دیدبان شفافیت افغانستان در تشریک مساعی با اداره مشارکت بودجه بینالمللی، سروی بودجه باز سال ۲۰۱۷ را انجام داده و تأکید میکند که فیصدی اشتراک مردم در بودجه باید افزایش یابد.
سید اکرام افضلی رئیس دیدبان شفافیت افغانستان روز یکشنبه «۲۲دلو۱۳۹۶» در نشستی به همین مناسبت گفت که این سروی بالای سه شاخص شفافیت، نظارت و مشارکت مردم در بودجه تمرکز دارد.
وی افزود که بودجه ۲۰۱۷ از لحاظ شفافیت از صد، ۴۹ نمره را کسب کرده که در مقایسه با سروی ۲۰۱۵ افزایش هفت درصدی را نشان میدهد.
وی میگوید:
"حکومت افغانستان از لحاظ شفافیت از صد نمره، ۴۹ نمره کسب کرده، در زمینه نظارت از بودجه ۴۳ نمره و در قسمت اشتراک مردم در بودجه ۱۵نمره را کسب کردهاست که امیدواریم سهم مردم بیشتر شود."
افغانستان از سال ۲۰۰۸ به اینسو مورد ارزیابی "سروی بودجه باز" قرار میگیرد.
در سروی سال ۲۰۰۸، افغانستان ۸ نمره، در سال ۲۰۱۰، ۲۱ نمره، در سال ۲۰۱۲، ۵۹ نمره و در سال ۲۰۱۵، ۴۲ نمره را کسب کردهاست.
طرح بودجه ملی افغانستان همه ساله با فراز و نشیبهای به همراه است حتی در بسیاری موارد از سوی ولسی جرگه رد شدهاست.
گفتنی است که طرح اولی بودجه مالی ۱۳۹۷به دلیل داشتن نقایص، از سوی ولسی جرگه رد شد که پس از وارد کردن تغییرات، تصویب گردید.
در همین حال وزارت مالیه افغانستان از طرح پلانهای جدید در سال ۱۳۹۷ مالی سخن میزند.
خالد پاینده معین این وزارت که در این نشست حضور داشت گفت که در این سال روی شفافیت در تصدیها، معلومات از داراییهای دولتی، اصلاحات در پروسه تقاعد، بودجه سازی ولایتی و افزایش سطح مشارکت مردم در بودجه، کار میکنند.
وی گفت:
"برخی اقدامات جدی را ما در سال ۲۰۱۸ آوردیم که در شفافیت، نظارت و شراکت مردم کمک میکند، وزارت مالیه و حکومت در کل تعهد به شفافیت دارد."
با این همه، امیر خان یار رئیس کمیسیون مالی و بودجه ولسی جرگه سطح آگاهی مردم از بودجه را اندک میداند و دلایل آنرا هم موجودیت جنگ، فساد و فقر در افغانستان عنوان میکند.
وی همچنان انتقاد میکند که بودجه افغانستان بیشتر مصرفی است بهجای عایداتی، زیرا به گفته وی این بودجه نتوانسته اشتغال زایی کند تا در رشد و افزایش عواید مفید واقع شود.
نورالله شایان