لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۰۹

«واکسین زردی سیاه باید برای تمام مردم افغانستان تطبیق شود»


وزارت صحت عامه ی افغانستان میگوید، شیوع بیماری زردی سیاه دراین کشور به حدی نیست که قابل نگرانی باشد.

به تازه گی شماری از آگاهان مسایل طبی در یک سیمینار علمی از افزایش این بیماری ابراز نگرانی کرده و از دولت خواستند تا واکسین زردی سیاه در کشور بر علاوه ی اطفال برای بزرگسالان نیز تطبیق گردد.

هرچند وزارت صحت عامه ی افغانستان آماردقیق افراد مبتلا به بیماری زردی سیاه را دراین کشور دراختیارندارد، اما مقامهای این وزارت تاکید میکنند که شیوع این بیماری درسطحی نیست که قابل نگرانی باشد.

برخی ازکارشناسان دریک سیمیناری که ازسوی اکادمی علوم افغانستان راه اندازی شده بود، افزایش این بیماری را درکشورنگران کننده خواندند.

اما داکترعبدالله فهیم مشاور وزارت صحت عامه ی افغانستان به روز سه شنبه درصحبت با رادیوآزادی گفت که تا اکنون آنان گزارشهای را دردست ندارند که نشاندهنده ی مبتلاشدن تعداد زیادی افغانها به زردی سیاه باشد.

« آنهایکه که به صورت فعال بیمار هستند یعنی ویروس زردی در آن حدی در وجود شان بوده که به اصطلاح عام این ها را زردی بگیرد به یقین که این تعداد کم است، هر چند ما کدام رقم دقیق ندارم، اما کدام گزارش از واقعات کتلوی مرض "هیپتیت بی" یا زردی سیاه گزارش نشده است.»

به گفته ی آقای فهیم برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری وزارت صحت عامه ی افغانستان، واکیسن ضد زردی سیاه را نیز شامل واکسین اطفال ساخته است.

به اساس اظهارات مشاور وزارت صحت عامه ی افغانستان، در حال حاضر زردی سیاه برای این وزارت به حدی جدی نیست که برای سروی آن بودجه ی خاص را اختصاص بدهد.

داکتر فهیم می گوید: برای وزارت صحت عامه هم اکنون کاهش میزان مرگ و میر اطفال و مادران و امراض فصلی در کشور در اولویت قرار دارد.

از سوی دیگر شماری مردم عام و آگاهان نگران اند که میزان شیوع بیماری زردی سیاه در افغانستان بیشتر شده است.

داکتر محمد حسن ساعی رییس مرکز علوم طبی اکادمی علوم افغانستان در یک سیمینار تحقیقی که به منظور بررسی بیماری زردی سیاه راه اندازی شده بود، تاکید کرد که حکومت باید زمینه تطبیق واکسین ضد زردی سیاه را برای بزرگسالان نیز فراهم سازد:

« دو سال می شود که این واکسین تنها برای اطفال آغاز شده است در حالیکه در کشور های دیگر این واکسین ها برای تمام مردم میسر است و البته یک زمان مشخص هم دارد که کدام واکسین باید در کدام فصل برای مریض تطبیق شود. در پنج شکل ویروس که ذکر شد، تنها یک شکل آن تا حالا واکسین ندارد. اما در مملکت ما این واکسین تنها برای اطفال زیر سن دو سال تطبیق می شود و برای دیگر افراد جامعه میسر نیست.»

زردی سیاه بیماری است که در برخی حالات سبب مرگ انسان ها نیز می گردد.

این بیماری نیز مانند ایدز از طریق مقاربت جنسی، سرنج های استفاده شده، خون و سایر معایات بدن از یک انسان به انسان دیگر سرایت می کند.

در حالیکه وزارت صحت عامه ی افغانستان برای وقایه ی زردی سیاه در کشور تدابیر لازم را روی دست گرفته، اما با در نظرداشت انتقال آسان این بیماری، نگرانی ها بیشتر می گردد که ممکن میزان شیوع بیماری زردی سیاه نسبت به سایر کشورها در افغانستان بیشتر باشد.


سید فتح محمد بها
XS
SM
MD
LG