شماری از فعالان مدنی میگویند که بسیاری از وعدههای رهبران حکومت وحدت ملی دست نخورده ماندهاند.
این فعالان علت عملی نشدن این وعدهها را موجودیت فساد اداری و نا امنیها میخوانند.
نُه نهاد مدنی که از صد وعده داده شده رهبران حکومت هژده آن را بررسی کردهاند، روز شنبه یافتههای شان را در این باره، با رسانهها شریک ساختند.
تیمور حکیمیار هماهنگ کننده نهادهای جامعه مدنی در صحبت با رادیو آزادی گفت، آنان در نخست بررسیهای شان را از وعدههای حکومت در بخش، معادن، امنیت، سکتور صحت، توزیع تذکرههای الکترونیکی و اصلاحات انتخاباتی آغاز کردهاند.
حکیمیار در نشستی که از سوی سازمان دموکراسی انترنشنل روز شنبه در کابل برگزار شده بود گفت، در بسیاری از موارد وعدههای حکومت عملی نشده و چون شعار باقی ماندهاست.
وی گفت:
"یک تعداد از وعدهها آغاز شدهاست، یک تعداد وعدهها فیصدی خود را تا پنجاه رسانیده، اما برخی از وعدهها اصلاً دست نخوردهاند که این نگرانی مردم را در برابر وعدههای حکومت نشان میدهد و از سوی دیگر، نهادهای جامعه مدنی را موظف میسازد که پیگیری کنند تا این وعدهها عملی شوند."
حکیمیار میگوید، آنان در پیگیریهایشان از صد وعده داده شده حکومت دریافته اند که بر عملی سازی بخشی از این وعدهها، اقدام شدهاست؛ اما موجودیت فساد اداری، ناامنیها و حضور زورمندان سبب شده تا کار در این زمینهها درست پیش نرود.
رهبران حکومت وحدت ملی در آغاز ایجاد حکومت، بر عملی سازی صد وعده در بخشهای گونه گون وعده دادند و بر عملی شدن هر یک آنها به گونه بیدرنگ تأکید میورزند.
اما اکنون شماری از فعالان مدنی در این نشست میگویند، رهبران حکومت بر یکی از این وعدهها هم درست عمل نکردهاند که این معضل میتواند فاصله میان مردم و حکومت را بیشتر سازد و سبب بحران در افغانستان گردد.
در این میان، فرخنده زهرا نادری مشاور ارشد رئیس جمهور در امور روابط بینالملل که به نمایندگی از حکومت در این نشست اشتراک داشت، وعده داد که نتایج یافتههای آنان را با رئیس جمهور در میان خواهد گذاشت.
وی گفت:
"حکومت یک فرد نیست، حکومت که با تمام انرژی و تعهد خود شب و روز کار کند نمیتواند به تنهایی خود یک ملت را بسوی موفقیت ببرد، باید دولت که رکنهای مختلف خود را دارد با حکومت یکجا کار کند، شعارهای ریاست جمهوری، با شعارهای پارلمانی، و شوراهای ولایتی باید یکجا پیگیری شوند در غیر آن تعریف دموکراتیک ما در بخش پیگیریها سکتگیهای خود را دارد."
با این همه، حمیرا ثاقب فعال مدنی که بخشی از وعدههای رئیس جمهور را بررسی کردهاست میگوید، یافتههای آنان نشان میدهد که یکی دیگر از علتهای عملی نشدن وعدههای رئیس جمهور، بیپروایی و عدم هماهنگی میان رهبران حکومت وحدت ملی و نهادهای دولتی بودهاست.
خانم ثاقب این مسئله را یکی از بزرگترین چالش در برابر حکومت میداند و به اقدامات لازم در این زمینه تأکید میورزد.
نظیفه محبوبی