یک سال قبل نزدیک به ۵۰ زن به کمک یک نهاد خارجی یک کارخانه تولید لبنیات، از قبیل ماست، قروت، قیماق، فرنی و پنیر را در ولایت بدخشان راه اندازی کردند.
هرچند این نهاد خارجی تنها ماشین آلات به آنان کمک کردهاست، اما اکنون با خریداری شیر از روستاهای بدخشان به خودکفایی رسیدهاند و بهگفته خود شان ماهانه مزد خوبی بدست میآورند.
آمنه رحیمی مسئول این کارخانه میگوید که تولیدات ماست آنها در بازار متقاضیان بیشماری پیدا کرده و در صورت حمایت از سوی دولت و نهادهای کمک کننده، میتوانند که با افزایش سطح تولیداتشان با تولیدات بیرونی به رقابت بپردازند.
وی گفت:
"من علاقه دارم که با ماستهای که از خارج میآید با آنها رقابت کنم، باید مردم از ماست ما استفاده کند، اگر این کارخانه انکشاف یافت دیگر هیچ ماست خارجی به بدخشان نمیآید، به بدخشان چه که به دیگر ولایتها رقابت میکنم."
مسئول این کارخانه کوچک تولید لبنیات که حالا با امکانات بسیار اندک فعالیت میکند، به آینده درخشان کارش امید بسته است.
وی انتظار دارد که روزی، با محصولات وارداتی در بازار رقابت کند و محصولات او بتواند، نیازمندی بازار را مرفوع کند.
آمنه رحیمی مسئول این کارخانه گفت:
"اگر روزی که ما شیر زیاد پیدا کنیم، ما میتوانیم ۲۰۰ تا ۳۰۰ قطعی ماست تولید کنیم، اما روزی که شیر ما کم باشد، ۱۰۰ تا ۱۵۰ قطعی تولید میکنیم، قطعیهای ما ۴۰۰ تا ۶۰۰ گرام است، قیمت یک قطعی ماست از ۲۰ تا ۴۰ افغانی میباشد."
اکنون این زنان تجارت پیشه میگویند که این کارخانه با ماشینهای پیشرفته از سوی یک نهاد خارجی تجهیز شدهاست و روزانه بیش از ۳۰۰ لیتر شیر را پروسس و فرارودههای آنرا به بازار عرضه میکنند.
وی میگوید:
"پولیکه از درک فروش لبنیات به دست میآید، ما اول وسایل را از قبیل، قطعی، کارتن و شیر و دیگر نیازها را خریداری میکنیم، بعد پول باقی مانده را به کارگران تقسیم میکنیم."
مسئولان در اداره محلی بدخشان هم میگویند که آمادهاند، از این کارخانه حمایت کنند تا بتواند فعالیتهایش را گسترش بدهد، آلینا غیاثی رئیس امور زنان بدخشان میگوید که ماست تولید شده در این کارخانه از کیفیت خوب برخوردار است و این ریاست در نظر دارد تا زمینههای بهتر بازاریابی برای تولیدات این کارخانه را فراهم کند.
خانم غیاثی افزود:
"خانم آمنه از چند سال محدود است بهعنوان یک زن تجارت پیشه در این ولایت کار میکند، این خانم نهتنها به خود زمینه کار را مساعد کرده، بلکه برای چندین زن دیگر زمینه کار را مساعد کرده است و این کار سبب شده است که ما تولیدات داخلی مانرا وسعت بدهیم و ریاست امور زنان به عنوان یک نهاد مدافع حقوق زنان همواره زنان تجارت پیشه را حمایت کرده و در خدمتشان قرار دارد."
از سوی هم نصیر احمد احمدی آمر امور مالداری ریاست زراعت بدخشان میگوید کارخانه لبنیات صفا یکی از پروژههای وزارت زراعت است که از چند سال به اینسو در ناحیه ششم شهر فیضآباد فعالیت میکند.
بهگفته احمدی در کنار این، هشت کارخانه لبنیات دیگر در هشت ولسوالی بدخشان فعالیت میکنند و زمینه کار را برای شماری زیادی از خانمها مساعد کردهاست.
وی گفت:
"مرکز پروسس لبنیات که در ناحیه ششم شهر فیضآباد تأسیس شدهاست، یکی از پروژههای وزارت زراعت میباشد که دفتر محترم "افغان اید" این را ایجاد کرده است، ما در هشت ولسوالی بدخشان این پروژه را تطبیق کردیم که یکی آن همین کارخانه لبینات است و این کارخانه در بازار جایگاه خود را حفظ کرده و مردم به دلیل اینکه لبنیاتش پاک و صفا است از او خریداری میکنند."
نبود برق، جای مناسب کاری و کمبود شیر از چالشهای اند که فعالیتهای این کارخانه را کُند ساختهاند.
آمنه میگوید در صورتی که نهادهای غیر دولتی و یا دولت از آنها حمایت عملی کنند، او قادر است که فعالیتهایش را توسعه بدهد و این کارخانه کوچک را به یک مرکز بزرگ تولید لبنیات تبدیل کند.
گزارش: نعمتالله احمدی