بعد از سقوط طالبان در طی سالیان که گذشت به صد ها نشریهء صوتی و ده ها استیشن رادیو و تلویزیون در شهر کابل به فعالیت آغاز کرد و دامنهء این فعالیت های مطبوعاتی به همهء ولایات افغانستان نیز گسترش یافت. حکومت افغانستان نیز آزادی مطبوعات را یکی از دستاورد های خیلی مهم خویش بر می شمارد.
اخیراً نهاد بین المللی غیر دولتی فریدوم هوس که در شهر واشینگتن در امریکا مستقر بوده، در زمینهء دموکراسی، آزادی سیاسی و حقوق بشر مطالعات را انجام داده، در رابطه به دفاع از دموکراسی و حقوق بشر فعالیت دارد، گزارشی را در زمینهء وضعیت آزادی مطبوعات در جهان به نشر رسانیده است.
در این گزارش از افغانستان در قطار کشور های نام گرفته شده که در آنجا آزادی مطبوعات رو به وخامت نهاده است.
به روز شنبه دهم ماه می در رابطه به این گزارش به اشتراک کرستوفر واکر مسوول بخش مطالعات فریدوم هوس، وحید عمر سخنگوی رییس جمهور افغانستان و اکبر ایازی معاون رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی یک بحث در دفتر واشینگتن این رادیو تدویر یافت که رییس عمومی رادیو اروپای آزاد جف گیدمن و سایر مسوولین این رادیو از پراگ نیز از طریق ستلایت در این مباحثه اشتراک کردند.
بعد از آنکه کریستوفر واکر مسوول بخش مطالعات فریدوم هوس در مورد گزارش سالانهء آن نهاد معلومات ارایه کرد، وحید عمر بالای وضعیت مطبوعات در افغانستان صحبت کرده، بعد به پرسش های خبرنگاران و تحلیل گران پاسخ داده شد.
کریستوفر واکر در آغاز بحث چنین توضیحات داد:
«سال گذشته و در مجموع چند سالی که گذشت، برای آزادی مطبوعات بد ترین سال ها بوده اند. در هشت سالی که گذشت، آزادی مطبوعات در جهان سیر نزولی داشته است. ما در مطالعات خود در فریدوم هوس تا حد ممکن کوشیده ایم تا به صورت همه جانبه، همهء جهات حقوقی، سیاسی و اقتصادی مسایل مربوط به آزادی مطبوعات را در جهان بررسی کنیم، که در هر سه بخش یاد شده، دشواری های جدی وجود داشته است.»
آقای واکر با آن هم در مورد وضعیت مطبوعات در افغانستان گفت:
« با در نظر داشت وضعیت مغلق، پیچیده و خصوصیات فرهنگی، افغانستان یک قضیهء کاملاً خاص می باشد. تنها طریقهء که برای شناخت وضعیت کنونی مطبوعات در افغانستان وجود دارد، مطالعهء گذشتهء نه چندان دور آن می باشد.»
وحید عمر سخنگوی رییس جمهور افغانستان تغییرات و دستاورد های مطبوعات را در افغانستان چشمگیر دانسته، گفت که وضعیت مطبوعات افغانستان را نه می توان جدا از شرایط امنیتی حاضر در این کشور، مطالعه کرد.
وی گفت:
«استندرد کشور های که نسل ها تجربهء آزادی مطبوعات را با خود دارند، متاسفانه نمی تواند واقعیت را در افغانستان تمثیل کند. اگر شرایط را که افغانستان از آن آغاز کرد در نظر گرفته شود، افغانستان در عرصهء آزادی مطبوعات یک قهرمان می باشد. در جهان کشور دیگر وجود ندارد که در یک مدت زمان خیلی کم، از یک نقطهء آغاز منفی بی پایان، از شرایطی که عکاسی موجودات زنده در آن ممنوع شمرده می شد، آغاز و در عرصه مطبوعات این قدر پیشرفت کرده باشد.»
این بحث در مورد گزارش سالانهء فریدم هوس که توسط اکبر ایازی معاون رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی پیشبرده شد، در شرایطی صورت گرفت که حامد کرزی رییس جمهور افغانستان با برخی اعضای کلیدی کابینه اش به خاطر ملاقات و انجام مذاکرات به واشینگتن آمده است.
پر خوانندهترینها
۱