لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۵۲

آیا فرزندان قوماندان دیروز خواهند توانست فردای افغانستان را تغییر دهند؟


صلاح الدین ربانی فرزند برهان الدین ربانی
صلاح الدین ربانی فرزند برهان الدین ربانی
فرزندان قوماندانانی که در چهار دهه جنگ افغانستان دخیل بوده اند، اینک بعد از تحصیل در بهترین مکاتب جهان دوباره به آن کشور بر می گردند.

آیا آنها خواهند توانست فردای کشور شان را تغییر دهند؟

نقش آن ها بعد از سال 2014 که نیروهای بین المللی افغانستان را ترک می کنند، چی خواهد بود؟

جنگ در افغانستان از عبدالمطلب بیک یک مرد قدرتمند در شمال افغانستان ساخت. در دههء هفتاد میلادی وی که یک عسکر پشکی با تحصیلات در حد مسجد بود، از عسکری فرار کرد و به جنگجویانی چریکی پیوست که توسط سی، آی، ای از آن ها حمایت می شد. چریک های که نیروهای اتحاد شوروی وقت را مجبور به خروج از افغانستان نموده، حکومت کابل که مسکو از آن حمایت می کرد را سرنگون ساختند.

عبدالمطلب بیک از جنگ های برسر قدرت با سایر قوماندانان در جریان جنگ های خونین داخلی جان به سلامت برد و دوران طالبان را در استحکامات کوچک دفاعیش سپری کرد.
بعد از تهاجم امریکا در ماه اکتوبر سال 2001 که به شکست اسلامگرایان تندرو انجامید، عبدالمطلب بیک به حیث یک بخش پرنفوذ از رژیم جدید در افغانستان تبارز کرد.
آیا وارثین قوماندانان می توانند میراث پدرانشان و در نهایت افغانستان را تغییر دهند؟ ...


نشریه تایم وارلد می نویسد:
اینک متین فرزند عبدالمطلب بیک قصهء دیگری دارد. وی که برای تحصیل به هندوستان اعزام شده بود، در بحث های فلسفی در مورد افکار پلتو(Plato) هابیس (Hobbes) و فیلسوف هندی بی، آر، امبدکر(B.R. Ambedkar) اشتراک می کند.
متین که 26 سال دارد می گوید، تحصیل برایش توانایی تجزیه، تحلیل و درک سیاست را داده است. وی بعد از اخذ ماستری در رشتهء علم سیاسی سه سال قبل به تخار برگشت و برای کمپاین انتخاباتی پدرش برای پارلمان افغانستان کار کرد.

به نوشتهء نشریه تایم وارلد، قصهء متین بیک یک نمونهء از تغییر شکل و دگرگونی نسل تازهء از قشر پر قدرت جامعه افغانی به شمار می رود. قوماندانان مجاهدین که در دوران بعد از طالبان قدرت ملک الطوایفی را حاصل کردند، فرزندانشان را برای آموزش به خارج از افغانستان فرستادند.

صلاح الدین ربانی فرزند برهان الدین ربانی دو ماستری دارد که آنها را از پوهنتون کنگستون (Kingston University) لندن و پوهنتون کولمبیا (Columbia University) نیویارک گرفته است. خواهرش فاطمه ربانی اخیراً ماستریش را از پوهنتون لندن (University of London) گرفت.
ادیب فهیم فرزند قسیم فهیم معاون رییس جمهور افغانستان و قوماندان سابق، ماستریش را از پوهنتون نیویارک (New York University) اخذ کرده است.

نشریه تایم وارلد می نویسد:
باتور دوستم فرزند جنرال عبدالرشید دوستم ماستریش را از پوهنتون غازی (Gazi University in Turkey) گرفته است و این لست نام ها همچنان ادامه دارد.
با گرفتن دیپلوم ها و درجه های تحصیلی از با اعتبار ترین موسسات تحصیلی جهان، این نسل جوان چیز های را که از پدرشان قوماندان شان باقی مانده است به میراث برده اند.
اما آیا تحصیلات لیبرال غربی آن ها، مسیر آیندهء افغانستان را بعد از سال 2014 که نیرو های بین المللی آن کشور را ترک می کنند، تغییر خواهد داد؟
باتور دوستم یک بنیاد را بنام پدرش تاسیس کرده است و همراه با برادر جوانش بابر با فرزندان محمد محقق رهبر حزب وحدت مردم افغانستان جلسه می کند.

به نوشتهء نشریه تایم وارلد، ادیب فهیم که پدرش قسیم فهیم اورا از کودکی با خود به جلسات مهم قوماندانان می برد، اینک قسیم فهیم را در همهء ملاقات های دیپلوماتیک و مسافرت های رسمی وی همراهی می کند.

صلاح الدین ربانی فرزند برهان الدین ربانی که به حیث سفیر افغانستان در ترکیه ایفای وظیفه می کرد، بعد از مرگ پدرش حزب جمعیت اسلامی و شورای صلح افغانستان را رهبری می کند.

در جنوب افغانستان که جنگ با طالبان هنوزهم ادامه دارد، کلیم الله نقیب 30 ساله فرزند حاجی ملا نقیب با تحصیلات ابتدایی تا صنف شش و هفت، پای در جای پای پدرش نهاده، با بزرگان اقوام در کندهار دیدار کرده، منازعات را حل می کند.

متین بیک که پدرش عبدالمطلب بیک در جریان یک مراسم فاتحه در ولایت تخار در اثر حملهء بمبی کشته شد، اینک توسط حامد کرزی که خود نیز در هند تحصیل کرده است به حیث جوانترین معین حکومت وی کارمی کند و اداره اش مسوولیت تعیین والی های ولایات و ولسوالی های افغانستان را دارد.

نشریه تایم وارلد می نویسد:
با آنکه متین بیک با اندام ورزشی، دریشی لوکس و موتر ضد مرمیش به اینسو و آنسو می رود. تیلفون بلک بریش (BlackBerry) همواره زنگ می زند و والی ها ولایات افغانستان در آنسوی خط تیلفون در انتظار اند، اما پرسش همچنان به جای آن باقی می ماند که...
آیا وارثین این قوماندانان خواهند توانست میراث پدرانشان و در نهایت افغانستان را تغییر دهند؟
XS
SM
MD
LG