لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۳۱

عدالت انتقالی: مجرمین جنایات جنگی محاکمه شوند


گروه هم آهنگی عدالت انتقالی و انجمن اجتماع دادخواهان افغانستان به روز شنبه با راه اندازی تظاهرات در کابل، از دولت افغانستان و جامعه جهانی خواستند، تا زمینه محاکمه جنایتکاران جنگی چهار دهه گذشته در افغانستان را فراهم بسازند.

صدها تن از این تظاهرکننده گان یکی از خواست های شان را بیرون ساختن جنایتکاران جنگی از ادارات دولتی و ساختن یک میکانیزم مناسب برای محاکمه این افراد عنوان می کردند.

این مظاهره بمناسبت روز جهانی حقوق بشر از سوی گروه هم آهنگی عدالت انتقالی و انجمن اجتماعی داد خواهان افغانستان به طور مشترک راه اندازی شده بود که در آن بر حمایت از تطبیق عدالت انتقالی شعار داده می شد.

در قطعنامه که در این مظاهره از سوی نهاد هم آهنگی عدالت انتقالی ترتیب شده بود در آن سفارش هایی برای حکومت افغانستان تذکر داده شده است. زهره یگانه یکی از اعضای این گروه در حالی که قطعنامه را بخوانش گرفت، در بخشی از آن چنین گفته شده است:

«دولت افغانستان باید از ایجاد میکانیزم های حقیقت یابی و دادخواهی حمایت کند، دولت افغانستان باید فرایند بررسی و تحقق را تقویت کند تا مرتکبین جنایت های جنگی ضد بشری از سمت های دولتی برکنار شده و از ورود شان به نظام های سیاسی آینده جلوگیری صورت گیرد. دولت افغانستان باید بخواست های قربانیان به ویژه پرداخت گونه های مختلف غرامت توجه ویژه نشان دهد، دولت افغانستان باید حقوق بشر را تشویق، ترغیب و حمایت کند.»

گروه هم آهنگی عدالت انتقالی متشکل از نماینده گان 26 نهاد جامعه مدنی است که این گروه با عفو جنایتکاران جنگی به شدت مخالف بودند.

در این قطعنامه به تلاش هایی از دولت هم اشاره شده بود که بخاطر روند صلح و مصالحه در افغانستان ادامه دارد. اما بازهم به تاکید گفته شده بود این تلاش ها به معامله تمام نگردد که خلاف موازین حقوق بشر باشد.

در افغانستان شماری از قربانیان چهار دهه گذشته هنوز هم وجود دارد که تا حال شناسایی نشده و در قبرهای دسته جمعی دفن اند. انجمن اجتماعی دادخواهان افغانستان هم در قطعنامه خود از دولت خواست تا در شناسایی قبرهای دسته جمعی که تا هنوز نامعلوم اند تلاش نماید.

رهانوین یکی از اعضای این انجمن در بخشی از قطعنامه را چنین بخوانش گرفت:
«ما خواهان بررسی جدی گورهای دسته جمعی کشف شده و شناسایی عاملین آن می باشیم. ما خواهان کشف تمامی گورهای دسته جمعی کشف ناشده در هر دوره ی از جنایت می باشیم. ما نامگذاری اماکن و جاده ها به نام جنایتکاران را شدیداً محکوم می کنیم و آنرا توهین و بی حرمتی به خون شهیدان معصوم خود می دانیم.»

در چهار دهه گذشته در افغانستان که مردم شاهد تخلفات و از بین رفتن نظام های مختلف بوده اند. به گفته فعالان حقوق بشر حوادث از جنایت های برضد حقوق شر صورت گرفته است که باید جستجو گردد.

تاکید از سوی گروه هم آهنگی عدالت انتقالی در حالی صورت می گیرد، که برخی از نهاد های دیگر که در جنگ های داخلی شریک دانسته می شوند این را راه حل ندانسته و می گویند، باید عفو عمومی اعلان گردد.

اما این چیزی است که طرفداران عدالت انتقالی آنرا خیانت با خون قربانیان دانسته و با این امر سخت مخالف اند.
XS
SM
MD
LG