لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۷ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۲۵

«حکومت جدید پاکستان تاثیر منفی بر اوضاع افغانستان نخواهد داشت»


همزمان با پیروزی حزب مسلم لیک به رهبری نوازشریف در انتخابات پاکستان، نگرانی های در داخل افغانستان ایجاد شده که یکبار دیگر گروه های تندرو بر علیه مردم و دولت این کشور تقویت نگردد. حزب مسلم لیگ به رهبری نواز شریف با شکست دو رقیب اصلی یعنی حزب تحریک انصاف و حزب مردم پاکستان به تاریخ 11 ماه می در انتخابات پارلمانی پاکستان پیروز اعلام شد.

گفته می شود که نواز شریف به عنوان بنیان گذار تحریک طالبان در زمان صدارت قبلی اش از هیچ گونه تلاش برای حمایت و تقویت گروه القاعده دریغ نکرده است. اما شماری از کارشناسان افغان می گویند که این بار سیاست پاکستان در قبال افغانستان تغییر کرده و نواز شریف به این مساله توجه نکند، اسلام آباد بیشتر از گذشته به انزوا کشانده خواهد شد.

جاوید کوهستانی یکی از این کارشناسان روز سه شنبه در نشستی که به ابتکار مرکز مطالعات منطقوی افغانستان راه اندازی شده بود، گفت که نواز شریف رابطه نزدیک با ارتش آن کشور دارد و این کار می تواند سبب قطع مداخلات پاکستان در امور افغانستان گردد. وی افزود که اوضاع سیاسی واجتماعی افغانستان امروز با پایان جنگ سرد در کشور کاملاً تغییر کرده است.

« با مجموع نگرانی های که با سابقه نواز شریف و برخورد او در گذشته سیاسی افغانستان داریم، امروز پاکستان به عنوان مهمترین کانون بحران جهانی است و مرکز بنیادگرایی و تروریزم است و خوشبختانه افغانستان در موقیعتی قرار دارد که از عالیترین سطح روابط جهانی در کل منطقه برخوردار است، بناً پاکستان مجبور است رفتار هایش را در برابر افغانستان به هر قیمتی تعدیل کند. »

از سوی دیگر شماری از آگاهان افغان می گویند که نواز شریف ممکن برخلاف شعارهای انتخاباتی اش عمل خواهد کرد، زیرا قطع روابط با امریکا تهدید بزرگ برای آن کشور خواهد بود. نواز شریف در مبارزات انتخاباتی اش به مردم آن کشور امیدواری داده بود که با پیروزی حزب اش بسیاری از خواسته های مردم اش را در عمل پیاده می کند.

در عین حال برخی از کارشناسان افغان در تنش های لفظی و درگیری های مسلحانه اخیر افغانستان و پاکستان، ایالات متحده امریکا را مقصر می دانند. غلام جیلانی ځواک یکی از این کارشناسان از امریکا به خاطر حمایت از سیاست های پاکستان و به رسیمت شناختن خط دیورند انتقاد کرد.

« خارجی ها اینجاست، امریکا اینجاست و افغانستان از این موقع باید استفاده کند، متاسفانه که امریکا اینجاست اما همراه افغانستان نیست امریکا تا حال ثابت نساخته که پاکستان برضد طالبان در وزیرستان حملات را انجام دهد، امریکا از پاکستان حمایت کرده خصوصاً در موضوع خط دیورند و امریکا از لحاظ حقوقی این حق را ندارد که خط دیورند را به رسمیت بشناسد. »

ويليام برنز معاون وزارت خارجه امريكا چند روز قبل در یک نشست خبری در کابل گفت که سیاست کشور در قبال خط دیورند تغییر نکرده است. پیش از این گراسمن نماینده خاص این کشور برای افغانستان و پاکستان گفته بود که کشورش خط دیورند را به عنوان سرحد رسمی بین افغانستان و پاکستان به رسیمت می شناسد.

سپس ریاست جمهوری افغانستان در این خصوص عکس العمل تند نشان داد و گفت که موقف حکومت این کشور با اظهارات مقام های امریکایی در ارتباط به خط دیورند، تغییر نمی کند. به باور برخی از کارشناسان افغان همین مساله خط دیورند سبب شده تا طی سال های گذشته پاکستان در امور افغانستان مداخله کرده و سبب بی ثباطی در افغانستان گردیده است.
XS
SM
MD
LG