نهادهای حمایت از حقوق معلولین در هرات، حکومت را متهم به بی تفاوتی در قبال حقوق این افراد میکنند.
معلولین هرات در نشستی از رسانهها خواستند که برای متوجه ساختن مسئولین حکومتی از وضعیت زندگی شان مشکلات شان را بیشتر بازتاب دهند.
آنان از مشکلات مختلف فراه راه زندگی شان سخن میزنند.
این افراد از حکومت افغانستان نیز میخواهند که به مشکلات این قشر جامعه توجه جدی کند.
دوتن از آنان افزودند:
"مشکلات تاحدی بازتاب یافته نه به شکل گسترده و به آن عمقی که دارد. مثال در قسمت کار مشکلات ما فوق العاده زیاد است."
"کسانی که ازاین به بعد سر کار میایند باید طرحهای جامع داشته باشند که بتوانند معلولین را از این بدبختی وازاین سیه روزی که حالا دچار آن هستند نجات دهند."
سیدعبدالقادر رحیمی رئیس دفتر ساحوی کمیسیون حقوق بشر در هرات به این باور است که این گونه برنامهها از سوی مقامات حکومتی جنبه عملی پیدا نخواهند کرد.
او افزود:
"بیشتر کسانیکه شهریه میگیرند از دولت بیشتر کسانی هستند که به نحوی با قضایای جنگی افغانستان مداخله داشتند و از آن طریق شناسایی شدند و امروز به نام معلول شناخته میشوند در حالیکه افرادیکه دارای معلولیت طبیعی اند کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند و حتی در بعضی از لیستها شامل نیستند این تبعیض باید برداشته شود."
نبود کار و عدم پذیرش این افراد به اجتماع از بزرگترین دغدغههای افراد دارای معلولیت در هرات است. اما عبدالقیوم افغان رئیس اداراه کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین میگوید تلاشهای را بخاطر برطرف ساختن این مشکلات روی دست گرفتهاند.
او افزود:
"ورثه شهدا و معلولین انشاالله بایمتریک خواهند شد، تمام افرادی که ما در بخش شهدآ و معلولین داریم. حتی شخص وزیر کار امور اجتماعی، شهدا و معلولین هم این وعده را دادهاند که این پروسه را شروع میکنند."
با این همه نهادهای معلولین در هرات نقش رسانهها را در بازتاب مشکلات شان برجسته میخوانند.
عبدالعلی بارکزی مسئول بنیاد پیر هرات میگوید اگر مشکلات افراد داری معلولیت از طریق رسانهها بازتاب بیشتری پیدا کند این مشکلات برداشته خواهند شد.
او افزود:
"باید اطلاعات داده شود که چگونه با معلولین رفتار شود و اینکه حق و حقوق معلولین پرداخت شود و توانمندیهای معلولین چقدر است. به این دلیل رسانهها میتوانند نقش بسیار مهم را داشته باشند."
تا کنون آمار دقیق از افراد داری معلولیت در ولایت هرات در دست نیست اما مسئولان در ریاست کار امور اجتماعی، شهدا و معلولین میگویند بیش از پنج هزار تن این افراد ثبت و راجستر این اداره هستند.
اما معلوم نیست که وعده حکومت برای رسیدگی به وضعیت این قشر جامعه چی زمانی جنبه عملی به خود میگیرد.
شاه پور صابر