دیده بان شفافیت میگوید حکومت باید مبارزه با فساد را غیر سیاسی و بر همهگان یکسان عملی سازد.
دیده بان شفافیت افغانستان گزارش سیگار که راهکار حکومت در کار مبارزه با فساد را با معیارهای جهانی برابر نمیخواند، تائید میکند.
سید اکرام افضلی رئیس اجرائیهای این دیده بان روز شنبه «۱۹ جوزا ۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی گفت مبارزه با فساد در افغانستان با برخی از محدودیتهای همراه است و قانون در این زمینه بر همهگان یکسان عملی نمیگردد.
وی تأکید میورزد که برای درست عملی شدن راهکار مبارزه با فساد اداری در حکومت باید هماهنگی لازم بهمیان آید که به گفته او در حال حاضر این هماهنگی ضعیف است.
او افزود:
"تا کنون از بهر موجودیت برخی از محدودیتها در حکومت، با فساد مبارزه لازم صورت نگرفته است، برای اینکه این وضعیت تغییر کند ضرور است تا حکومت یک نهاد غیر سیاسی و مستقل را ایجاد کند که این یکی از تعهداتش نیز است، تا کنون مبارزه با فساد بنیادی نشدهاست نه کدام قانون قوی برای مبارزه با فساد داریم."
هر چند آقای افضلی از کدام کشور نام نمیبرد، اما میگوید که از سوی برخی از کشورها دیدگاهی برای مبارزه با فساد وجود ندارد بلکه، این کشورها با افغانستان تعامل سیاسی میکنند.
این انتقادها در حالی مطرح میگردد که سیگار یا اداره ویژه بازرس امریکا برای بازسازی افغانستان گفته است که حکومت افغانستان مبارزه با فساد را آغاز کردهاست، اما در باره اینکه آیا حکومت توانایی تطبیق این استراتژی را به گونه کامل دارد و اینکه آیا میتواند مبارزه دوامدار با فساد را وعده دهد شک و تردید ها بجای خودش باقی ماندهاست.
گزارش سیگار نشان میدهد که حکومت افغانستان در کار مبارزه با فساد با برخی از چالش های روبهرو است.
این گزارش همچنان نشان میدهد که نهادهای امنیتی و محاکم این کشور از بازپرس قراردادن افراد با نفوذ خودداری کردهاند.
تلاش کردیم دیدگاه اداره لوی سارنوالی را نیز در این باره داشته باشیم، اما با تماسهای مکرر موفق نشدیم.
اما با این همه، سید حسین فخری رئیس پیشین اداره عالی مبارزه با فساد اداری گزارش سیگار را از بهر آن تائید میکند که به گفته او مقامهای بلند که از حمایت قوی سیاسی برخوردار استند به میز محاکمه حاضر نمیشوند.
او افزود:
"گزارشی را که سیگار نشر کرده است تا اندازه زیاد درست است و بد بختانه اینگونه است که برخی از زورمندان و کسانی که در مسایل کلانتر دخیل استند و فساد میکنند آنان از روی مصلحتها زیر تعقیب عدلی نمی آیند و دوسیههای شان بررسی نمیشود."
آقای فخری میگوید مبارزه با فساد از سوی حکومت تا اندازه زیاد رنگ نمایشی دارد که نتوانسته درد مردم افغانستان را دوا کند.
به گفته او ساختار سیاسی حکومت به گونه یی است که تلاش ها برای جلوگیری از فساد در سطح بلند شکار مصلحتهای سیاسی میگردد.
گزارش: نظیفه محبوبی