لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۴۵

وزارت معارف: ۴۴ درصد یعنی ۳.۷ میلیون کودک از رفتن به مکتب محروم مانده‌اند


سرپرست وزارت معارف می‌گوید یک سروی تازه آنان نشان می‌دهد که ۳.۷ میلیون کودک واجد شرایط از رفتن به مکتب بی‌بهره مانده‌اند.

وزارت معارف می‌گوید این وزارت با همکاری نهادهای بین المللی سروئ را انجام داده اند که نشان می‌دهد ۴۴ درصد کودکان واجد شرایط به علت‌های گوناگون از رفتن به مکتب محروم مانده‌اند.

میرویس بلخی سرپرست این وزارت روز یکشنبه «۱۳ جوزا ۱۳۹۷» هنگام ارائه نتایج این سروی گفت که ۶۰ درصد این کودکان را دختران می‌سازند.

میرویس بلخی
میرویس بلخی

او افزود:

"بدبختانه ما در وزارت معارف افغانستان با یک واقعیت تلخ روبه‌رو هستیم و آن این‌که،۴۴ درصد یعنی ۳.۷ میلیون کودک از رفتن به مکتب محروم مانده‌اند که از این میان ۲.۲ میلیون تن آن‌را دختران می‌سازند."

این سروی از سوی وزارت معارف، یونیسف، اداره انکشاف بین المللی ایالات متحد امریکا و اداره "سامویل‌هال" در مدت یک سال انجام شده‌است.

یافته‌های این سروی نشان می‌دهند که، بیجا شدن از مسکن و ازدواج‌های زیرسن به فرصت‌های رفتن مکتب تاثیر داشته‌است.

بیجا شدن از مسکن و ازدواج‌های زیرسن به فرصت‌های رفتن مکتب تاثیر داشته‌است.

در کنار این، نبود مکاتب دخترانه، نبود سهولت‌های لازم آموزشی در مکاتب و نا‌امنی‌ها عوامل عمده‌ای استند که به ارائه خدمات آموزشی در مناطق جنگ زده تاثیر منفی گذاشته‌است.

در سروی همچنان آمده‌است که، تبعیض جنسیتی سبب شده‌است که در ولایت‌های نا امن مانند کندهار، هلمند، وردک، پکتیکا، زابل و ارزگان ۸۵ درصد دختران از رفتن به مکتب بی‌بهره بمانند.

از سوی دیگر، وزیر امور زنان می‌گوید ادامه نا امنی‌ها، رسم و رواج‌های ناپسند، موجودیت افراد مسلح غیر مسئول در مناطق دور دست کشور، هراس از تجاوزهای جنسی، اختطاف و عوامل همسان این سبب شده‌اند تا دختران به مکتب رفته نتوانند.

در این میان، فرانکویس راویست سفیر کانادا در کابل هنگام ارائه بخشی از این سروی چالش‌ها در برابر معارف افغانستان را بر شمرد و می‌گوید تعلیمات ابتدایی در افغانستان برای کانادا و دونرهای بین المللی اولویت دارد.

او افزود:

"تعلیمات ابتدایی در افغانستان برای کانادا و دونرهای بین المللی اولویت دارد، کانادا همراه با دیگر دونرها، یونیسف، و حکومت افغانستان از دسترسی گسترده به تعلیم در مناطق دور دست، افزایش معلمین زن و برنامه‌های جندر حمایت می‌کنند."

با این‌حال، ادیل خضر نماینده یونیسف در افغانستان هنگام واگذاری بسته این سروی به وزارت معارف افغانستان گفت زمانی‌که اطفال از رفتن به مکتب بازمانند، از آنان استفاده سوء می‌گردد و حتا با خطر بلند استثمار روبه‌رو می‌شوند.

در این میان، مقامات وزارت معارف افغانستان می‌گویند که باتوجه به این سروی گام‌های را برای حل مشکلات در عرصه معارف در کشور برمی‌دارند و در روشنی این سروی سفارشات ادارات مربوط بین المللی در نظر گرفته می‌شوند.

سرپرست این وزارت می‌گوید، در سال گذشته بیشتر از ۱۰۰۰ مکتب در سراسر کشور بسته شده بودند، اما با تلاش‌ها توانسته اند درب نیمی از این رقم مکتب‌ها را دوباره بروی شاگران بگشایند.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG