خبر ها
وزیر خارجۀ عراق از گروههای مسلح خواست که با نیروهای رسمی عراقی یکجا شوند
یک دیپلومات بلندپایۀ عراق روز پنجشنبه، ۱۶ جنوری، از گروههای مسلح فعال در کشورش خواست که سلاحهای خود را به زمین بگذارند.
این گروهها در برابر نیروهای ایالات متحده جنگیدهاند و راکت و طیارههای بیپیلوت را بر اسرائیل شلیک کردهاند.
فواد حسین، وزیر خارجۀ عراق، در مصاحبه با خبرگزاری رویترز از گروههای مسلح خواست که با نیروهای رسمی عراقی یکجا شوند.
این درخواست در حالی صورت میگیرد که گروههای مسلح تحت حمایت ایران در غزه و لبنان تضعیف شدهاند و حکومت سوریه ماه گذشته توسط شورشیان مسلح سرنگون شد.
دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده که روز دوشنبه هفتۀ آینده مراسم تحلیف را بهجا میآورد، وعده کرده که فشارها را بر تهران که از بسیاری احزاب سیاسی و گروههای مسلح در عراق حمایت کرده، افزایش میدهد.
ادارۀ هواشناسی وزش بادهای شدید را در ولایات مرکزی و جنوبی افغانستان پیش بینی کرده است
ادارۀ هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان از احتمال بادهای نسبتاً شدید در برخی مناطق افغانستان هشدار داده است.
این اداره در خبرنامهای روز پنجشنبه، ۲۷ جدی گفت که در ولایتهای جنوبی و مرکزی به شمول سالنگها، امروز جمعه و فردا شنبه احتمال بادهای نسبتاً شدید وجود دارد.
سرعت باد در نقاط مختلف بین ۵۰ تا ۷۵ کیلومتر در ساعت پیشبینی شده است.
افغانستان یکی از ده کشور آسیبپذیر در برابر تغییرات اقلیمی دانسته میشود.
ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) در گزارشی روز چهارشنبه گفت که در ۱۵ روز گذشته به دلیل برفباری، باران و سرمای شدید در برخی ولایات شمالی و شرقی افغانستان دستکم ده نفر جان باختهاند و ۱۷ نفر دیگر زخمی شدهاند.
دبیلو اف پی: حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند
برنامۀ جهانی غذا میگوید که در حال حاضر حدود ۱۵ میلیون نفر در افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای اضطراری غذایی نیازدارند.
ضیاالدین صافی معاون سخنگوی این ادارۀ سازمان ملل متحد در افغانستان به رادیو آزادی روز پنجشنبه ۱۶ جنوری گفت که تلاشهای خود را برای حمایت از شش میلیون نفر در زمستان افزایش داده اند.
او افزود: «با توجه به کمبود بودجه این کمتر از نیمی از جمعیت نیازمند به کمکها است. برنامۀ جهانی غذا به بیش از هشتصد میلیون دالر امریکایی نیاز دارد تا در زمستان امسال از آسیب پذیرترین خانوادههایی افغانستان حمایت کند.»
بر اساس ارقام ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) نزدیک به ۲۲.۹ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه در سال جاری میلادی نیاز خواهند داشت.
سازمان ملل متحد روز چهارشنبه هشدار داد که بیش از نیم میلیون کودک در سال ۲۰۲۵ در افغانستان در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند.
دیدبان حقوق بشر: وضعیت حقوقبشری افغانستان دریک سال گذشته وخیمتر شده است
دیدبان حقوق بشر میگوید که وضعیت حقوقبشری در افغانستان در سال ۲۰۲۴ به دلیل تشدید سرکوب زنان و دختران و اقلیتها توسط طالبان بدتر شده است.
این نهاد در گزارشی که در آن وضعیت حقوقبشری در بیش از ۱۰۰ کشور بررسی شده است، روز پنجشنبه ۲۷ جدی گفت که طالبان، روزنامهنگاران و منتقدین را بازداشت کرده و محدودیتهای شدید را بر رسانهها اعمال کردهاند.
فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان در دیدبان حقوق بشر، گفته که در جریان سه سال حاکمیت طالبان، سرکوب حقوق و آزادیها تشدید شده است.
او همچنان گفته است که دولتها باید طالبان را تحت فشار قرار دهند تا این گروه بدرفتاریهای خود علیه زنان و دختران را پایان دهد.
طالبان در مورد این گزارش هنوز چیزی نگفتهاند؛ اما در گذشته گفته بودند که به رعایت حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلامی متعهد اند.
طالبان از زمان بازگشت به قدرت در افغانستان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای زیادی را از جمله در عرصههای آموزشی و کاری بر زنان و دختران وضع کردهاند.
سیف علی خان در خانهاش هدف ضربات چاقو قرار گرفت
سیف علی خان، ستاره مشهور سینمای بالیوود، در داخل خانهاش مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
بهگزارش رسانههای هند، سیف علی خان، ۵۴ ساله، حوالی ساعت ۳:۳۰ صبح روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، در خانهاش در شهر ممبئی، توسط افراد ناشناس هدف ضربات چاقو قرار گرفت.
در حال حاضر، این ستاره سینمای بالیوود به شفاخانۀ لیلاوتی در نزدیکی شهر بمبئی منتقل شده و گفته میشود تحت عمل جراحی قرار دارد.
بر اساس گزارشها، سیف علی خان هدف شش ضربه چاقو قرار گرفته که دو زخم آن عمیق است.
پولیس هند تحقیقات را در مورد این رویداد آغاز کرده است.
نتانیاهو حماس را به عقبنشینی از برخی جزئیات توافق آتشبس متهم کرد
بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، حماس را متهم کرده که از برخی جزئیات توافق آتشبس در نوار غزه عقبنشینی کرده و تأیید آن را توسط حکومت اسرائیل متوقف ساخته است.
حماس از سوی ایالات متحدهٔ امریکا و اتحادیهٔ اروپا بهحیث یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
براساس گزارش خبرگزاری رویترز، در اعلامیهٔ روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، صدراعظم اسرائیل گفته شده که «حماس در تلاش گرفتن امتیاز در لحظات آخر، بخشهایی از توافقی را که با میانجیها و اسرائیل حاصل شده، زیر پا میگذارد.»
در اعلامیه آمده است، تا زمانی که میانجیها به اسرائیل اطلاع ندهند که حماس همهٔ عناصر توافق آتشبس را پذیرفته است، کابینهٔ اسرائیل تشکیل جلسه نخواهد داد.
مذاکرهکنندگان روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، به توافق مرحلهای برای ختم درگیریها بین اسرائیل و حماس در نوار غزه دست یافتند.
این توافق از روز یکشنبه، ۳۰ ماه جدی، اجرایی خواهد شد و مذاکرهکنندگان در حال همکاری با اسرائیل و حماس برای تطبیق آن هستند.
فرمان جدید رهبر طالبان؛ «هیچ طالب همزمان دو مقام دولتی داشته نمیتواند»
ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، طی فرمانی حکم صادر کرد که هیچ مقام حکومت او، اعم از ردههای پایین یا ارشد، نمیتوانند همزمان دو مقام رسمی داشته باشند.
در این فرمان رهبر طالبان که روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، از سوی وزارت عدلیهٔ حکومت آنها منتشر شد، گفته شده است، افرادی که در دو پست کار میکنند، باید یکی از آنها را ترک کنند.
این در حالی است که چند روز پیش، براساس حکم ملا هبتالله آخندزاده، مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرای حکومت آنها، بهحیث سرپرست وزارت مهاجرین و عودتکنندگان تعیین شد.
اما گفته میشود که پس از گذشت یک هفته، مولوی عبدالکبیر همچنان به کار قبلیاش ادامه داده است
چین: از توافق آتشبس در نوار غزه برای کاهش تنشها در شرق میانه استفاده شود
چین با استقبال از توافق آتشبس در نوار غزه میگوید که امیدوار است طرفهای مرتبط بتوانند از آن بهحیث فرصت ترویج کاهش تنشها در شرق میانه استفاده کنند.
بهگزارش خبرگزاری رویترز، گوئو جیاکون (Guo Jiakun)، سخنگوی وزارت خارج چین، روز پنجشنبه، ۲۷ ماه جدی، گفت، چین همچنین امیدوار است که این توافق بهطور مؤثر تطبیق شود تا به آتشبس جامع و دایمی در نوار غزه دست یابد.
گوئو گفت که چین به تلاشهایش برای ارائهٔ کمکهای بشردوستانه و کمک به بازسازی پس از جنگ در غزه ادامه خواهد داد.
مذاکرهکنندگان روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، به توافق مرحلهای برای ختم درگیریها بین اسرائیل و حماس در نوار غزه دست یافتند.
حماس از سوی ایالات متحده و اتحادیهٔ اروپا بهحیث یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
درخواست ریچارد بنیت؛ «صدای پناهجویان افغان» در تصمیمگیریهای بینالمللی جای داده شود
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، خواستار گنجاندن صدای پناهجویان افغان در گفتوگوها و تصامیم سیاسی بینالمللی شده است.
آقای بنیت روز چهارشنبه، ۲۶ ماه جدی، در یک نشست مجازی بر لزوم تقویت و بهبود حقوق پناهجویان در سطح جهان تأکید کرد و گفت: «بُعد سیاسی هرچه باشد، اما باید به حقوق پناهندگان احترام گذاشته شود.»
ریچارد بنیت، با تأکید روی راهحلهای درازمدت مشکل پناهجویان افغان، با اشاره به عوامل مهاجرت کنونی افغانها گفت: «زندگی بهویژه برای زنان، دختران، و اقلیتها، از جمله گروههای قومی و مذهبی، بسیار آزمونبرانگیز شده است.»
افغانستان یکی از کشورهایی است که اتباعش بهدلیل شرایط بد سیاسی-اقتصادی و تغییرات اقلیمی مجبور به مهاجرتهای غیرقانونی میشوند.
بهگفتهٔ سازمان بینالمللی مهاجرت، آیاوام، از سال ۲۰۲۰ تاکنون حدود ۸ میلیون تن از افغانستان مهاجرت کردهاند و بیشتر آنها به کشورهای همسایه، ایران و پاکستان، رفتهاند.