لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳۰ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۳۵

عمر: تثبیت منابع طبیعی افغانستان به تحقیق و مطالعهء بیشتر نیاز دارد


جواد عمر سخنگوی وزارت معادن افغانستان
جواد عمر سخنگوی وزارت معادن افغانستان
وزارت معادن افغانستان می گوید، سروی تازه در زمینهء تثبیت منابع طبیعی این کشور از سوی امریکا، گامی به سوی تشخیص دقیق معادن افغانستان است.

به گفتهء مسوولان این وزارت، سروی تازهء که از سوی ادارهء سروی جیولوژیکی ایالات متحده صورت گرفته تا اکنون به طور کامل تفسیر نشده است.

اما در عین حال سخنگوی وزارت معادن افغانستان می گوید، این سروی ابتدایی بوده و تثبیت منابع طبیعی افغانستان به تحقیق و مطالعهء بیشتر نیاز دارند.

جواد عمر به روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، افغانستان نخستین کشور در جهان است که منابع طبیعی آن با استفاده از چنین تکنالوژی پیشرفته سروی می گردند.

به اساس معلومات آقای عمر این سروی بنابر درخواست دولت افغانستان در سال 2006 میلادی آغاز و یک بخش آن در سال 2010 تکمیل گردید که به اساس تشخیص همین سروی تعدادی از معادن کشور به داوطلبی گذاشته شده اند:

« یقین و بارو ما را یک باردیگر کامل می سازد که افغانستان دارای منابع سرشار ذخایر زیر زمینی است و بر بنیاد تعبیر و تفسیر از این گزارش، تعدادی از منابع ما به داوطلبی گذاشته شده است.
این معادن عبارت اند از معدن مس شیدای ولایت هرات، معدن مس بلخاب ولایت بلخ، معدن طلای زرکشان ولایت غزنی و همچنان معدن طلای بدخشان که به داوطلبی گذاشته شده اند.»


سروی 70 درصدی منابع طبیعی افغانستان به تازه گی از سوی ادارهء جیولوژیکی امریکا تکمیل شده است.

این سروی نشان می دهد که 24 نقطهء این کشور دارای ذخایر سرشار طلا، نقره، آهن و برخی از فلزات نادر دیگر است.

اما تا اکنون دقیقاً روشن نیست که این ذخایر در کدام ولایت های افغانستان موقعیت دارند.

پیش از این ارزش معادن افغانستان سه ترلیون یا سه هزار میلیارد دالر تخمین گردیده بود.

اما اینکه با انجام سروی تازه آیا این رقم افزایش یافته یا نه، سخنگوی وزارت معادن افغانستان می گوید، با تفسیر و تحلیل بیشتر این مساله روشن خواهد شد.

از سوی هم برخی از آگاهان مسایل اقتصادی به این باور اند که اگر از معادن کشور استفادهء موثر صورت نگیرد، سودی را برای تقویت اقتصاد افغانستان به همراه نخواهد داشت.

سیف الدین سیحون یکی از این آگاهان و استاد پوهنځی اقتصاد پوهنتون کابل در مورد گفت:

« بحث بر سر تثبیت ذخایر و از طرف دیگر مناقشه و قرارداد آن با نهاد های بین المللی است.
افغانستان باید بتواند از این امکانات باالقوه ظرفیت پوتانشیل خود به منظور توسعهء اقتصادی آن هم توسعهء با ثبات، پایدار و انسان مدار استفاده کند.
صرف داشتن معدن و منابع طبیعی ثروت است اما منبع توسعه نیست.»


افغانستان یکی از کشورهای جهان به شمار می رود که معادن زیادی را در خود جا داده اما به علت مشکلات چندین ساله در این کشور تا اکنون بسیاری از این معادن دست نخورده باقی مانده اند.

رییس جمهور کرزی به تازه گی گفته است که استخراج معادن تا چند سال دیگر افغانستان را به سوی خود کفایی خواهد برد.

در چند ساله گذشته کار استخراج تعداد از معادن بزرگ افغانستان مانند معدن مس عینک ولایت لوگر، معدن آهن حاجی گگ ولایت بامیان و به تازه گی استخراج نفت حوزهء آمو دریا با چند شرکت بین المللی قرارداد گردیده اند.

اما به اساس گزارش ها، استخبارات برخی از کشورهای منطقه تلاش دارند تا با نا امن ساختن این مناطق مانع استخراج معادن افغانستان گردند.

سید فتح محمد بها
XS
SM
MD
LG