لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۰۱

«سمینار تحت نام آگاهی دموکراسی در کابل تدویر یافت»


دوکتور سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان
دوکتور سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان
آگاهی بیشتر از دموکراسی و تحقق و نقش آن در جامعه افغانی از جمله بحث های بود که به روز شنبه در یک سمینار علمی به ابتکار وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان توسط شماری از کارشناسان، اعضای جامعه مدنی و علمای دین مورد ارزیابی قرار گرفت.

دوکتور سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ افغانستان ضمن بر شمردن کاستی ها در راستای تحقق دموکراسی گفت، دموکراسی امروز از غرب نیامده، بلکه چند دهه قبل نیز در کشور عملی شده بود و مردم در شگوفایی آن نقش داشته اند.
وی مواردی از دست آورد ها در زمینه تحقق دموکراسی را چنین برشمرد:
« خوشبختانه امروز در افغانستان موءلفه های دموکراسی پیاده شده که این از وجود آزادی بیان در افغانستان است. هم چنان انتخابات آزاد و نقش خانم ها در عرصه های مختلف اجتماعی، همهء این ها نشانه نفوذ دموکراسی در افغانستان است. اما می خواهیم این نفوذ راسخ تر و عام تر شود و در مسیر گام بگذارد که غیر قابل بازگشت باشد. یعنی نهادینه شود.»

آقای رهین گفت، نهاد های حکومتی باید به مردم نزدیک باشند و دموکراسی مطابق به اصول و عنعنات مردم باید پیاده شود.

اما مولوی مصطفی بارکزی یکی از علمای افغانستان که در این بحث حضور داشت می گوید، ارزش های دموکراسی هیچ نوع تضاد با اسلام ندارد و دموکراسی در صورتی قابل تطبیق است که حقوق مردم تامین شود.
وی در مورد گفت:
« به خاطر تحقق دموکراسی در افغانستان بهترین کار این است که منابع عایداتی در افغانستان ایجاد شود تا به مردم کار پیدا شود. در این صورت دموکراسی تحقق پیدا می کند و دموکراسی با اسلام مطابقت دارد.»

شماری از کارشناسان به این باور اند، تا زمانی که زمامداران کشور و مسوولین به ارزش های دموکراسی خود اعتماد کامل نداشته باشند، عملی سازی دموکراسی در جامعه مملو از عنعنات و قواعد سنتی با چالش های رو به رو خواهد بود.

عبدالکبیر رنجبر عضو ولسی جرگه افغانستان نیز یکی از اشتراک کننده ها بود، وی می گوید برخی از مقامات فعلی در حکومت خود با دموکراسی در تضاد اند.
وی در ادامه گفت:
« با کمال تاسف وضعیت فعلی دموکراسی در افغانستان امیدوار کننده نیست. به خاطریکه نیروهای که فعلاً در قدرت هستند خود شان با دموکراسی در تضاد قرار داردند و این یکی از عوامل عمده دشواری ها در برابر تحقق یک نظام دموکراتیک است.»

از دموکراسی و شیوه تطبیق آن در کشور در حالی بحث ها ادامه دارد که مردم همواره از شیوه تطبیق و گسترش دموکراسی در کشور شکایت داشته و می گویند که بیشتر نمونه های دموکراسی بدون توجه به ساختارهای جامعه افغانی از بیرون وارد می شود و همین مساله گسترش پایه های دموکراسی را در کشور با مشکل رو به رو کرده است.


گزارش از فیض الله «قرداش»
XS
SM
MD
LG