لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۱۸

سیاست خارجی افغانستان در سال ۲۰۱۷ دستاورد مهم یا قربانی رقابت‌ میان کشورها!؟


حکومت افغانستان از پیشرفت‌های چشم‌گیر در سیاست خارجی حکومت در سال ۲۰۱۷ میلادی سخن می‌زند.

در حالی‌که حکومت افغانستان در سال ۲۰۱۷ از دستاورد‌های گسترده در عرصه سیاست خارجی‌اش سخن می‌زند، اما آگاهان امور آن‌را تا حدی قربانی رقابت‌ها میان کشور‌های مختلف می‌دانند.

ریاست جمهوری افغانستان مدعی است که در سال ۲۰۱۷ توانسته‌اند تا روابط خود را با کشور‌های جهان گسترده‌تر سازند و به‌گفته آنان استراتژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا و شامل ساختن خواسته‌های حکومت افغانستان در آن از دستاورد‌های مهم در عرصه سیاست خارجی افغانستان محسوب می‌شوند.

استراتژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا و شامل ساختن خواسته‌های حکومت افغانستان در آن از دستاورد‌های مهم در عرصه سیاست خارجی افغانستان محسوب می‌شوند.

نجیب آزاد معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان درین می‌گوید​:

نجیب آزاد
نجیب آزاد

"در سال گذشته حکومت افغانستان دستاورد‌های زیادی در عرصه سیاست خارجی داشت که مهمترین آن گنجانیده شدن پیشنهادات ما در استراتژِی امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا و اضافه شدن کمک‌های ناتو به افغانستان است."

آقای آزاد گفت که گسترش کمک‌های سازمان ملل با افغانستان، گسترش روابط با کشور‌های آسیای میانه، مبدل شدن افغانستان به چهارراه اقتصادی، آغاز تجارت مستقیم و هوایی با هند، افزایش کمک‌های نظامی، حفظ تعادل میان قدرت‌های بزرگ جهان و در انزوا رفتن پاکستان از پیشرفت‌های مهم در عرصه سیاست خارجی بوده‌است.

دهلیز تجارتی کابل ممبی افتتاح شد
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

همچنان در این سال نشست‌های مهم همچو وارسا، بروکسل و پروسه کابل که بیانگر حمایت جامعه جهانی از افغانستان بود، برگزار شد.

در سال ۲۰۱۷ همچنان نشست ریکا و پروسه استانبول "قلب آسیا" برگزار شد.

رئیس جمهور غنی همچنان در سال ۲۰۱۷ به کشور‌های ایالات متحده امریکا، اندونیزیا، ترکیه، ایران، ازبکستان، آذربایجان هند، امارات متحده عربی، ترکمنستان و برخی کشور‌های دیگر سفر داشته‌است.

ریاست جمهوری افغانستان این سفر‌ها را پر دستاورد خوانده‌است.

اما برخی از کارشناسان روابط بین‌الملل از جمله عبدالغفار اخلاص صیغانی به این باور اند که سیاست خارجی افغانستان در سال ۲۰۱۷ تا حدی قربانی رقابت بین کشور‌های مخلتف شده‌است.

او افزود:

"در سال ۲۰۱۷ حکومت افغانستان مودل تعادل در سیاست خارجی را مطرح کرد که این مودل با مشکلاتی به همراه است، وقتی با هند نزدیک شدیم احساسات پاکستان بر انگیخته شد و در حوزه جهانی هم اقدامات روسیه بود."

ریاست اجرائیۀ افغانستان با آن که از پیشرفت‌های مهم در عرصه سیاست خارجی یادآوری می‌کند، اما تأیید می‌کند که در این سال هیچ تغییر و تحول در سیاست خارجی با پاکستان نداشته اند.

مجیب رحمان رحیمی
مجیب رحمان رحیمی

مجیب رحیمی سخنگوی ریاست اجرائیه به رادیو آزادی گفت:

"حکومت وحدت ملی در سال ۲۰۱۷ دستاورد‌های خوبی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی داشته‌است. یگانه کشور که ما نتوانستیم در سیاست خارجی خود یک تغییر و تحول را ایجاد کنیم پاکستان است."

در سال ۲۰۱۷ روابط ایران و روسیه با افغانستان با فراز و نشیب‌های به همراه بوده است.

استفاده آب، فرستادن افغان‌ها به سوریه و متهم شدن ایران به حمایت از طالبان، از موضوعات مهم در روابط میان دو کشور بوده‌است.

در کنار آن، متهم شدن روسیه به کمک نظامی از طالبان و نگرانی جدی روسیه از حضور داعش در افغانستان از مباحث مطرح در روابط میان روسیه و افغانستان بوده است.

ریاست جمهوری افغانستان می‌گوید که تعادل سیاست خارجی را حفظ کرده اند.

اما صبغت احمد معاون سخنگوی وزارت خارجه افغانستان می‌پذیرد که در سیاست خارجی افغانستان در قبال کشور‌های همسایه و منطقه چالش‌های وجود داشته است.

با این همه، شماری از اعضای کمیسیون روابط بین‌المللی ولسی جرگه می‌گویند که افغانستان در سال ۲۰۱۷ از سیاست کشور‌های بزرگ جهان متأثر بوده‌است.

داوود کلکانی
داوود کلکانی

داوود کلکانی یک عضو این کمیسیون به رادیو آزادی گفت:

"مشکلات ایران با امریکا، ایران با عربستان، هند و پاکستان، چین و هند و مسایل روس‌ها در سیاست خارجی افغانستان اثرگذار بوده و حکومت نمی‌تواند هر دو طرف را یک در نقطه جمع کند."

آقای کلکانی پیشنهاد می‌کند که برای داشتن یک سیاست خارجی مدون و منافع‌گرا، باید اجماع کلان درون‌مرزی به‌میان آید، در غیر آن سیاست داخلی تأثیر مستقیم بر تعاملات بیرون‌مرزی می‌داشته باشد.

گزارش: نورالله شایان

XS
SM
MD
LG