالبان و حکومت افغانستان شده و به آغاز گفتگوهای رسمی میان دو طرف بیانجامد.
حال نمایندهگان مردم در ولسی جرگه به این روند به دیده شک مینگرند؛ اما حکومت به پیشرفت هایی در این روند خوشبین است.
با این همه، انتظارها برای تحقق روند صلح از سه ماه به اینسو به ویژه پس از برقراری آتشبس سه روزه دو جانبه در روزهای عید میان حکومت و طالبان به این امیدواریها بیشتر افزود.
پس از آن رسانههای پاکستانی گزارش دادند که گفتگوهای رسمی میان طالبان و حکومت افغانستان در روزهای نزدیک در یکی از مکانهای نامعلوم برگزار میگردد و شماری از کشورها نیز برای تحقق این روند با حکومت اعلام همکاری کردند.
برگزاری نشست علمای جهان اسلام که با حضور علمای ۵۷ کشور اسلامی هفته گذشته در عربستان سعودی در پیوند به صلح افغانستان برگزار گردید هر چند از سوی طالبان یک نشست نمایشی خوانده شد و آنرا رد کردند؛ اما امیدواری هایی را از سوی حکومت افغانستان به همراه داشتهاست.
اکنون نمایندههای مردم در ولسی جرگه میگویند که طالبان همه روزه به سقوط شهرها، تلفات غیر نظامیان و نیروهای امنیتی میپردازند و اینجا برای مصروف نگهداشتن مردم از پیشرفتها در روند صلح سخن زده میشود در حالیکه طالبان به این روند باورمند نیستند.
جعفر مهدوی یکی دیگر از این نمایندهگان گفت:
"اینکه امریکا میخواهد با طالبان وارد مذاکره گردد آنرا تأیید میکنیم، اما ما دیگر تحمل اینکه صلح بالاخره میرسد را نداریم، و این نباید شعار در افغانستان باشد برای انتخاب آقای ترمپ و غنی در سالهای پیشرو، آن انتظار و امید را که ما داشتیم حالا از آن کاسته شدهاست."
اما با این همه، در روزهای پیسین رئیس جمهور غنی در هر نشستی از پیشرفت در این روند خوشبینی میکند، مانند این بار که میگوید انتظار دارد گفتگوهای صلح با طالبان پیش از برگزاری انتخابات آغاز گردد.
وی میگوید:
"زمانیکه شما آتشبس را اعلام کردید و این آتشبس به موفقیت تمام شد پس از ۱۷ سال برایم یک امیدواری پیدا شد که این قضیه حل شدنی است و ممکن میباشد و از نا امیدی به حالت امیدواری رسیدهایم."
در این میان صالح محمد سلجوقی یکی دیگر از نمایندهگان مردم در ولسی جرگه میگوید نقش حکومت افغانستان باید در این روند روشن گردد و رئیس جمهور غنی باید پاسخ دهد که نتیجه آتشبس چند روزه با طالبان چه بودهاست.
وی تأکید میورزد که اگر گروه طالبان حاضر نیست به روند صلح بپیوندد، مردم افغانستان در این باره تصمیم خواهند گرفت.
نظیفه محبوبی