شورای عالی صلح نشست گروه بین المللی تماس را در پیوند به صلح افغانستان با دستاورد و امیدوار کننده می خواند.
در موج از تلاش ها از بهر آغاز گفتگوهای صلح، نشست اعضای گروه بین المللی بحران در لندن امیدواری های را از سوی شورای عالی صلح افغانستان به همراه شده است.
احسان الله طاهری سخنگوی این شورا در صحبت با رادیو آزادی این نشست را با دستآورد میخواند و میگوید با توجه به تعهدات کشورهای عضو این گروه انتظار دارند که نشست لندن برای آغاز گفتگوهای زود هنگام صلح نتیجه بخش باشد.
احسان الله طاهری سخنگوی این شورا در صحبت با رادیو آزادی می گوید این نشست به رهبری حکومت افغانستان و به اشتراک کشورهای عضو گروه بینالمللی تماس برگزار شده است.
او افزود:
"در نشست لندن صحبتهای صورت گرفته بود کشورها حمایت کرده اند و خوشبینی کرده اند که نسبت به گذشته روند صلح خوب پیش میرود، بحث اساسی این است که چطور بتوانیم که همکار و هماهنگ به پیش برویم تا اینکه بتوانیم مذاکرات مستقیم افغانستان و طالبان را برگزار و به زودی خود افغانها در پیوند به این روند بحث کنند."
چگونگی ایجاد همآهنگی، فراهم سازی سهولت ها برای آغاز گفتگوهای صلح افغانستان با تحریک طالبان و حمایت کشورها از این روند مواردی اند که در نشست اعضای گروه بین المللی تماس در شهر لندن به آن پرداخته شده است.
در این نشست نمایندگان ۲۶ کشور عضو گروه بین المللی تماس نیز اشتراک ورزیده اند.
آقای طاهری میگوید روز نخست این نشست که ناوقت دیروز به وقت افغانستان در شهر لندن برگزار شده است در آن از پیشرفت های صلح و مهار چالش ها از سر راه این روند گفتگو شده است.
با این همه، محمد عمر داوودزی رئیس دارالانشای شورای عالی صلح و نماینده خاص رئیس جمهور در امور منطقهای برای اجماع صلح و ادریس زمان معین سیاسی وزارت خارجه افغانستان در نشست لندن به نمایندگی از افغانستان اشتراک کردهاند.
آقای داوودزی پیش از این سفرهای به پاکستان، هند و چین نیز داشته است.
شورای عالی صلح میگوید در سفر آقای داوودزی به چین در پیوند به بهبود و انکشاف همکاریهای مشترک میان چین و افغانستان، پروسه صلح به مالکیت، حاکمیت و رهبری دولت افغانستان، اجماع منطقهای برای صلح افغانستان و اینکه صلح و ثبات در افغانستان امنیت در منطقه میآورد، بحث شدهاست.
آقای داوودزی در این دیدار با مقامهای چین از آن کشور خواسته است که در حمایت، سرعت بخشیدن و فراهم سازی سهولت های روند صلح و آغاز مذاکرات مستقیم میان دولت افغانستان و طالبان نقشاش را به عنوان همسایه و نیز یکی از قدرتهای مطرح جهان ایفأ کند و آن کشور نیز وعده داده است که از این روند حمایت میکند.
در این میان، شورای عالی صلح بار دیگر به نقش پاکستان در پیوند به آغاز گفتگوهای صلح تاکید میورزد و خواستار گامهای عملی این کشور است.
با این همه، نشست گروه بین المللی تماس در حالی برگزار شده است که زلمی خلیلزاد نماینده خاص وزارت خارجه امریکا برای صلح افغانستان ناوقت دیروز در تویترش در حالیکه پیشرفتها در این پروسه سخن زده است، اما نگاشته است که در پیوند به تلاشهای روان از بهر صلح نباید عجولانه قضاوت کرد.
آقای خلیلزاد گفته است که از بهر حساسیت موضوع نمی شود همه چیز را علنی ساخت.
او پیش از این گفته بود که کلید صلح در کابل است سخنان که واکنشهای را نیز از سوی حکومت افغانستان به همراه داشته است چنان که رئیس جمهور غنی در سخنرانی دو روز پیشاش گفته است که کلید صلح در افغانستان، اما کلید جنگ در اسلام آباد و راولپندی است.
آقای غنی همچنان در این سخنرانیاش در کابل روی مشروعیت حکومت خود تأکید کرده و گفته است که گفتگوهای صلح توسط یک اقلیت کوچک در پشت در های بسته، نتیجه نمیدهد و افزوده است نهادهای جهانی تجربه کافی در کار صلح ندارند.
با این همه، اکنون شماری از اعضای هیئت اداری ولسی جرگه به این باور استند که پراکندگی و چند دستگی در مدیریت صلح افغانستان آنان را نگران ساخته است.
عرفان الله عرفان منشی این جرگه در این باره به رادیو آزادی می گوید:
"آنچه ما نگران هستیم این است که چند دستگی در روند صلح وجود دارد، امریکا، اروپا، گروه تماس، کشورهای منطقه و همسایه هرکدام روی اهداف خود برنامه خاص را برای روند صلح دارند که این سر در گمی را به میان آوردهاست، تقاضای ما این است که چنین نشستها سبب همسویی میان سیاسیون افغانستان و کشورهای منطقه شود و یک نظر واحد به میان بیاید."
آقای عرفان میگوید عدم هماهنگی میان کشورهای جهان و افغانستان بیشتر تلاش ها برای آغاز گفتگوهای صلح را مبهم ساخته است و نیاز است تا امریکا افغانستان در این راستا همآهنگ شوند.
آقای عرفان به این باور است نشستهاییکه در پیوند به صلح برگزار میگردد بیشتر تلاش کشورها به بهره وریهای خودشان بودهاست و تا کنون سودی برای افغانستان نداشته است.
گزارش: نظیفه محبوبی