خبر ها
قرار است سناي امريکا امروز روي برنامه نجات شرکت هاي اقتصادي راي گيري کند.
نامزدان در انتخابات رياست جمهوري امريکا، بارک اوباما و جان مک کين وارد واشنگتن ميشوند تا در راي دهي مجلس سناي امريکا شرکت کنند.
هر دو سناتور امريکايي از اعضاي مجلس سنا خواسته اند تا گفتگو ها را در باره اين لايحه از سر گيرند.
بارک اوباما و جان مک کين هشدار جورج دبليو بوش را تکرار کرده اند که گفته بود، اگر کانگرس امريکا اقدام درست نکند، مردم عادي امريکا با فاجعه اي روبرو خواهند شد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
تیم ملی والیبال افغانستان در مرحلۀ گروهی جام ملتهای مرکز آسیا با تیمهای ایران، تاجیکستان و مالیزیا بازی خواهد کرد

فدراسیون فوتبال افغانستان روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان در صفحۀ فسبوک خود گفته که تیم ملی والیبال افغانستان در مرحلۀ گروهی جام ملتهای مرکز آسیا (کافا ۲۰۲۵) در گروه B با تیمهای ملی ایران، تاجیکستان و مالیزیا همگروه است.
به گفتۀ این فدراسیون، تاجیکستان میزبان مسابقات گروه B جام ملتهای مرکز آسیا خواهد بود.
دور دوم مسابقات جام ملتهای مرکز آسیا با شرکت ۸ تیم از ۲۹ آگست تا ۸ سپتمبر به میزبانی تاجیکستان و ازبیکستان برگزار خواهد شد.
پوتین در تماس تیلیفونی با ترمپ: از اهداف خود در اوکراین دست خواهیم کشید

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به دونالد ترامپ، همتای امریکایی خود گفته که مسکو از اهداف خود در اوکراین دست نخواهد کشید و به آنها دست خواهد یافت.
این گفته، امیدهای کاخ سفید را برای برقراری آتشبس در این جنگ بیش از سه ساله نقش بر آب کرده است.
یوری اوشاکوف، دستیار کرملین، در ۳ جولای گفت: "روسیه به اهداف خود در اوکراین دست خواهد یافت و هرگز از آنها دست نخواهد کشید."
پوتین در یک تماس تیلیفونی به ترمپ گفت که روسیه در تلاش است تا اوکراین را تحت سلطۀ خود درآورد و این کشور مستقل را دوباره تحت نفوذ مسکو قرار دهد.
ترمپ پس از این تماس به خبرنگاران گفت که آنها در بارۀ ایران و اوکراین صحبت کردهاند، اما هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
این تماس که حدود یک ساعت طول کشید، ششمین تماس بین این دو رهبر از زمان آغاز دور دوم ریاست جمهور ترمپ در ۲۰ جنوری است.
رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا میگوید که "اگر لازم باشد" با ایرانیها دیدار میکند

دونالد ترمپ میگوید ایران میخواهد با امریکا صحبت کند و اگر لازم باشد او با نمایندگان این کشور دیدار خواهد کرد.
رئیسجمهور امریکا روز پنجشنبه، سوم جولای در مسیر حرکت به ایالت آیوا به خبرنگاران گفت: "ایران میخواهد صحبت کند و فکر میکنم آنها علاقه دارند با من صحبت کنند و وقتش رسیده که این کار را بکنند."
او افزود: «ما نمیخواهیم به آنها آسیب بزنیم."
رئیسجمهور ایالات متحده در عین حال خبر داد که استیو ویتکاف، نماینده او در امور خاورمیانه، در حال مذاکره با ایران است.
این درحالیست که مجید تخت روانچی، معاون وزیر خارجۀ ایران تأکید کرده که بعد از حملات اسرائیل و امریکا به تأسیسات هستهای ایران، جمهوری اسلامی همچنان به غنیسازی یورانیوم ادامه خواهد داد.
او در گفتوگو با شبکۀ ان بی سی نیوز که روز پنجشنبه پخش شد، گفت که سیاست آنان در بارۀ غنیسازی یورانیم تغییر نکرده است و تنها ملاحظۀ آنان این است که آن را تسلیحاتی نکنند.
معاون وزیر خارجۀ ایران افزود که این کشور آمادگی دارد در بارۀ سطح و ظرفیت غنیسازی خود مذاکره کند.
ایران درحالی بر موضوع غنیسازی یورانیم تأکید دارد که دونالد ترمپ و سایر مقامهای امریکایی چندین بار گفتهاند غنیسازی ۶۰ درصدی یورانیم در ایران خط قرمز آنها است و ایران باید غنیسازی را کاملاً متوقف کند.
برخی سازمانهای بینالمللی: نابرابری جنسیتی و محدودیتهای طالبان آسیبپذیریهای زنان را در تمام بخشهای بشردوستانه تشدید کرده است

زنان ملل متحد و سازمان کییر روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان در یک گزارش مشترک چالش زنان و دختران را در ۳۴ ولایت افغانستان بررسی کردند و گفتند که پس از حاکمیت طالبان در سال ۲۰۲۱ مجموعهای از اقدامات محدودکننده، حقوق و آزادیهای زنان و دختران را به شدت محدود کرده است.
بر اساس این گزارش، مقررات سختگیرانه مانند همراهی اجباری یک محرم و اجرای قوانین پوشش محدودکننده، توانایی زنان برای مشارکت در زندگی عمومی را به شدت محدود کرده است.
این گزارش به ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی و ادارههای ملل متحد اشاره کرده و افزوده که این موضوع دسترسی زنان و دختران به خدمات ضروری از جمله صحت، آموزش، تغذیه و حمایت را محدود کرده و نقش زنان را در شکلدهی به واکنشهای مناسب، عادلانه و منصفانه جامعه تضعیف کرده است.
این گزارش که به ممنوعیت آموزش و دیگر محدودیتهای طالبان بر زنان پرداخته، نشان میدهد که بیش از ۷۰ درصد زنان در دسترسی به کمکهای بشردوستانه مشکل دارند و بخش قابل توجهی از آنها این موضوع را به عدم حضور زنان امدادگر و محدودیتهای تحرک فرهنگی نسبت میدهند.
این گزارش بر اساس مصاحبه با بیش از ۲۰ هزار زن در ۳۴ ولایت افغانستان تهیه شده است.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان: برگشت مهاجرین افغان از ایران در هفت روز اخیر به گونۀ چشمگیری افزایش یافته است

این ادارۀ ملل متحد روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان با نشر گزارشی گفته که از ۱۳ جون تا دوم جولای برگشت مهاجرین افغان افزایش یافته، اما میزان برگشت آنان از ۲۵ جون تا دوم جولای دیگر هم بیشتر شده و به گونۀ اوسط روزانه بیش از ۳۱ هزار تن به افغانستان برگشت کردند.
یو ان اچ سی آر افزوده که تنها به تاریخ اول جولای ۴۳ هزار نفر از ایران به افغانستان برگشت کردند.
این سازمان از افزایش برگشت و اخراج مهاجرین افغان از ایران نگرانی کرده و گفته که با توجه به وضعیت حقوق بشری افغانستان نگران وضعیت برگشت کنندگان به ویژه زنان و دختران است.
بر اساس آمار این ادارۀ ملل متحد، از اول سال جاری میلادی به این سو بیش از ۱ میلیون و ۸۶ هزار افغان از ایران برگشت کردند که از این میان بیش از ۸۲۱ هزار تن آنان از ۲۲ مارچ به این سو برگشت کردند.
وزیر داخلۀ جرمنی خواستار مذاکره با طالبان در بارۀ اخراج مستقیم پناهندگان افغان شد

الکساندر دوبریندت، وزیر داخلۀ جرمنی گفته است که میخواهد با طالبان به توافق مستقیمی برسد تا پناهندگان افغان از جرمنی به افغانستان بازگردانده شوند.
دوبریندت به مجله فاکس گفت: "نظر من این است که ما باید با افغانستان به توافق مستقیم برسیم تا راه را برای بازگشت افغانها هموار کنیم."
او افزود که تاکنون از طریق کشورهای سومی با طالبان صحبت کرده است، اما گفت: "این نمیتواند یک راه حل دائمی باشد."
جرمنی تا هنوز حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته و روابط دیپلوماتیک رسمی با این گروه ندارد، اما اخیراً تعدادی از افغانهایی را که در جرمنی مرتکب جرم شدهاند، به افغانستان تحت حکومت طالبان فرستاده است.
افغانها پس از سوریها، دومین گروه بزرگ پناهجویان در جرمنی هستند که تنها در سال ۲۰۲۴ بیش از ۳۴ هزار تن آنان به جرمنی رفته اند.
ایالات متحده ارسال برخی از محمولههای موشکی به اوکراین را متوقف کرده است

کییف هشدار داده که این اقدام توانایی دفاعی اوکراین برای مقابله با حملات هوایی و پیشرویهای نظامی روسیه را تضعیف میکند.
اما مسکو در مقابل از این تصمیم استقبال کرده است.
دو منبع آشنا با تصمیم ایالات متحده روز سهشنبه ۱۰ سرطان گفتند که توقف ارسال تسلیحات به دلیل نگرانی از کمبود موجودی امریکا بوده و شامل تسلیحات دقیق و سامانههای دفاع هوایی است که پهپادها و موشکهای روسیه را منهدم میکنند.
اوکراین میگوید که سفیر موقت امریکا در کییف را فرا خوانده تا بر اهمیت ادامۀ کمکهای نظامی واشنگتن تأکید کند و افزود که هرگونه قطع کمک، روسیه را جسورتر میکند.
وزارت خارجهٔ اوکراین در بیانیهای گفت: "اوکراین بر اهمیت حمایت کامل و بیدرنگ از دفاع خود تأکید دارد و هرگونه تأخیر یا تعلل در این زمینه، تنها دشمن را تشویق میکند که جنگ و ترور را ادامه دهد، نه اینکه به دنبال صلح باشد."
وزارت دفاع اوکراین نیز اعلام کرد که به صورت رسمی از توقف ارسال تسلیحات مطلع نشده و بهدنبال روشن شدن این موضوع توسط ایالات متحده است.
این درحالیست که طی چند هفته اخیر، دهها نفر در جریان حملات هوایی روسیه به شهرهای اوکراین، از جمله پایتخت، کشته شدهاند. این حملات شامل پرتاب صدها پهپاد هجومی در کنار موشکهای بالستیک و کروز بوده است.
طالبان میگوید که نزدیک به ۵ هزار خانوادۀ مهاجر افغان روز چهارشنبه از ایران بازگشتند

کمیسیون عودت کنندگان طالبان میگوید که نزدیک به ۵ هزار خانوادۀ افغان تنها روز چهارشنبه از طریق اسلام قلعه در هرات و پل ابریشم در نیمروز از ایران بازگشتند.
طبق آمار رسمی این کمیسیون، از این میان ۳ هزار و ۸۵۰ خانواده از طریق اسلام قلعه و ۱۱۳۰ خانواده از طریق پل ابریشم در نیمروز از ایران به افغانستان بازگشتند.
از سوی دیگر، مقامات محلی در ولسوالی تایباد ایران میگویند که روند اخراج مهاجرین افغان به گونۀ چشمگیری تسریع شده است.
مهدی رجبی، معاون ولسوال تایباد، به رسانههای ایرانی گفت که تنها در ۱۰ سرطان، ۲۱ هزار و ۵۰ مهاجر افغان از طریق مرز دوغارون به افغانستان اخراج شدند.
رجبی افزود که از ۱ تا ۱۰ سرطان، حدود ۱۴۰ هزار مهاجر افغان از این مرز به افغانستان برگشت داده شدند که افزایش قابل توجهی در مقایسه با سال گذشته است.
او هشدار داد که ۱۵ سرطان آخرین مهلت برای مهاجرین فاقد اسناد افغان خواهد بود و پس از آن روند اخراج آنان تسریع خواهد شد.
از سوی دیگر سازمان حقوق بشری حالوش اخیراً ابراز نگرانی کرده که بسیاری از پناهندگان افغان و بلوچهای بدون مدرک به کمپ الغدیر در زاهدان منتقل شدهاند، جایی که به آب آشامیدنی پاک و غذا دسترسی ندارند.
در همین حال ویدیوهایی نیز در رسانههای اجتماعی منتشر شده است که ظاهراً برخی از ایرانیان عادی و نیروهای امنیتی ایران را در حال آزار و اذیت، ضرب و شتم و و توهین به مهاجرین افغان نشان میدهد.
رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی نمیتواند صحت این ویدیوها را تأیید کند، اما فعالان افغان و ایرانی در رسانههای اجتماعی خواستار پایان دادن به خشونتهای جاری شدهاند.
خشونت علیۀ مهاجرین افغان در ایران از زمان حملات اسرائیل به اهداف نظامی ایران افزایش یافته است و مقامات ایرانی خارجیها را به جاسوسی برای اسرائیل متهم میکنند که این موضوع تا حد زیادی مهاجرین افغان را در معرض سختیها، دستگیریها و حتی تبعیض فزاینده از سوی عموم مردم قرار داده است.
حکومت طالبان ادعای وزارت خارجۀ امریکا مبنی بر بازداشت محمود شاه حبیبی از سوی استخبارات طالبان را رد کرد

وزارت خارجۀ امریکا پیش از این گفته که محمود شاه حبیبی از سوی استخبارات طالبان بازداشت شده و برای اطلاعاتی که به پیدا شدن او کمک کند، جایزه تعیین کرده است.
اما حکومت طالبان میگوید که ادارۀ استخبارات آنان هیچ ارتباطی با موضوع ناپدید شدن محمود شاه حبیبی، شهروند امریکایی-افغان ندارد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در بیانیهای اعلام کرد که آنها شکایت خانوادۀ حبیبی را نیز بررسی کردهاند، اما هیچ مدرکی مبنی بر دستگیری او توسط ادارههایشان پیدا نکردهاند.
مجاهد تأکید کرد که حکومت طالبان به حقوق زندانیان متعهد است و نیازی به پنهان نگهداشتن دستگیری هر کسی که مظنون است، ندارند.
این درحالیست که برنامۀ جایزه برای عدالت وزارت خارجۀ ایالات متحده بیانیهای را در ویبسایت رسمی خود منتشر کرده و گفته که استخبارات طالبان محمود شاه حبیبی را در آگست ۲۰۲۲ بازداشت کرده است.
این برنامه، جایزهای تا ۵ میلیون دالر برای اطلاعاتی که منجر به یافتن محل و بازگرداندن محمود شاه حبیبی شود، پیشنهاد کرده است.
در این بیانیه اضافه شده است که حبیبی به همراه چند کارمند دیگر گروه مشاورۀ آسیا توسط نیروهای اطلاعاتی طالبان بازداشت شده بودند، اما به جز آقای حبیبی و یک نفر دیگر، بقیه آزاد شدهاند.
محمود شاه حبیبی، رئیس سابق ادارۀ مستقل هوانوردی ملکی افغانستان بود و پس از سقوط دولت جمهوری، یک شرکت خصوصی را در کابل اداره میکرد.
سازمان داکتران بدون مرز: شمار کودکان بیمار در افغانستان افزایش یافته و ظرفیت شفاخانهها برای پذیرش آنان کم است

این سازمان روز چهارشنبه، ۲ جولای با نگرانی از این موضوع گفته که شفاخانههای تحت حمایت این سازمان در هرات، هلمند و بلخ با کمبود بستر برای بستری کردن کودکان بیمار روبهرو هستند.
به گفتۀ سازمان داکتران بدون مرز، در برخی شفاخانهها در یک بستر دو کودک بستری هستند، در حالی که کودکان بیشتری منتظر بستری شدن هستند.
جولی پاکرو، مسئول هماهنگی این سازمان در افغانستان میگوید که بسیاری از مراکز درمانی در تمام سطوح با کمبود پرسونل، داروهای اساسی و تجهیزات تشخیصی دست و پنجه نرم میکنند.
سازمان داکتران بدون مرز به نقل از سازمان جهانی صحت گفته که به دلیل قطع کمکهای امریکا، حدود ۴۲۲ مرکز درمانی در افغانستان فعالیتهای خود را به حالت تعلیق درآوردهاند یا درهای خود را بستهاند که بر دسترسی بیش از ۳ میلیون نفر به مراقبتهای صحی تأثیر گذاشته است.
پاکرو میگوید، با بسته شدن یا کاهش فعالیتهای این مراکز، دسترسی به خدمات صحی اولیه به ویژه برای زنان و کودکان کاهش مییابد و آنها مجبور خواهند بود مدت بیشتری منتظر بمانند یا برای دریافت خدمات درمانی مسافت بیشتری را طی کنند.