مشرانو جرگه افغانستان، با در نظر داشت عضویت کشورهای قدرتمند منطقه در سازمان همکاری شانگهای از حکومت وحدت ملی می خواهد تا بخاطر عضویت در این سازمان تلاش های جدی را انجام دهد.
محمد علم ایزدیار معاون اول مشرانو جرگه که ریاست جلسه روز سه شنبه را نیز بر عهده داشت گفت، عضویت در سازمان همکاری شانگهای در راستای مبارزه با تروریزم موثر می باشد:
" مسئله عضویت افغانستان در کنفرانس مهم شانگهای است که باید درخواست عضویت افغانستان صورت بگیرد و توجه لازم صورت گیرد تا افغانستان پذیرفته شود. "
از سوی هم نثار حارس عضو کمیسیون روابط بین المللی مشرانو جرگه می گوید، اعضای سازمان شانگهای خواهان عضویت دایمی افغانستان در این سازمان هستند و به گفته وی حکومت افغانستان باید این موضوع را نظر انداز کند:
" در روسیه علاقمندی مقامات روسی در این مورد بیشتر بود که باید افغانستان عضویت سازمان شانگهای را حاصل کند و روسیه از این حمایت می کند ما امیدوار هستیم تا این مساله در آنجا بحث شود و این مساله حل شود. "
این در حالیست که عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت به هدف اشتراک در چهاردهمین نشست سالانه سازمان همکاری شانگهای همین اکنون در چین بسر می برد.
مجیب الرحمن رحیمی سخنگوی ریاست اجرائیه در صحبت با رادیو آزادی گفت، آقای عبدالله روی اهمیت عضویت دایمی افغانستان در این سازمان نیز تاکید می کند.
طرح ایجاد سازمان همکاری شانگهای به هدف همکاری منقطه یی در بخش امنیت، اقتصاد و مسایل فرهنگی در سال ۱۹۹۶مطرح گردید ولی این سازمان رسماً در سال ۲۰۰۱ میلادی تاسیس گردید.
افغانستان پس از سال ۲۰۱۲ میلادی به حیث ناظر در نشست های این سازمان اشتراک می کند.
کشور های روسیه، چین، ازبکستان، قزاقستان، تاجکستان و قرغزستان عضویت سازمان همکاری شانگهای را دارند و افغانستان، پاکستان، هند، ایران، بلاروس و منگولیا به حیث کشورهای ناظر در نشست های این سازمان اشتراک می کنند.
از سوی هم اکبر اوریا یکی از کارشناسان مسایل سیاسی می گوید، عضویت افغانستان در سازمان همکاری شانگهای ارزش حیاتی دارد:
" چون سازمان شانگهای یک سازمان با عظمت جهانی است این می تواند که در روابط بین المللی افغانستان بسیار از نفوس خود استفاده بکند از این جهت برا ی افغانستان بسیار مفید و حیاتی است بدست آوردن عضویت شانگهای. "
آقای اوریا همچنان گفت، افغانستان در میان کشورهای قدرتمند عضو این سازمان مانند روسیه، چین، و هند قرار دارد و هر تصمیم این سازمان می تواند بالای افغانستان تاثیر گذار باشد.
از سوی هم عبدالله واحدیار یکتن از کارشناسان دیگر بدین باور است که اگر حکومت افغانستان مدیریت خوبی را به میان آورد میتواند در عین زمان همکاری های ناتو و سازمان شانگهای را بدست آورده و بخاطر منافع ملی اش از آن استفاده نماید.
گزارش: فرشته ندا