وزارت مبارزه علیه مواد مخدر افغانستان میگوید، تعداد دهاقینی که تازه در زمینهای شان کوکنار کشت کردهاند، ۱۱ فیصد افزایش یافتهاست.
سروی مشترک حکومت افغانستان و اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان مللمتحد (UNODC)، تحت نام "سروی اجتماعی-اقتصادی (۲۰۱۷)" نشان میدهد که افزایش قابل ملاحظه در تعداد دهاقینی به وجود آمدهاست که در زمینهای شان کوکنار کشت میکنند.
جاوید احمد قایم معین پالیسی و استراتژی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر هنگام اعلان نتایج این سروی گفت، تعداد دهاقینی که در زمینهای شان کوکنار کشت میکنند، در سال ۲۰۱۷ ميلادی در مقایسه به سال قبل از آن ۱۱ فیصد افزایش یافتهاست.
بر اساس سروی ضعف حاکمیت قانون، بیثباتی سیاسی، نا امنی، کمبود فرصت کار، عدم دسترسی دهاقین به بازار و کمبود خدمات مالی و قرضه از دلایل رو آوردن تعداد بیشتر دهاقین به کشت کوکنار خوانده شدهاست.
او افزود:
"در کُل در افغانستان حدوداً نسبت به سال گذشته، در سال ۲۰۱۷ تعداد دهاقین ۱۱ فیصد اضافه شده است. کسانی که سال گذشته کوکنار کشت نکرده بودند، اما در سال ۲۰۱۷ ميلادی کشت کردند. این ارقام از یک زون تا زون دیگر فرق میکند. ۶۸ فیصد قریهجاتیکه در آن کشت کوکنار صورت گرفته بود یا در کنترول حکومت نبودند یا در آن جنگ ادامه داشت. از یک طرف کشت در مناطق نا امن صورت گرفته، از سوی دیگر خود کشت هم سبب شده که در برخی مناطق بیثباتی و نا امنی را ایجاد کند."
۴۶ فیصد دهاقین در این سروی گفتهاند که بهگونه دوامدار کوکنار کشت میکنند و ۵۷ فیصد دهاقین نیز گفته اند که کوکنار عواید و مصارف سالانه خانوادهشان را تشکیل میدهد.
از مجموع ۹۰۰۰ تریاک تولید شده در افغانستان، ۴۶ تا ۵۶ فیصد این تریاک در داخل افغانستان پروسس و به هیروئین تبدیل میشود و باقی به کشورهای همسایه قاچاق میگردد.
اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان مللمتحد در افغانستان میگوید، ۶۸ فیصد دهاقین هنگام انجام این سروی به آنان گفتهاند که از زمینهای تحت کشت کوکنار شان بهگونه منظم به طالبان عشر و مالیه میپردازند.
محمد هاشم الکوزی عضو کمیسیون مبارزه علیه مواد مخدر مشرانو جرگه افغانستان میگوید، تلاشها برای جلوگیری از کشت کوکنار به موقع صورت نمیگیرد.
بهگفته آقای الکوزی، اقدام برای مبارزه با کشت زمانی صورت میگیرد که دهاقین با هزینه هنگفت دست به کشت میزنند و پس از آن حکومت به آنان امتیازات و برنامههای بدیل را پیشنهاد میکند.
او افزود:
"امسال در مناطق گرم سیر کوکنار کشت شده و به پیمانه زیاد تریاک تولید خواهد شد. ما قبلاً به وزارتهای مسئول گفته بودیم که کمپاین را زمانی اجرا نکنند که دهاقین همه دار و ندار خود را صرف کشت کوکنار نماید. باید پیش از فصل کشت بروند به دهاقین قناعت دهند، محصولات مشروع زراعتی آنان را با قیمت مناسب خریداری کنند و به آنان قرضه داده شود، در نتيجه دهقانان از این کشت نا مشروع دست خواهند کشید."
بر اساس طرح تازۀ که از سوی وزارت مبارزه علیه مواد مخدر آماده شده است، پس از این برای کاهش میزان کشت کوکنار در افغانستان، در کنار اجرای برنامههای آگاهی دهی و معیشت بدیل، نیرو های پولیس نیز در مناطقی که از سوی اردوی ملی تصفیه میشود، عملیات محو مزارع کوکنار را اجرأ خواهند کرد.
برای شنیدن گزارش صوتی روی لینک زیر کلیک کنید:
گزارش: مرسلین ارسلا