عربستان سعودی: افغانستان نباید به پناه‌گاه امن برای هراس‌افگنان مبدل شود

فیصل بن فرحان، وزیر خارجهٔ عربستان سعودی

فیصل بن فرحان، وزیر خارجهٔ عربستان سعودی بر فراهم سازی امنیت و ثبات در افغانستان تأکید کرده و می‌گوید، این کشور باید یک بار دیگر به پناهگاه امن هراس‌افگنان مبدل نشود.

او در یکی از بحث‌های مجمع عمومی سازمان ملل متحد بر تأمین حقوق تمام افغان‌ها به ویژه حق تحصیل و کار دختران و زنان تاکید کرد.

وزیر خارجۀ عربستان سعودی گفت:
"ما در مورد امنیت و ثبات افغانستان می‌گویم که این کشور نباید به پناه‌گاه امن هراس‌ افگنان مبدل شود، ما در کنار تحصیل و کار زنان خواستار احترام به حقوق اساسی همه افغان‌ها هستیم، ما برای کاهش مشکلات افغان‌ها خواستار افزایش‌ تلاش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای برای کمک‌های بشردوستانه و اقتصادی هستیم."

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که پیش از این امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان در حاشیهٔ نشست عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک در دیدار با ابراهیم رئیسی، همتای ایرانی خود نسبت به حضور و فعالیت گروه‌های هراس‌افگن در افغانستان ابراز نگرانی کرده بود.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در بارۀ اظهارات وزیر خارجهٔ عربستان سعودی به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این بارها گفته است که گروه‌ها هراس ‎افگن در افغانستان وجود ندارند و از خاک این کشور به هیچ کشوری تهدید ایجاد نمی‌شود.

اما انوارالحق کاکر، نخست وزیر حکومت موقت پاکستان به تاریخ ۳۱ سنبله در سخنرانی‌اش در نشست عمومی سازمان ملل متحد ادعا کرد که پاکستان مصروف سرکوب هراس‌افگنان وارد شده از افغانستان است.

بیشتر در این باره: صدراعظم موقت پاکستان: حملات تروریستی از قلمرو افغانستان باید متوقف گردد

هرچند افغانستان باز هم در نشست عمومی سازمان ملل متحد نماینده ندارد، اما باز هم رهبران کشورهای مختلف در نشست‌‌های عمومی و حاشیه‌ای این سازمان بر تامین حقوق بشر به ویژه حق تحصیل و کار زنان، مبارزه با هراس افگنی و مواد مخدر و ایجاد حکومت همه‌شمول در این کشور تاکید کرده‌اند.

رتنو مرسودی، وزیر خارجهٔ اندونیزیا نیز در این بحث عمومی که در ۷۸مین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک برگزار شده بود، گفت که برای بهبود وضعیت افغان‌ها به تلاش‌های مشترک نیاز است.

رتنو مرسودی، وزیر خارجهٔ اندونیزیا

او افزود:
"اندونیزیا به تلاش‌های خود به شمول برای تأمین حق تحصیل دختران و زنان افغان در افغانستان و تامین حقوق افغان‌ها ادامه می‌دهد."

این در حالی است که سرگی لاروف، وزیر خارجهٔ روسیه روز شنبه در یک نشست خبری در نیویارک گفت، در نشست فارمت مسکو در بارۀ چگونگی کمک و همکاری برای حل مشکلات کنونی افغانستان و همسایه‌هایش بحث خواهد شد.

نشست مسکو به تاریخ ۲۹ سپتامبر در شهر کازان روسیه برگزار می‌شود که به اساس معلومات قبلی وزارت خارجهٔ حکومت طالبان، امیر خان متقی، سرپرست این وزارت در آن اشتراک خواهد کرد.

در این نشست نمایند‌گان روسیه، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، چین، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان نیز حضور خواهند داشت.

بیشتر در این باره: نشست فارمت مسکو؛ روسیه با برگزاری این نشست در پی چیست؟

این پنجمین دور نشست فارمت مسکو است که تا چند روز دیگر برگزار خواهد شد.

در چهارمین دور این نشست که در ماه نوامبر سال گذشته برگزار شده بود، از طالبان دعوت نشده بود.

در دورهای قبلی نشست فارمت مسکو هم کشورهای اشتراک کننده بر ایجاد یک حکومت همه‌شمول، مبارزه با هراس‌افگنی و تأمین حقوق بشری افغان‎‌ها در افغانستان و ادامهٔ همکاری‌های اقتصادی و بشری به این کشور تأکید کرده‌ بودند.