لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۲۸ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۴

دیدگاه برخی اعضای ولسی جرگه در مورد سفر عبدالله به ایران


شماری از اعضای ولسی جرگه افغانستان در کنار آنکه سفر رئیس اجرائیه این کشور را به ایران از منظر اقتصادی سودمند می دانند، اما می گویند که عبدالله عبدالله در باره مداخله های ایران در امور افغانستان باید موقف جدی و قاطع داشته باشد.

اعضای کمیسیون امور بین المللی ولسی جرگه می گویند، از مداخله پاکستان در امور افغانستان همواره سخن زده می شود، اما ایران نیز به باور آنان در بسا موارد چنین مداخله های داشته است و حتی از تمویل مخالفان مسلح دولت افغانستان از سوی این کشور، گزارش های به نشر رسیده اند.

سید اسحاق گیلانی یکی از اعضای این کمیسیون هر چند باور دارد که گسترش روابط اقتصادی و سیاسی با ایران برای افغانستان مفید است، اما می گوید عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان در دیدارش با مقام های این کشور، باید واضح سازد که افغانستان میدان کشمکش کشورهای منطقه نیست.

وی گفت:

"روابط با ایران حتمی است، در کنار ایران دیگر کشورها نیز در قضایای افغانستان دخیل هستند، اما اکنون فرصت آن است که حکومت افغانستان باید یک سیاست واضح اختیار کند چون ملت افغانستان بیش از این تحمل رنج را ندارد که هر کشور همسایه بخواهد اینجا قوت نظامی داشته باشد و مردم ما را به خاک و خون بکاشند.

امیدوار استم آقای عبدالله همین صحبت ها را به گونه روشن با مقام های ایران داشته باشد."

عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان روز دوشنبه وارد ایران شد و گفته می شود در این سفر سه روزه در روی مسایل امنیتی، چگونگی آغاز کار بندر چابهار، گسترش روابط تجارتی و ترانزیت و مسایل دیگر منطقه یی با مقام های این کشور گفتگو می کند.

در اعلامیه ریاست اجرائیه که روز سه شنبه به نشر رسید، آمده است که آقای عبدالله در دیدار با حسن جهانگیر معاول اول رئیس جمهور ایران، خواستارهمکاری تهران در زمینه مبارزه با تروریزم، گسترش روابط اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر شده است.

در اعلامیه همچنان آمده است که معاون اول رئیس جمهور ایران گفته است که تهران، کابل را در راستای تأمین صلح و ثبات همکاری خواهد کرد.

در کنار این، ایجاد کمیسیون برای بحث روی چگونگی شناسایی موانع فرا راه گسترش روابط اقتصادی، فراهم سازی سهولت ترانزیت و ویزه برای افغانها از سوی ایران از مسایل عمده دیگر بوده که مقامات دو کشور روی آن بحث کرده اند.

ساخت زیربناها، وصل شدن افغانستان از طریق خط آهن با ایران و کشورهای منطقه و فراهم سازی زمینه فعالیت شرکت های ایرانی در افغانستان موضوعاتی اند که میان افغانستان و ایران در این دیدار آقای عبدالله روی آن توافق شده است.

با این همه شماری از تحلیلگران سیاسی می گویند، با توجه به اوضاع کنونی در افغانستان، نیاز است تا نتایج چنین سفر ها برای تأمین صلح در افغانستان جدی گرفته شود.

شهلا فرید یکی از این تحلیلگران سیاسی می گوید، مقام های ایران نیز در وضعیت کنونی، نگران امنیتکشورشان هستند و زمان آن فرا رسیده تا افغانستان را همکاری کنند.

وی گفت:

"ایران چندی پیش اعلام کرد که پروسه صلح افغانستان را حمایت می کند، یعنی هراسی است که ایران دارد، من به نتایج این سفر خوشبین استم اگر مدریت درست شود."

میاگل وثیق یکی دیگر از تحلیلگران سیاسی هر چند این سفر عبد الله عبدالله رئیس اجرائیه افغانستان را به ایران از بُعد اقتصادی و حل معضل مهاجرین افغان به سود کشور می داند، اما تأکید می ورزد که اگر این سفر درست مدیریت نشود، مانند سفرهای گذشته دستآوردی به دنبال نخواهد داشت.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG