لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۷

دیده بان شفافیت: قانون دسترسی به اطلاعات تمام معیارهای جهانی را تکمیل کرده‌است


دیده بان شفافیت افغانستان قرار گرفتن قانون دسترسی به اطلاعات افغانستان را در جایگاه نخست در میان ده کشور برتر جهان یک دست آورد بزرگ و قابل اهمیت می‌خواند.

دیده بان شفافیت افغانستان می‌گوید قانون جدید دسترسی به اطلاعات افغانستان یک قانون خوب و جامع بوده و تمام موارد مهم حق دسترسی به اطلاعات در آن در نظر گرفته شده است.

سید اکرام افضلی رئیس اجرائیه دیده بان شفافیت افغانستان به روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت که قرار گرفتن قانون دسترسی به اطلاعات افغانستان در میان کشورهای برتر جهان در جایگاه نخست یک دست آورد بزرگ است.

سید اکرام افضلی
سید اکرام افضلی

او افزود:

"قانون حق دسترسی به اطلاعات که جدیداً از سوی رئیس جمهور توشیح شده است بخاطر این بهترین قانون دنیا نامیده شده است که تمام معیارهای بین المللی را تقریباً تکمیل کرده و قانون است که دسترسی به اطلاعات را آسان ساخته است."

آقای افضلی می‌گوید در این قانون جای برای بهانه گیری وجود ندارد تا کسی به بهانه محرم بودن و یا تهدید بودن به منافع ملی از دادن اطلاعات خود داری کند.

وی گفت که این قانون کمک می‌کند تا خبرنگاران و مردم بتوانند به آسانی به اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

ویب‌سایت بررسی حق دسترسی جهانی به اطلاعات به تازه‌گی اعلام کرده است که قانون دسترسی به اطلاعات افغانستان با کسب ۱۳۹ امتیاز در جهان مقام اول را به‌دست آورده‌است.

به اساس گزارش مرکز حقوق و دموکراسی در کانادا، افغانستان در سال جاری میلادی با کسب ۱۳۹ امتیاز از مجموع ۱۵۰ امتیاز در میان ۱۰ کشور برتر جهان برای دسترسی به اطلاعات در صدر جدول قرار گرفته است.

مکزیک، صربستان، سریلانکا، اسلوونی و هند از جمله کشورهای اند که به ترتیب در جایگاه دوم تا ششم قرار گرفته‌اند.

پیش از این افغانستان در سال ۲۰۱۶ میلادی در جایگاه ۶۸ قرار گرفته بود.

افغانستان در حالی در جایگاه نخست داشتن قانون حق دسترسی به اطلاعات در قرار می‌گیرد که شماری از رسانه‌ها و خبرنگاران از عدم دسترسی به اطلاعات در اداره‌های دولتی افغانستان شکایت دارند.

به باور این رسانه‌ها و خبرنگاران، ادارت دولتی افغانستان در بسیاری موارد یا اطلاعات مورد نیاز رسانه‌ها را ارائه نمی‌کنند و یا هم از دادن معلومات در مواردی خودداری می‌کنند.

ذبیح الله خورشیدی و حامد مایار دو تن از خبرنگاران افغان در این مورد به رادیو آزادی گفتند:

"در حال حاضر مسئولان حکومتی خبرهای دست اول را با رسانه ها شریک نمی‌سازند باورها براین است که حکومت با این کار میخواهد کوتاهی ها و مشکلات داخل حکومت را از چشم رسانه پنهان نگهدارد."

"ما که برای نشر گزارش های ما به معلومات ضرورت داریم اما از سوی حکومت برای ما معلومات داده نمی‌شود، قانون را که ساخته اند به آن متعهد نیستند."

آنان از حکومت میخواهند تا در قسمت دادن اطلاعات به موقع با آنان همکاری لازم را انجام دهد.

آنان از حکومت میخواهند تا در قسمت دادن اطلاعات به موقع با آنان همکاری لازم را انجام دهد.

در این حال اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان با آن که قانون دسترسی به اطلاعات افغانستان را یک قانون خوب و مهم میداند اما تاکید دارد که حکومت باید در قسمت عملی ساختن آن تلاش لازم را به خرچ بدهد.

فهیم دشتی رئیس این اتحادیه در صحبت به رادیو آزادی در این مورد گفت:

"حالا قانون وجود دارد و از بهترین قانون های دنیا هم شمرده شده اما موضوع تطبیق آن یک مسئله جدی است."

این در حالیست که ارگ ریاست جمهوری کشور گفته است که حکومت افغانستان در بخش ارائه معلومات و تطبیق قانون حق دسترسی به اطلاعات مانند گذشته «همکاری همه جانبه خواهد داشت و از نهادهای همکار نیز در راستای تطبیق این قانون خواهان همکاری است.»

در اعلامیه‌ی ارگ همچنان آمده است که حق دسترسی به اطلاعات به‌عنوان یک ارزش در جامعه باید نهادینه شده و به فرهنگ همگانی تبدیل شود.

جاوید حسن زاده

XS
SM
MD
LG