لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۷ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۸:۰۶

مردم از پخش مستقیم تصاویر جنگ از سوی رسانه ها شکایت کردند


عدهء از افغانها، میزان رقابت میان رسانه های تصویری در قسمت پخش مستقیم تصاویر از جریان جنگ میان نیروهای افغان و مخالفان مسلح دولت افغانستان را در حال افزایش دانسته و از پخش نشرات مستقیم از جریان جنگ از سوی برخی از رسانه ها شکایت می کنند.

تعدادی از ساکنان شهر کابل می گویند تماشای نشرات زنده از جریان حادثه روز سه شنبه ی هفته گذشته سبب شده است که اطفال آنان در بستر بیماری بی افتند و یا هم از شدت ترس حتا از رفتن به مکتب نیز انکار می کنند.

برخی از روانشناسان نیز می گویند، پخش تصاویر دلخراش و خشونت آمیز از صحنه جنگ، بالای روان کودکان، جوانان و زنان حامله اثر ناگوار به جا می گذارد. داکترعزیز الدین همت یکی از آن جمله کسانی است که پخش نشرات زنده از صحنه جنگ را از سوی برخی از رسانه های تصویری کار نا درست می خواند.

به گفته ی داکتر همت، رسانه ها در کنار اطلاع رسانی باید مسوولیت اجتماعی شان را در قبال افراد جامعه در نظر داشته باشند. وی در مورد تاثیرات این چنین نشرات بر روان افراد جامعه چنین می گوید:

«موضوعات جنگ باید در تلویزیون نشان داده نشود زیرا کسانی که صحنه را مشاهده می کنند به پرومای روانی مبتلا می شوند. پرومای روانی، بیماری است که کسی یک حادثه دلخراش را به شکل غیر مترقبه ببیند، درین صورت این حادثه در ذهن وی باقی میماند و در صورتیکه تداوی نشود به مرور زمان پیشرفت می کند و انسان را تا دم مرگ رنج می دهد. اطفالی صحنه های خشونت بار را ببیند، صحنه های یاد شده در ذهن شان ثبت می شود زمانی بزرگ می شوند، زود احساساتی می شوند، با مردم برخورد خشن می داشته باشند، بیشتر تمایل به موضوعات خشونت آمیز و جنگ پیدا می کنند اما به درس و تعلیم اظهار بی علاقه گی می کنند. باید گفت که تماشای چنین حوادث بالای ذکاوت اطفال نیز فوق العاده تاثیرات منفی بر جا می گذارد.»

از سوی دیگر مقام های وزارت داخله می گویند، رسانه های تصویری در تفاهم با وزارت اطلاعات و فرهنگ و وزارت داخله افغانستان، تهعد نموده بودند که عملیات نظامی را به شکل زنده به نشر نرسانند. صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله می گوید، نشرات زنده از جریان جنگ، زنده گی آنعده از افراد پولیس را که مصروف نبرد با مخالفان اند، با خطر مواجه می کند.

«آنچه در افغانستان اتفاق می افتد همه باید در برابر آن خود را مسوول احساس کنند و جانب احتیاط را رعایت کنند. نهاد های امنیتی دو سال پیش بعد از یک حادثه با رسانه ها به تفاهم رسیدند که به هدف حفظ جان سربازان که مصروف نبرد اند، جریان نبرد را مستقیماً به نشر نرسانند. رسانه ها می توانند، تصاویر صحنه جنگ را از 5 دقیقه الی یک ساعت قبل از زمان جاری نبرد، به نشر برسانند.»

از سوی دیگر وزارت اطلاعات و فرهنگ می گوید، پخش نشرات از جریان جنگ با درنظر داشت مصالح ملی و حفظ جان سربازانی که مصروف نبرد اند، مانعی ندارد. داکتر سید مخدوم رهین وزیر اطلاعات و فرهنگ می گوید:

«اطلاع رسانی وظیفه ی شما است ولی وقتی مسوولان امنیتی با در نظرداشت مصالح عامه به شما هدایت می دهند، شما باید از آنان اطاعت کنید. شما حق دارید که جهت کسب اطلاع، تلاش نمایید جز در مواردی که نیرو های امنیتی تشخیص می دهند که شما در جای حضور نداشته باشید و صحنه را که ممکن است در پیشبرد کار مسوولان امنیتی خللی به میان آرد نشر نه کنید، در آنصورت حق با آنها است و شما باید که از آنان حمایت کنید.»

مقام های امنیتی افغان در حالی مخالف پخش نشرات زندهء تلویزیون ها از جریان درگیری ها و حملات مسلحانهء مخالفان اند، که به اساس گزارشها، مخالفان مسلح دولت در چندین حمله گروهی که بالای شهر کابل داشته اند ادعا کرده اند که به واسطه تماشای نشرات برخی از رسانه های تصویر که جریان جنگ را به شکل زنده پخش کرده اند، توانسته اند به نیروهای نظامی افغان تلفات زیادی وارد کنند.


گزارش از فرخنده احمدی
XS
SM
MD
LG