لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲۸ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۱۱

«تلاش به هدف بهبود تعلیمات اسلامی در افغانستان جریان دارد»


وزارت معارف افغانستان می گوید، تلاش ها به هدف بهبود و انکشاف تعلیمات اسلامی در کشور جریان دارد.

به گفتهء مسوولان این وزارت، وضعیت تعلیمات اسلامی در کشور بهبود روز افزون داشته و آنها سعی می ورزند تا در همکاری با برخی کشورهای اسلامی تغییرات کمی و کیفی مثب در این عرصه به وجود آید.

داکتر شفیق صمیم معین تعلیمات اسلامی وزارت معارف افغانستان می گوید، برخی کشورهای اسلامی از جمله عربستان سعودی تعهد کمک مالی را در این عرصه کرده اند.
آقای صمیم در ادامه گفت:
« ما توانستیم قسمتی از کتاب های مدارس و دارالعلوم ها را از بودجه وزارت معارف تهیه کنیم. تقریباً در همه ولایات و ولسوالی های کشور حدود 530 باب مدرسه، دارالحفاظ و دارالعلوم داریم. برای 45 دارالعلوم که داریم این کتاب ها توزیع شده و هم چنان امیدواریم که در آینده نزدیک از طرف کشور عربستان سعودی در این مورد کمک صورت گیرد. عربستان سعودی تقریباً چندین ملیون ریال را برای تهیه این کتب تخصیص داده است. وزارت معارف می کوشد که با تمام کشور های اسلامی ارتباط داشته باشد. خوشبختانه توانستیم که به اساس توافقنامهء که بین وزیر معارف افغانستان و مقامات پوهنتون الازهر مصر صورت گرفت، فعلاً ما یک انستیتوت بنام انستیتوت الازهر در کابل داشته باشیم.»

به گفتهء آقای صمیم، قرار است یک بخش پوهنتون الازهر مصر در ولایت ننگرهار نیز فعال شود.

معین تعلیمات اسلامی وزارت معارف افغانستان می گوید که در این اواخر تعداد کتاب های تدریسی و سایر کتاب ها را نیز در اختیار مدارس دینی و دارالعلوم ها قرار داده اند.

در همین حال شورای علمای افغانستان ضمن ابراز رضایت از وضعیت تعلیمات اسلامی در کشور، می گوید که این شورا از نصاب تعلیمی مدارس دینی نیز نظارت می کند.

مولوی قیام الدین کشاف سرپرست این شورا می گوید که فارغان صنوف چهاردهم مدارس دینی باید بدون تنزیل به پوهنتون ها جذب شوند.
وی در مورد گفت:
« نصاب تعلیمی مدارس دینی الحمد الله زیر نظر ماست،این نصاب بسیار خوب و به شکل درست تهیه شده است.
حتی ما در تلاش هستیم تا فارغان مدارس به جای این که یک صنف تنزیل شوند، باید مستقیماً صنف های پانزده و شانزده را بخوانند، زیرا آنها چهارده سال تحصیل کرده اند.»

سرپرست شورای علمای افغانستان می گوید، تعلیمات اسلامی در پوهنتون های خصوصی و مکاتب نیز باید گنجانیده شود و در این زمینه وزارت های تحصیلات عالی و معارف باید توجه جدی کنند.

این در حالی است که برخی مردم از کمبود استادان با تجربه در مکاتب دولتی در بخش تعلیمات اسلامی شکایت دارند.

یکتن از باشنده های ولایت کابل در زمینه می گوید:
« اسم من محمد عظیم باشنده ولسوالی ده سبز ولایت کابل استم. در مکاتب مشکلات زیاد است و تعداد معلمین کم است. شاگردان که در مکتب منطقه پلچرخی درس می خوانند، می گویند که این جا درس درست نیست و تعداد معلمین نیز کم است و به همین سبب اکثر شان به مکاتب شهر می روند.»

اما مسوولان وزارت معارف افغانستان می گویند که اکنون این مشکل تا حدی زیاد مرفوع شده و بیشتر استادان دارای تحصیلات عالی در بخش تعلیمات اسلامی جهت تدریس در این نهاد های تعلیمی موظف شده اند.

از سوی دیگر تعدادی از فارغان مدارس دینی از بیکاری رنج برده و می گویند که برای آنها زمینه های کاری در کشور مساعد نیست.

مولوی عبدالله یک تن از این فارغان در مورد چنین می گوید:
« وظیفه بسیار به مشکل پیدا می شود. وظیفه در مدارس پیدا می شود اما در امور مکاتب وظیفه بسیار به دشواری پیدا می شود.»

اما داکتر شفیق صمیم معین تعلیمات اسلامی وزارت معارف افغانستان می گوید، تا اندازهء به این مشکل رسیده گی صورت گرفته است، چنانچه تعدادی از فارغان مراکز تعلیمات دینی به حیث استاد و کارمند در دوایر دولتی جذب شده اند.
وی در مورد گفت:
« این مشکل در سابق بوده، چون که اسناد تحصیلی تعداد از علما ارزیابی نشده بود.
فعلاً این مشکل حل شده است. ما مشاهده می کنیم که علما از جا های مختلف مراجعه می کنند و در بخش های مختلف وزارت معارف مقرر می شوند. باید گفت که فعلاً برای علما یک امتیاز دیگر هم مد نظر گرفته شده است، کسانیکه تثبیت سویه می شوند اگر سویه شان معادل فارغ صنف 12 باشد، می توانند مستقیماً در امتحان کانکور پوهنتون ها اشتراک کنند.»

مسوولان در وزارت معارف افغانستان می گویند، اکنون این ظرفیت موجود است تا آن عده افغان های که به منظور فراگیری تعلیمات اسلامی به کشورهای همسایه مراجعه می کنند، به مدارس دینی و دارالعلوم ها در کشور جذب شوند.

گفته می شود برخی از جوانان افغان که مصروف فراگیری تعلیمات اسلامی در کشورهای همسایه هستند، شکار بازی های سیاسی شده و برای انجام اعمال تخریبی در داخل افغانستان ترغیب می شوند.

در همین حال ریاست امنیت ملی افغانستان می گوید به هدف جلوگیری از اجرای چنین فعالیت ها در نظر دارد تا فعالیت مدارس دینی را در کشور زیر نظارت داشته باشد.
سعید انصاری سخنگوی ریاست امنیت ملی افغانستان در مورد چنین می گوید:
« مدارس شهر به اهداف نیک تاسیس می شوند، ولی این گروپ های تروریستی است که نفوذ می کنند تا بتوانند در موارد که برنامه و پلان دارند، از هم چو افراد استفاده کنند. انشاالله که ممبعد هم چو مدارس تحت به اصطلاح شعاع اوپراتیفی و اطلاعاتی نهاد های امنیتی قرار خواهد گرفت.»

در حال حاضر نزدیک به 600 مرکز تعلیمات اسلامی شامل مدرسه، دارالعلوم و دارالحفاظ در سراسر افغانستان فعالیت دارند که در آن در حدود 120 هزار تن به شمول پنج هزار دختر مصروف فراگیری تعلیمات اسلامی هستند.

در حالیکه وزارت معارف افغانستان از بهبود کمی و کیفی در بخش تعلیمات اسلامی در کشور سخن می زنند، شماری از افغان ها به این باور هستند که با وجود سرازیر شدن میلیارد ها دالر کمک جامعهء جهانی در عرصه انکشاف تعلیمات اسلامی توجهء چندانی صورت نگرفته است.

آنها می گویند که چون افغانستان یک کشور اسلامی است، باید برای بهبود و انکشاف تعلیمات اسلامی در این کشور توجه بیشتر مبذول شود.


گزارشگر: سید فتح محمد « بها »
XS
SM
MD
LG