لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۳۰ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۱۲

«در حاشیهء نشیب و فراز روابط بین امریکا و افغانستان»


حامد کرزی رییس جمهور افغانستان در جریان ملاقات با همتایی امریکایی اش بارک اوباما در کابل
حامد کرزی رییس جمهور افغانستان در جریان ملاقات با همتایی امریکایی اش بارک اوباما در کابل
با به قدرت رسیدن در قصر سفید، بارک اوباما رییس جمهور امریکا جنگ علیه ترورزم را در افغانستان و پاکستان جز اولویت های کاری خود قرار داد.

علاوه بر این، وی تلاش کرد تا روابط صمیمی که جورج بوش رییس جمهور سابق ایالات متحده با رییس جمهور افغانستان ایجاد کرده بود، کم تر اهمیت بدهد.

به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، مقامات اداره اوباما به طور واضیح دیدگاه خود را در مورد این که آیا عناصری در حکومت پاکستان با گروه های افراط گرا ارتباط دارند یا خیر، اظهار کردند.

بر علاوه، به خاطر اتهامات فساد اداری، ادارهء اوباما بالای حامد کرزی رییس جمهور افغانستان به طور جدی فشار وارد کرد، ولی یک سال بعد واضیح شد که چنین طرز برخورد نتیجه معکوس دارد.

چهارشنبه گذشته قصر سفید با پذیرایی مجلل و حرف های لطف آمیز از رییس جمهور کرزی استقبال کرد. استقبال گرم از رییس جمهور کرزی چند هفته بعد از آن صورت گرفت که امریکا قسماً تهدید کرده بود که سفر رییس جمهور کرزی به خاطر اظهارات ضد غربی اش به امریکا، لغو خواهد شد.

رییس جمهور اوباما، معاون وی جوبایدن و هیلاری کلنتن وزیر خارجه ایالات متحده امریکا رییس جمهور کرزی را به ضیافت های رسمی دعوت کردند.

به گفته شجاع نواز، رییس بخش آسیای جنوبی مرکز تحقیقات شورای اتلانتیک، ادارهء امریکا درک کرده که با افغانستان تشریک مساعی داشته باشد و مثل شرکا به هم کار کنند.

نواز می گوید، در حال حاضر چارهء جز همکاری وجود ندارد و باید حد اکثر منفعت از این روابط به دست آید.

به همین شکل، در ماه مارچ سال جاری میلادی، ادارهء اوباما مقامات عالی رتبه پاکستان را به خاطر گفتگوهای استراتیژیک دعوت کرد.

هدف عمدهء آن شنیدن نگرانی های پاکستان بود، کشور که احساسات ضد امریکایی به طور گسترده در آن وجود دارد.

در جریان سفر مقامات پاکستانی حتی سفیر امریکا در لندن به میدان هوایی من چستر رفت تا هیات پاکستانی در جریان پرواز بعدی به امریکا در جریان تلاشهای امنیتی، مورد اذیت قرار نگیرند.

در گذشته مقامات اداره اوباما در جستجوی آن بودند که رییس جمهور بوش را به خاطر روابط نزدیک اش با کرزی و پرویز مشرف، رییس جمهور سابق پاکستان مقصر بدانند.

تعدادی از مقامات ادارهء اوباما به ویژه کارل آیکن بری سفیر امریکا در کابل و پیتر گالبرت سابق معاون نماینده خاص سازمان ملل در افغانستان، رییس جمهور کرزی را شریک بی اعتماد خوانده و به این اعتقاد بودند که وی می خواهد فقط به کمک امریکا قدرت خود را متمرکز بسازد.

به گفته فرانس پرس، در اول ادارهء اوباما نه کنفرانس تلیفونی با کرزی داشت و نه نان شب را با وی صرف می کرد، چیزی که رییس جمهور بوش همیش با وی انجام می داد.

حتی گفته می شود که جوبایدن معاون رییس جمهور امریکا نان شب را با کرزی به خاطر جواب اش در مورد فساد اداری ترک کرد.

در جریان سفر ماه مارچ خود، رییس جمهور اوباما نیز کرزی را مورد فشار قرار داد. در جریان این سفر کرزی اوباما را به صرف نان دعوت کرده بود.

صرف نظر از این که چگونه نگرانی در مورد کرزی وجود دارد، تعداد از تحلیل گران استدلال می کنند که اداره اوباما حساسیت های محلی و مهمان نوازی افغان ها را در نظر نگرفتند و به شکلی اداره رییس جمهور کرزی را در ملای عام مورد تحقیر قرار دادند.

به نوشته فرانس پرس، روش جدید امریکا شاید بر این استراتیژی استوار باشد که رهبران را در حضور مردم مورد تحسین و تمجید قرار دهد، ولی در عقب درهای بسته، پیام های جدی را برای آنها ارایه کند.

به گفته نواز، رییس جمهور کرزی حتی اگر از این انتقادات به خشم آمده باشد، اما در سخنانش در قصر سفید تعهد کرد تا علیه فساد اداری مبارزه کند.

به گفته لیزا کوتیس کارشناس آسیای جنوبی که در ادراه بوش نیز کار می کرد، از لحاظ حساسیت های فرهنگی، انتقاد در ملای عام از رهبران این منطقه سبب بد تر شدن وضعیت می شود.

آنها نمی توانند قدرت خود را تمثیل کنند، به خصوص زمانی که آنها از لحاظ سیاسی ضعیف باشند.
XS
SM
MD
LG