لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۴۶

«از فعالیت رسانه های که از سوی ایران تمویل میشوند، باید جلوگیری شود»


احمد سعیدی کارشناس مسایل سیاسی افغانستان
احمد سعیدی کارشناس مسایل سیاسی افغانستان
شماری از آگاهان سیاسی از حکومت افغانستان می خواهند، تا در جلوگیری از فعالیت برخی رسانه های خصوصی در این کشور که از سوی ایران تمویل می شوند، اقدام کند.

به باور آنان اگر منابع تمویل رسانه های خصوصی درافغانستان مشخص گردند، جلو نفوذ و تبلیغات کشورهای بیگانه در این کشور گرفته می شود.

به تازه گی شماری از رسانه های غربی گزارش داده اند که ایران با تمویل رسانه های خصوصی در افغانستان تلاش می کند تا نفوذ اش را در این کشور گسترش بدهد.

در این گزارش ها آمده است که یک سوم حصهء رسانه ها در افغانستان از سوی ایران تمویل می گردند.

صدیق الله توحیدی مسوول دیده بان نی یا دفتر حمایت کنندهء رسانه های آزاد در افغانستان در صحبت با رادیو آزادی نیز تایید می کند که تعدادی از رسانه ها در این کشور از ایران پول دریافت می کنند.

اما آقای توحیدی با این مساله که یک سوم حصهء رسانه ها در افغانستان توسط ایران تمویل می گردند، موافق نیست:

« ما کتلهء بزرگی از رسانه ها را داریم که حدود 147 رادیو، 47 تلویزیون و ده ها نشریهء چاپی مانند روزنامه، هفته نامه و ماهنامه اند.
اگر یک سوم این ها را ایران تمویل کند، تعداد زیاد خواهد بود اما شکی نیست که در کابل، هرات و مزارشریف شمار زیادی از رسانه ها هستند که از منافع ایران در قبال افغانستان و مسایل جهانی حمایت می کنند.»


به گفتهء آقای توحیدی مقابله با حضور نیروهای خارجی و فرهنگ دیموکراسی در افغانستان از اهداف اساسی ایران برای تمویل رسانه های افغانی اند.

در این حال خبرگزاری رویترزبه نقل از داوود مرادیان استاد پوهنتون امریکایی در افغانستان و مشاور سابق وزارت خارجهء این کشور نوشته است که ایران سالانه حدود یک صد میلیون دالر را بالای رسانه ها، پروژه های جامعهء مدنی و مدارس دینی در افغانستان به مصرف می رساند.

از سوی دیگر برخی از آگاهان امور سیاسی به این باور اند که حکومت افغانستان جهت جلوگیری از تمویل رسانه ها در کشور باید اقدامات جدی را روی دست گیرد.

احمد سعیدی یکی ازآگاهان:

« در قدم اول وزارت اطلاعات و فرهنگ وظیفه دارد تمام رادیوها، تلویزیون و سایر رسانه ها را که جواز می دهد باید جستجو کند که منبع مالی و تمویل کنندهء آنان کی است.
بعداً ارگان ها امنیتی ما ریاست امنیت ملی وزارت داخله و ارگان های دیگر وظیفه دارند حقیقت آن را دریابند که این رسانه ها از طرف کی و چگونه در افغانستان نشرات دارند.»


خواستیم تا در این زمینه نظر وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان را نیزداشته باشیم اما جلال نورانی مشاور این وزارت می گوید تا اکنون اسنادی در دست نیست که نشان دهندهء تمویل رسانه ها توسط کشور های خارجی باشد.

تعدد رسانه ها در بیشتر از ده سال گذشته در افغانستان از دست آورد های مهم نظام جدید در این کشور خوانده می شود.

اما به اساس گزارش ها، برخی از رسانه ها با دریافت پول از کشور های خارجی در نشرات شان اهداف این کشورها را دنبال می کنند.


سید فتح محمد بها
XS
SM
MD
LG