خبر ها
سقوط يک طياره مسافر برى شرکت هوايى دولتى آذربايجان ٢٣ کشته بر جاى گذاشت. مجمع عمومى سازمانملل بوديجه اين سازمان را تصويب کرد. جاپان و امريکا برسر ساختن يک سستيم دفاعى موشکى به توافق رسيدند. نماينده کوياى شمالى خوستار بهبود روابط با جاپان شد.
بر اساس گزارش هاى آژانس هاى خبرى در اين طياره ١٠ مسافر آذرى ، ٤ قزاق ، يک استرايايى،يک برتانوى، يک جورجيايىو يک ترک سفر ميکردند.
علت سقوط طياره و خسارات ديگر ناشى از آن تا حال گزارش نشده است.
طياره مسافر برى شرکت هوايى ازل از نوع انتونوف ١٤٠ بکه به قصد قزاقستان را داشت از ميدان هوايى باکو برخاسته بود ،اندکى پس از پرواز در آنطرف درياى خذر سقوط کرد.
مجموع سازمان ملل متحد در نشست سالانه خود در نيويارک بوديجه دو سال آينده اين سازمان را تصويب کرد.
٩٥٠ مليون دالر براى سال آينده ميلادى است، اما چنان به نظر ميرسد که اين مقدار پول تنها مصارف شش ماهه اين سازمان را اکتفا کند.
دپلومات ها مى گويند هدف از تعيين اين مقدار پول به عنوان بوديجه يکساله سازمان ملل فشاريست بر سازمان براى آوردن اصلاحات ادارى طى شش ماه نخست سال آينده.
اين بوديجه بر اساس مقرات سازمان ملل متحد بايد هر دوسال يکبار مورد برسى قرار گيرد.
دولت جاپان امروز اعلان کرد با طرح سيستم موشکى دفاعى مشترک با امريکا موافق است و ميخواهد اين پروژه به پيش برود.
منشى کابينه جاپان شين زو امروز با اعلام اين موضوع گفت ، اين طرح بکلى جنبه دفاعى دارد.
تحقيقات در اين طرح دفاعى ميان جاپان و ايالات متحده امريکا زمانى آغاز شد که کوريا شمالى در سال ١٩٩٨ موشکى را بر فراز جاپان مورد آزمايش قرار داد.
سيستم ضد موشکى جاپان و ايالات متحده امريکا قادر خواهد بود موشک فيرشده را قبل از اصابت به هدف منهدم سازد. مخارج ساختن چنين سيستمى ٣ مليارد دالر برآورد شده است و ٩ سال را در بر ميگرد تا تکميل و مورد استفاده قرار گيرد.
در مذاکرات که امروز و فردا در پيکينگ بر گزار ميگردد ، جاپان و کوريايى شمالى تلاش خواهند کرد مناسبات دپلوماتيک ميان دو کشور را بهبود بخشند.
نماينده کورياى شمالى در اين رابطه به خبرنگاران گفت،
پيونگ يانگ قصد دارد روابط دپلوماتيک خود را با جاپان عادى سازد.
برنامه اتومى کوزريايى شمالى و اخطتاف چند جپانى توسط پيونگ يانگ در دهه ٧٠ و ٨٠ ميلادى مناسبات دپلوماتيک را ميان اين دو کشور تيره ساخت.
يکى از مقامات بلند پايه جاپان امروز از کورياى شمالى خواست تا در باره شهروندان جاپانى که در دهه هاى ٧٠ و ٨٠ ميلادى ربوده شده اند پاسخ صادقانه ارائه کنند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ترمپ: قرار است با نتانیاهو درباره موفقیتهای بزرگی که در ایران داشتیم صحبت کنم

رئیسجمهور امریکا روز سهشنبه ۱۰ سرطان اعلام کرد در دیدار هفته آینده با صدراعظم اسرائیل درباره «موفقیتهای بزرگی» که دو کشور در ایران به دست آوردند، صحبت خواهد کرد.
رسانهها روز گذشته خبر دادند که بنیامین نتانیاهو قرار است دوشنبه هفته آینده به امریکا برود و در قصر سفید با دونالد ترمپ دیدار کند.
آقای ترمپ در گفتوگو با خبرنگاران درباره این دیدار گفت: «قرار است درباره موفقیت بزرگی که در ایران داشتیم حرف بزنیم، موفقیتی که سالها کسی به دست نیاورده بود.»
او در ادامه بار دیگر «حمله دقیق» به تأسیسات هستهای ایران را ستود و تأکید کرد که اکنون میتوان کلمه «نابودی» را درباره این تأسیسات به کار برد.
رئیسجمهور امریکا که پیش از ترک کردن قصر سفید به خبرنگاران پاسخ میداد، همچنین گفت قرار است درباره غزه نیز با صدراعظم اسرائیل گفتوگو کند.
دونالد ترمپ و مسئولان ارشد نظامی و استخباراتی امریکا میگویند حملات هوایی روز اول سرطان این کشور به سه مرکز هستهای ایران در فردو، نطنز و اصفهان باعث نابودی برنامه هستهای ایران شده و تهران تا سالها نمیتواند این برنامه را احیا کند.
سازمان بینالمللی مهاجرت: در یک ماه بیش از ۲۳۰ هزار افغان از ایران بازگشتهاند

سازمان بینالمللی مهاجرت اعلام کرد که در ماه جون ۲۰۲۵ بیش از ۲۳۰ هزار افغان از ایران به افغانستان بازگشتهاند که اکثر آنها به اجبار اخراج شدهاند.
این روند در هفتههای اخیر شتاب بیشتری گرفته زیرا ایران برای همه مهاجران افغان فاقد مدرک مهلت خروج تا ۶ جولای تعیین کرده است.
با این حال، سازمان بینالمللی مهاجرت میگوید که تعداد اخراجشدگان حتی پیش از فرارسیدن مهلت مقرر هم بالا بوده است.
به گفته سخنگوی این سازمان، بین اول تا ۲۸ جون ۲۳۴ هزار نفر به افغانستان بازگشتهاند و از آغاز سال میلادی تاکنون، ۶۹۱ هزار افغان بازگشتهاند که ۷۰ درصدشان به اجبار اخراج شدهاند.
در برخی روزهای هفته گذشته، شمار بازگشتها به ۳۰ هزار نفر در روز نیز رسیده است.
یوناما نشست دو روزهای را در دوحه برای حمایت از سکتور خصوصی و مبارزه با مواد مخدر برگزار کرده است

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز دوشنبه در دوحه قطر، نشست های گروهای کاری را برای حمایت از سکتور خصوصی و مبارزه با مواد مخدر آغاز کرده است.
این نشست تخنیکی که دو روز ادامه خواهد داشت، در ادامه نشست ماه جولای سال گذشته و بر اساس توصیههای ارائهشده به شورای امنیت سازمان ملل برگزار شده است.
در این نشست، مقامات طالبان، نمایندگان کشورهای عضو، سازمانهای بینالمللی و کارشناسان شرکت کردهاند تا پیشرفتها و اولویتهای آینده را بررسی کنند.
موج گرمای سوزان در اروپا؛ هشدار سازمانهای صحی و محیطزیستی به مردم

گرمای شدید و سوزان بخش بزرگی از جنوب اروپا را دربرگرفته و سازمانهای صحی و محیط زیستی به مردم هشدار دادهاند.
این هشدار در حالی صادر شده که پیشبینیها نشان میدهد در روزهای آینده نیز دمای هوا افزایش خواهد یافت و موج گرما ادامه خواهد داشت.
کشورهایی مانند فرانسه، ایتالیا، پرتگال و اسپانیا نیز آمادگیهای خود را اعلام کردهاند.
روز دوشنبه، در بسیاری از مناطق اسپانیا دمای هوا به بالای ۴۲ درجه سانتیگراد رسید و انتظار میرود این موج گرما حداقل تا روز پنجشنبه ادامه یابد.
در سال ۲۰۲۲ نیز اسپانیا زودتر از زمان معمول، یعنی ۲۰ تا ۴۰ روز پیش از فصل گرم، با موج گرما روبرو شد که دلیل آن شدت تغییرات اقلیمی اعلام شده بود.
محکمهای در فرانسه هفت افغان را به اتهام دستداشتن در سرنگونی مرگبار قایق پناهجویان به حبس محکوم کرد

یک محکمه در فرانسه روز دوشنبه هفت افغان و دو کرد عراقی را به دلیل دستداشتن در حادثه واژگونی قایقی که به مرگ چند پناهجو انجامید، به ۷ تا ۸ سال زندان محکوم کرد.
این قایق کوچک بامداد ۱۴ دسمبر ۲۰۲۲ از فرانسه حرکت کرده بود و سرنشینان آن از افغانستان، آلبانیا، هند و سینگال بودند.
در این حادثه که چند کیلومتر دورتر از سواحل بریتانیا رخ داد، چهار نفر کشته و چهار نفر دیگر ناپدید شدند. از میان ناپدیدشدگان، تنها جسد یک مرد افغان یافت شد.
نجاتدهندگان ۳۹ نفر را از غرق شدن نجات دادند.
محکمه شهر لیل سه نفر، از جمله یک افغان را (که غیابی محاکمه شد و طراح اصلی قاچاق دانسته میشود) به ۸ سال زندان محکوم کرد.
دو برادر افغان دیگر نیز به دلیل تأمین مالی این شبکه، به ۷ سال حبس محکوم شدند.
فرد دیگری که در بلژیک زندانی است، در تاریخ دیگری محاکمه خواهد شد.
سارنوالان فرانسوی اعلام کردهاند که پیشتر یک جوان سنگالی که هدایت قایق را به عهده داشته، از سوی محکمه بریتانیا به ۹ سال زندان محکوم شده بود.
بر اساس تحقیقات، چند نفر از سرنشینان پیش از حرکت قایق صدای ترکیدن یا شکستگی بلندی را شنیده بودند.
احتمال میرود که حکومت پاکستان مدت اقامت مهاجران افغان را تمدید کند

پاکستان قبلاً مدت اقامت مهاجران افغان دارای کارت P.O.R یا کارت های ثبت شده را تا تاریخ ۳۰ جون تمدید کرده بود که امروز به پایان میرسد.
یکی از مقامات پاکستانی که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است که طرح تمدید اقامت مهاجران افغان به کابینه ارائه شده و انتظار میرود روز سهشنبه در این مورد تصمیم گرفته شود.
در صورت تصویب این طرح، سرنوشت حدود یک میلیون و چهارصد هزار افغان دارای کارتهای P.O.R در پاکستان مشخص خواهد شد.
حکومت پاکستان گفته است هدف از تمدید اقامت این مهاجران افغان این است که آنان بتوانند با عزت به کشور خود بازگردند و پیش از بازگشت، فرصت کافی برای بستن تجارتها و فروش داراییهایشان در پاکستان را داشته باشند.
در حال حاضر، حدود یک میلیون و چهارصد هزار مهاجر افغان دارای کارت P.O.R، هشتصد هزار تن دارای کارت A.C.C اند و به گفتۀ مقامهای پاکستانی حدود یک میلیون دیگر بهگونه غیرقانونی در پاکستان زندگی میکنند.
از ماه نوامبر سال ۲۰۲۳ تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدهاند.
انفجار قدرتمند در یک کارخانه کیمیاوی در هند، دستکم ۱۲ نفر را کشت و چندین تن دیگر را زخمی ساخت

خبرگزاری فرانس پرس گزارش داده است که این حادثه که روز دوشنبه ۳۰ جون اتفاق افتاده است باعث شده تا بخشهایی از ساختمان ویران شود.
بی ناگیشوارا رائو، مسئول اطفائیه ناحیه در محل حادثه در سانگارِدی، ایالت تلنگانای جنوب هند، گفته است که تاکنون ۱۲ جسد را پیدا کرده اند و در حال جستجو در میان آوار برای یافتن اجساد بیشتر هستند.
کارشناسان علت آن را برنامهریزی ضعیف و سهلانگاری قوانین ایمنی میدانند.
تصاویر پخششده در تلویزیونهای هند، ستونهایی از دود سیاه را نشان داده که به آسمان بلند میشدند.
ویوِک وِنکاتاسوامی، وزیر کار این ایالت گفت که زخمیها تحت درمان قرار دارند و آنها در حال برسی علت این انفجار اند.
کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد هشدار داده است که بحران اقلیم، حق زندگی و دیگر حقوق اساسی انسانها را تهدید میکند

در حالی که موج گرمای شدید جنوب اروپا را فرا گرفته، ولکر تورک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در نشست شورای حقوق بشر گفت: افزایش دما، سیلابها، خشکسالی و آتشسوزیهای گسترده، حقوق ما به زندگی، صحت و محیط زیست سالم را به خطر انداخته است.
به گزارش خبر گزاری فرانس پرس، او شرکتهای تولید سوخت فسیلی را به نشر اطلاعات گمراهکننده متهم کرد و گفت که این شرکتها با پنهانکردن واقعیتها، سودهای کلان میبرند.
او خواستار حسابگیری از افرادی و شرکتهایی شد که از آسیب رساندن به محیط زیست نفع بردهاند.
بریتانیا، فرانسه و جرمنی تهدید علیه رافائل گروسی رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، را محکوم کردند

این واکنش پس از آن صورت گرفت که یک روزنامه تندرو ایرانی گروسی را به جاسوسی برای اسرائیل متهم کرده و خواهان محاکمه و اعدام او شده بود.
مقامهای رسمی ایران تا کنون بهصورت علنی از این مقاله حمایت نکردهاند. امیر سعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل، گفته است که هیچ تهدیدی علیه گروسی وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این سه کشور اروپایی از ایران خواستهاند همکاریاش با آژانس را از سر گیرد و امنیت کارکنان آن را تضمین کند.
در همین حال، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است نمیتوان انتظار داشت که امنیت بازرسان تأمین شود، آنهم پس از حملات اخیر اسرائیل و امریکا بر تأسیسات هستهای ایران.
با کمک کشور هند، برای دهها فرد دارای معلولیت در افغانستان پای مصنوعی نصب شده است

راندهیر جیسوال سخنگوی وزارت خارجه هند، روز گذشته این خبر را در صفحهاش در شبکه ایکس توییتر سابق منتشر کرد. او نوشته است که توسط یک مؤسسه خیریه هندی به نام "جیپور فوت"، بهطور موفقانه برای ۷۵ فرد دارای معلولیت در افغانستان پای مصنوعی نصب شده است.
جیسوال این اقدام را بخشی از کمکهای بشردوستانه هند به افغانستان دانسته و افزوده است که این کمپ پنجروزه نصب پای مصنوعی با استقبال گرم روبرو شده است.
در افغانستان، جنگهای چند دهه باعث مجروح شدن صدها هزار تن شده که بسیاری از آنها دچار معلولیت دائمی شدهاند.
اغلب این معلولان یک یا هر دو پا، یا دست خود را از دست دادهاند.
کمیته بینالمللی صلیب سرخ اعلام کرده است که حداقل ۲۱۰ هزار فرد دارای معلولیت جسمی در نزد آنان ثبت شدهاند که در سالهای اخیر به حدود یک صد و پنجاه هزار تن آنان کمک صورت گرفته است.