فعالان مدنی و خبرنگاران بدخشان از وخامت وضعیت امنیتی و عدم دسترسی به اطلاعات در این ولایت ابراز نگرانی میکنند.
فعالان مدنی و خبرنگاران بدخشان این مطلب را در نشستی که با سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر داشتند بیان نمودند.
رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان با مسئول بخش حقوق بشر دفتر یوناما به هدف بررسی وضعِ حقوق بشری به روز دوشنبه از ولایت بدخشان دیدن کردهاند.
این مسئولان حقوق بشر در کنار ملاقات با مقامهای محلی بدخشان در ضمن با فعالان مدنی و خبرنگاران این ولایت نیز دیداری داشتند و در این دیدار فعالان مدنی و خبرنگاران بدخشان نگرانیهای شانرا با خانم سیما سمر و مسئول حقوق بشر دفتر یوناما شریک ساختند.
سمیعالله سیحون فعال مدنی و عبدالبصیر حقجو یک تنِ از خبرنگاران بدخشان در این نشست به این چالش و مشکلات اشاره نمودهاند.
او افزود:
"ما نگرانیهای خود را نسبت به وخامت اوضاع امنیتی و عدم دسترسی خبرنگاران به اطلاعات داریم و در ضمن کاهش منابع مالی رسانههای محلی، عام شدن فرهنگ فرار از مجازات، افزایش افراد مسلح غیر مسئول از عمدهترین نگرانیهای فعالان مدنی و خبرنگاران بدخشان میباشد که باید به آن رسیدهگی شود."
"بسیاری از ارزشهای حقوق بشری و دستآوردهای یکونیم دهۀ اخیر احتمال از دست رفتنشان قویاً وجود دارد، همان طوریکه در وردوج و یمگان از دست رفته است، امروز در وردوج و یشمگان دختران حق آموزش را ندارند و فضای خفقان آوری که حاکم است، مگر آنها انسان نیستند، چرا حکومت به این وضعیت توجه و رسیدهگی نمیکند؟ چون مردم درلسوالیهای یاد شده از ظلم و ستم طالبان به ستوه آمدهاند."
از سوی هم سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در خصوص نگرانیهای فعالان مدنی و خبرنگاران بدخشان گفت که برای برچیدن برخی چالشهای موجود در بدخشان نیاز است در سطح ملی دادخواهی شود.
او افزود:
"قابل یادآوری است که باید در بارۀ رفع این تلاش صورت بگیرد که فقر در بدخشان کاهش پیدا کند، دولت افغانستان مکلف است که در این مورد برنامههای قوی را روی دست بگیرد که فقر را کاهش بدهد چون فقر زمینهساز بسیاری از تخطیهای نقض حقوق بشری است."
خانم سمر افزود، مناطقِ که در بدخشان تحت تسلط طالبان مسلح قرار دارند، در آنجا خشونت علیه زنان رو به افزایش است و باید حکومت به زودی به وضعیت این ولایت رسیدهگی کند.
او افزود:
"البته یکی از نگرانیهای بسیار اساسی و بنیاد نا امنی است که متأسفانه دو ولسوالی بدخشان وردوج و یمگان در زیر اداره طالبان مسلح قرار دارند و ۸ ولسوالی دیگر بدخشان نیز با تهدید بلند طالبان مواجه استند و چیزی دیگر که قابل نگرانی است افزایش خشونت علیه زنان است به خصوص در ساحاتی که در تسلط طالبان است."
از جانبی هم ریچارد، مسئول بخش حقوق بشر دفتر یوناما در افغانستان گفت که آنان از ارزشهای حقوق بشری و آزادی بیان حمایت و پشتیبانی میکنند.
او افزود:
"ما از حقوق بشر، حاکمیت قانون، تأمین عدالت و فعالیت رسانهها حمایت میکنیم و همچنین برای مبارزه با فساد و خشونت علیه زنان نیز کار میکنیم."
بدخشان در زون شمال شرق یکی از ولایتهای ناامنی افغانستان به شمار میرود که همواره شاهد درگیریهای خونین، ناهنجاریهای اجتماعی و انواع خشونت بود، اما باشندهگان این ولایت حکومت را در خصوص رفع این چالشها به بیتوجهی متهم میکنند.
گزارش: اجمل آرین