لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۹ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۸:۳۲

عید قربان در کشورهای اسلامی جایگاه خاصی دارد


عید قربان در کشورهای اسلامی جایگاه خاصی دارد و از این روز خانواده‌ها در افغانستان نیز تجلیل می‌کنند.

شماری از باشنده‌های کابل می‌گویند که در روزهای عید با قربانی کردن، لباس نو پوشیدن و رفتن به خانه‌های دوستان شان از این روزها تجلیل می‌کنند.

زمزمه‌های عید قربان از رفتن حجاج به عربستان سعودی آغاز می‌شود و افغان‌ها با نزدیک شدن ایام عید قربان آماده‌گی می‌گیرند.

پاک کردن منازل، خرید لباس جدید، قربانی کردن، رفتن به خانه دوستان و بزرگان از جمله رسم و عنعنات عید قربان میان افغان‌ها می‌باشد.

شماری باشنده‌های کابل با نزدیک شدن عید قربان به بازار رفته و لباس‌های جدید برای خود و اطفال شان خریداری کرده و میوه‌های خشک و تازه برای سفره عیدی از بازار خریداری می‌کنند.

​لینا یکتن از باشنده‌های کابل که مصروف خرید لباس است به رادیو آزادی گفت:

"آمدیم تا به‌ خاطر عید لباس بخریم میوه خشک و تازه هم می‌خریم به‌خاطر که مهمانان می‌آیند در روزهای عید، در روزهای عید خانه دوستان و بزرگان می‌رویم قربانی هم می‌کنیم و روزهای عید را به خوشی تجلیل می‌نمایم."

در روز اول عید مردم با پوشیدن لباس‌های نو به طرف مساجد می‌روند، بعد از ادای نماز عید کسانی که قربانی بالای شان واجب است حیوانی را ذبح نموده و آن‌را به‌خصوص به فقرا تقسیم می‌کنند.

شماری از خانواده‌ها به خاطر تجلیل روز عید حتی از یک ولایت به ولایت دیگر نیز سفر می‌کنند.

فرزانه خانمی که به خاطر خرید لباس در فروشگاه است می‌گوید که پس از خرید لباس برای کودکانش به خاطر تجلیل روز عید به مزار شریف سفر می‌نماید.

او گفت:

"برای خرید عید آمده‌ام تا برای اولاد‌‌ها لباس بخرم سه روز عید به خاطر چکر به مزار شریف می‌رویم برای پذیرایی مهمانان چیزی نگرفتم چون خود ما مهمان هستیم فامیل‌های ما در مزار شریف هستند و قربانی را هم در همانجا می‌کنیم."

در شب‌های عید کودکان و دختران از همه بیشتر خوشحال هستند زیرا بزرگان خانواده‌ها برای شان حنا تهیه کرده و دستان آنان را حنابندان می‌کنند.

با آنکه عید قربان به صورت رسمی ۳ روز است، اما دید و بازدیدها از همدیگر تا یک هفته هم ادامه می‌یابد.

در این میان برخی خانواده‌های هم هستند که توان خرید لباس نو و قربانی را ندارند.

عبدالمجید یک تن از باشنده‌های کابل می‌گوید که در این عید حتی توان خرید یک جوره لباس را هم ندارد.

او افزود:

"واقعیت برایتان می‌گویم که تا کنون هیچ چیزی نگرفتیم در عید گذشته گرفته بودم اما در این عید توان خرید نداشتم اگر کارم بهتر شد می‌گیرم در غیر آن نه"

در عین حال برخی از فروشنده‌ها در شهر کابل می‌گویند که در مقایسه با عیدهای گذشته فروشات آنان اندک است.

قاسم یک تن از فروشنده‌ها در این مورد می‌گوید.

او گفت:

"مردم توان خرید ندارند مانند عید رمضان فروش نداریم مردم آنقدر خریداری نمی‌کنند تا کنون من هیچ چیزی نفروخته ام."

از سوی هم شماری از علمای دین نیز می‌گویند، عید قربان به خاطر اظهار خوشی مسلمانان می‌باشد و قربانی کردن و نماز عید نیز از جمله واجبات است اکه اکثر مردم در کشور این کار را انجام می‌دهد.

مولوی فضل رحیم محمودی یکتن از عالمان دین در صحبت با رادیو ازادی گفت، رفتن به خانه دوستان و عیدی کردن از رسوم و عنعنات مردم افغانستان است و این یک کار نیک می‌باشد.

او گفت:

"یگان کارها که خود عبادت است یا وسیله برای عبادت است مشروع گردیده از جمله در عید قربان نماز عید و قربانی کردن از جمله واجبات روز عید است و همچنان کارهای دیگر است که به عرف منطقه و مردم تعلق دارد مثلاً عیدی کردن رفت و آمد کردن هم کارهای نیک است و هم عرف افغانی است و یک کار نیک می‌باشد."

مولوی محمودی می‌گوید، کسانیکه با هم قهر هستند در روزهای عید باید آن‌را کنار گذاشته و با یکدیگر آشتی نمایند.

مولوی محمودی همچنان گفت که در روزهای عید قمار زدن و همچو بازهای دیگر که اکثریت به خاطر تفریح انجام می‌دهند خلاف عرف و عنعنات افغان‌ها است و باید از این کارها در روزهای عید جلوگیری شود.

XS
SM
MD
LG