مقامات افغان انتظار دارند که در نشست چهارم کشور های عضو پروژه راه لاجورد روی مسایل مهم از جمله آغاز کار مطالعات تخنیکی این پروژه توافق نهایی صورت گیرد .
احمد سهیل کاکر سخنگوی وزارت فواید عامه افغانستان، روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی، احیای راه لاجورد را بدیل مناسب برای دسترسی این کشور به بنادر آبی خواند.
آقای کاکر می گوید که بهره برداری از راه لاجورد، نه تنها به مشکلات موجود در راستای انتقال اموال تجار از کشور های همسایه نقطه پایان خواهد گذاشت بلکه زمینه رشد اقتصاد این کشور را در سطح ملی و بین المللی فراهم میکند:
" احیای راه لاجورد در حال حاضر می تواند کوتاه ترین بدیل باشد تا افغانستان وصل شود با آب و مارکیت های اروپا، قرار است یک تفاهمنامه چهار جانبه امضاء شود و بعدآ بالای مسایل اساسی، امکان پذیری و امکان سنجی مطالعات تخنیکی اش شاید آغاز شود. و زمانیکه مطالعات تخنیکی این پروژه تکمیل شود، در آنزمان است که باز قیمت و مصارف و زمان و نحوه تطبیق این پروژه مطرح می شود."
هر چند نسبت به تامین امنیت و فراهم سازی امکانات مالی این پروژه نگرانی های هم وجود دارد اما آقای کاکر میگوید که حکومت به منظور عملی شدن این پروژه در همکاری با کشور های عضو اقدامات لازم را روی دست خواهد گرفت .
در پروژه احیای راه ترانزیتی و تجارتی لاجورد، بر علاوه افغانستان، کشورهای ترکمنستان، آذربایجان، گرجستان و ترکیه هم شامل است .
این دهلیز ترانزیتی از بنادر آقینه ولایت فاریاب و تورغندی ولایت هرات شروع و افغانستان را با کشور های آسیانه میانه و اروپا وصل خواهد ساخت.
در همین حال مقامات اتاق تجارت و صنایع افغانستان نیز روی اهمیت سیاسی و اقتصادی راه لاجورد تاکید کرده می گویند که با عملی شدن این پروژه در وابستگی ترانزیتی و تجاری این کشور با همسایه ها بخصوص با ایران و پاکستان کاهش خواهد آمد.
یونس مهمند معاون تجارتی اتاق تجارت و صنایع افغانستان:
" ما میتوانیم که از طریق بندر آقینه به ترکمنستان، آذربایجان، جورجیا، ترکیه و از آن طریق به اروپا مستقیم خود را وصل کنیم. این نزدیک ترین راه و آسان ترین راه وصل شدن افغانستان به اروپا است. ما می توانیم از این طریق صادرات خود را به هویت افغانی خود به تمام اروپا صادر نمائیم و برای مردم ما کار و بار پیدا می شود."
در حال حاضر افغانستان با کشورهای آسیای جنوبی، آسیای میانه و برخی از کشورهای اروپایی داد و ستد تجارتی دارد که اکثراً از طریق بندر کراچی پاکستان صورت میگیرد.
در سال های اخیر شکایت های از سوی تاجران افغان مبنی بر توقف اموال شان در بنادر کشورهای همسایه مطرح شده است .
آنان ابراز امیدواری می کنند که با تطبیق پروژه احیای راه لاجورد مشکلات آنان در بخش ترانزیت و تجارت حل گردد.