لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۰ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۳۷

سالانه حدود 53 هزار واقعات توبرکلوز در افغانستان بروز میکند


داکتر ثریا دلیل وزیر صحت عامه افغانستان
داکتر ثریا دلیل وزیر صحت عامه افغانستان
در حالی که در سال گذشته بیش از ۲۸ هزار واقعه بیماری توبرکلوز در افغانستان ثبت شده است، اما وزارت صحت عامه این کشور می گوید که تدابیر جدی را برای کنترول و تداوی بیماران این مرض روی دست دارد.

داکتر ثریا دلیل وزیر صحت عامه افغانستان به روز سه شنبه در محفل تجلیل از روز جهانی مبارزه با توبرکلوز گفت که طی سال های گذاشته در راستای محو و کنترول توبرکلوز در کشور دست آورد های خوب داشته اند.

اما به گفتهء داکتر دلیل، هنوز هم سالانه هزاران نفر در افغانستان به بیماری توبرکلوز مبتلا می شوند:
«سالانه در حدود 53 هزار واقعات جدید توبرکلوز در افغانستان بروز می کند و همه سالانه بیماری توبرکلوز یا سل جان حد اقل 10 هزار هموطن ما را می گیرد. آنچه قابل مکس است اینست که واقعات توبرکلوز نزد زنان زیادتر دیده می شود، در هر 100 وقعه توبرکلوز 66 آن در نزد خانم ها دیده شده است.»

به گفته خانم دلیل در هر ۱۰۰ واقعه توبرکلوز ۶۶ تن آن را زنان تشکیل می دهد. وی گفت، فقر، ازدواج های قبل از وقت و قالین بافی عمده ترین دلایل مبتلا شدن تعداد زیادی از خانم ها به مرض توبرکلوز می باشد.

خانم دلیل گفت که به منظور دریافت ارقام دقیق زنان مبتلا به توبرکلوز سروی را در 18 ولایت افغانستان در سال جاری به مصرف یک صد هزار دالر به راه انداخته اند. به گفته خانم دلیل قرار است نتایج این سروی در پایان سال جاری، اعلام گردد.

وزیر صحت عامه می گوید، که در سال ۲۰۰۰ میلادی فقط 10 مرکز صحی برای تدوای توبرکلوز در سرتاسر کشور وجود داشت اما این رقم در سال ۲۰۱۱ نزدیک به ۱۲۰۰ مرکز صحی ارتقا یافته است.

وزیر صحت عامه افغانستان گفت که عرضه خدمات صحی برای کسانی که به مرض توبرکلوز مبتلا اند از ۱۴در صد به ۹۷ درصد بلند رفته است.

سازمان صحی جهان، اداره انکشاف بین المللی امریکا، اداره انکشافی کانادا و برخی دیگری از ادارات خارجی، وزارت صحت عامهء افغانستان را در بخش مبارزه با بیماری توبرکلوز کمک مالی می کنند.

رییس سازمان صحی جهان که در مراسم تجلیل از روز جهانی مبارزه با توبرکلوزاشتراک نموده بود، گفت که برای جلوگیری از گسترش بیماری توبرکلوز در افغانستان برنامهء های تازه را روی دست دارند.

احمد فره شادول رییس این سازمان در مورد همکاری های شان در قسمت مبارزه با توبرکلوز گفت:
«این روز بهاری یک روز نو برای ماست، ما اقدامات قوی لازم را برای جلوگیری از انتشار مرض توبرکلوز روی دست داریم، مثلی که در سال گذشته هزار ها افغان از خدمات مستفید شده اند و صحتمند گردیده اند، من باور دارم که این پیشترفت ها همه به اثر سعی و تلاش وزارت صحت عامه افغانستان صورت گرفته است.»

توبرکلوز به عنوان یک بیماری خطرناک در جهان شناخته می شود که با وجود تلاش های گسترده برای نابودی آن، این مرض هنوز هم در ۲۲ کشور جهان قربانی می گیرد.

بر اساس معلومات سازمان صحی جهان سالانه حدود ۹ میلیون نفر در سرتاسر جهان به بیماری توبرکلوز مبتلا می گردند و حدود ۲ میلیون تن از اثر این مرض جان های شان را از دست می دهند.
برنامه ملی کنترول بیماری توبرکلوز در افغانستان از سال ۱۹۵۴ میلادی به وسیله وزارت صحت عامه این کشور آغاز شد، اما اجرای این برنامه به دلیل جنگ های داخلی در کشور متوقف گردیده بود.
XS
SM
MD
LG