چین از سی مین سالگرد سرکوب مرگبار معترضان طرفدار دموکراسی خاموشانه و با افزایش تدابیر امنیتی در اطراف میدان نامدار تیانانمن در پایتخت، پکینگ یادآوری کرده است.
در اطراف این میدان امروز سه شنبه، چهارم ماه جون، محلهای بازرسی بیشتر به چشم می خورد و جادههای منتهی به آن هم بسته شده بودند.
پولیس در بیرون از ایستگاه متروی میدان تیانانمن، اسناد شناسایی گردشگران و مسافران را بررسی میکرد.
خبرنگاران خارجی اجازۀ دسترسی به این میدان نیافتند و پولیس به آنان هشدار داد که عکس نگیرند.
در چین در بارۀ سرکوب اعتراضهای میدان تیانانمن آشکارا چیزی گفته نمیشود و حکومت این کشور هم از آن رویداد با برگزاری مراسم رسمی یاد نمیکند.
محصلان و کارگران در بهار سال ۱۹۸۹ میلادی در این میدان گردهم آمدند و خواهان تغییر دموکراتیک و پایان فساد در چین شدند.
وانگ دان یک رهبر پیشین محصلان معترض به خبرگزاری فرانسپرس گفته است: "ما به عنوان وطن دوستان تلاش نمیکردیم مقامها را برکنار کنیم. ما آرزو داشتیم با مقامها گفتگوی درست کنیم."
پس از هفت هفته اعتراض، حکومت کمونیست چین تانکها و سربازان را به این میدان پکینگ فرستاد. نیروهای چینی معترضان و رهگذران را در جاده های منتهی به میدان تیانانمن دنبال کردند.
بسیاری از معترضان آن رویداد در سوم و چهارم ماه جون کشته و زخمی شدند.
مایک پومپیو، وزیر خارجه ایالات متحده، در سوم جون بیانیۀ صادر کرد و معترضان سال ۱۹۸۹ را "قهرمانان مردم چین" خواند که به گفتۀ او سی سال پیش "شجاعانه" خواستار حقوقشان شده بودند.
پومپیو رویداد آن زمان را "فصل سیاه تاریخ" عنوان کرده و از چین خواسته است تا برای آرامش خاطر بسیاری از خانوادههای قربانیان در مورد کشته شدگان و ناپدید شدگان این رویداد به گونۀ کامل و آشکار معلومات ارائه کند.
سفارت چین در واشنگتن، این سخنان پومپیو را مداخلۀ آشکار در امور داخلی چین خوانده است.
از سوی دیگر، اتحادیۀ اروپا هم خواهان شفافیت بیشتر در مورد سرکوب اعتراضهای میدان تیانانمن شده است.
فدریکا موگرینی رئیس پالیسی خارجی اتحادیه اروپا امروز در یک اعلامیه خطاب به مقامهای چینی گفت، پذیرفتن رویدادهای سی سال پیش از سوی چین مهم است.