لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۱۷

نگرانی‌ها از تقویت صفوف داعش بعد از توافق احتمالی صلح با طالبان


آرشیف، شماری از جنگجویان گروه داعش.
آرشیف، شماری از جنگجویان گروه داعش.

هم‌زمان با احتمال نهایی شدن متن توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان نگرانی از تهدید داعش و چندین گروه تروریستی فعال دیگر در افغانستان مطرح می‌شود.

مقام‌های افغان نیز این گروه‌ها به ویژه فعالیت داعش در افغانستان را جدی و خطرناک می‌دانند.

کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت ملی روز پنجشنبه (۷ سنبله) به رادیو آزادی گفت، پیوستن احتمالی برخی از بدنه طالبان با داعش پس از توافقنامه صلح، ممکن تهدید داعش برای افغانستان را جدی تر بسازد.

کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان
کبیر حقمل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان

وی افزود:‌ "برخی اوقات این نگرانی مطرح می‌شود و این احتمال نیز وجود دارد که اگر طالبان با امریکایی‌ها به توافق دست یابند، برخی گروه‌های کوچک این گروه با داعش نپیوندند، اگر چنین شود داعش به یک تهدید بزرگ مبدل خواهد شد."

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شوند که مقام‌های امریکایی و هیئت طالبان در قطر از نزدیک شدن به یک توافق صلح سخن گفته اند.

هرچند این یک خبر خوش برای افغان‌ها پنداشته شده اما فعالیت گروه‌های هراس‌افگن دیگری‌که در کنار طالبان در افغانستان فعال اند، سبب نگرانی جدی اند.

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان پیش از این گفته که حدود ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان فعال اند و برضد حکومت این کشور می‌جنگند.

تمیم عاصی معاون پیشین وزارت دفاع می‌گوید که این گروه‌های تروریستی منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای زیر چتر طالبان فعالیت دارند و در بخش‌های مشروعیت دینی، آموزش بم سازی و جلب کمک‌های مالی از خلیج با طالبان همکاری می‌کنند.

به گفته او پس از پیوستن با روند صلح نیز طالبان در برابر این گروه‌های تروریستی اقدام نخواهند توانست.

وی افزود:‌ "طالبان به حدی وابستگی مالی، مهارتی و مذهبی با این گروه‌ها دارند که اقدام کردن شان در برابر آنان بسیار بعید است. اگر طالبان علیه آنان اقدام کنند در بین خود طالبان جنگ و جدال صورت خواهد گرفت."

  • گروه‌های تروریستی در افغانستان

شبکه حقانی، گروه عبدالمنان نیازی، طالبان پاکستانی، جندالله، لشکرطیبه، حرکت المجاهدین، سرفروشان اسلام، جمعیت الدعوه، نصر، حرکت سنت والقرآن، جیش محمد، اندیشه اسلام، جبهه پیامبر، نهادالاسلام، حرکت اسلامی ازبکستان، دعوت القرآن و غیره گروه‌های اند که در کنار طالبان، داعش و القاعده در افغانستان فعالیت دارند.

همچنان جنبش ترکستان شرقی، انصارالله و البدر نیز از گروه‌های تروریستی پنداشته می‌شوند.

عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه چند ماه پیش حزب التحریر را نیز به عنوان شاخه غیر نظامی گروه‌های تروریستی در افغانستان خوانده بود.

شورای امنیت ملی افغانستان می‌گوید که فرق این گروه‌ها با طالبان این است که آنان از بیرون آمده‌اند، برنامه‌های فراتر از این کشور و منطقه دارند اما پایگاه مردمی شان در افغانستان بسیار ضعیف است.

  • احتمال افزایش فعالیت‌های تروریستی در افغانستان

مرزا محمد یارمند کارشناس مسایل امنیتی می‌گوید که بیشتر این گروه‌ها ریشه در پاکستان دارند و پس از توافقنامه صلح با طالبان این گروه‌ها عملکرد گسترده در این کشور خواهند داشت.

جنگجویان ایغور، چیچینی، پاکستانی، ازبیک،عرب، ترکمن، تاجک، قزاق، قرغز و غیره شامل این گروه‌های تروریستی هستند.

مرزا محمد یارمند کارشناس مسایل امنیتی می‌گوید که این جنگجویان در برخی مناطق افغانستان مانند بدخشان از زمان جهاد علیه شوروی سابق حضور داشته و حتی در جامعه مدغم شده‌اند.

مرزا محمد یارمند کارشناس مسایل امنیتی
مرزا محمد یارمند کارشناس مسایل امنیتی

وی گفت: "این در زمان جهاد افغانستان آمده بودند و حالا به کشورهای خود رفته نمی‌توانند، حالا آنان عروسی و تولید نسل کرده‌اند و تعداد شان با جامعه مدغم شده و ریشه‌های اجتماعی دارند خاصتاً در ولایت بدخشان."

داعش از خطرناکترین و خشن ترین این گروه‌ها شناخته می‌شود که از پنج سال به این‌سو در برخی ولایات افغانستان حضور دارد و تعداد جنگجویان آن از سوی وزارت دفاع افغانستان گاهی ۷۰۰ تن و زمانی هم ۳۰۰۰ نفر گفته شده‌است.

بر اساس گفته‌های مقام‌های افغان، جنگجویان این گروه در ننگرهار، کنر، نورستان، بدخشان، زابل، سرپل، فاریاب و جوزجان فعال هستند.

به تازگی از حضور جنگجویان این گروه در ولایت هلمند نیز گزارش‌های به نشر رسیده است.

درگیری‌های شدید توام با تلفات در برخی مناطق ولایت ننگرهار میان افراد طالبان و جنگجویان داعش نیز بعضاً در رسانه‌ها خبرساز شده‌است.

داعش مسئولیت برخی حملات مرگ‌بار را در افغانستان به دوش گرفته است که بگونه مثال می‌توان از حمله انتحاری خونین دو هفته پیش در تالارعروسی شهر دوبی در غرب شهر کابل یاد کرد.

این حمله حدود ۸۰ کشته و نزدیک به دوصد زخمی برجای گذاشت که زنان و کودکان نیز شامل آن بودند.

  • گروه داعش در افغانستان در چه وضعیتی قرار دارد؟

روح الله احمدزی سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می‌گوید که نیروهای امنیتی و دفاعی این کشور کمر داعش را شکسته و مجال فعالیت را برای جنگجویان آن و گروه‌های دیگر در این کشور نخواهند داد.

آقای احمدزی افزود: "کمر داعش در مشرقی و تمام ساحات شکسته است، در برخی مناطق که این گروه تا حدِ تحرک دارد در برابر آن با برنامه‌های خاص به پیش می‌رویم. نه تنها داعش بلکه طالب یا هر گروه دیگریکه تهدید است هدف قراردادن مواضع و رهبران شان از وظایف مهم ما می‌باشد."

در عین حال تمیم عاصی معاون پیشین وزارت دفاع می‌گوید که این گروه‌های تروریستی در شرق، جنوب و شمال افغانستان فعال هستند و می‌توانند برعلاوه افغانستان برای منطقه و جهان نیز تهدید جدی باشند.

با توجه به این موضوع این یک امر حتمی پنداشته می‌شود که پس از پیوستن طالبان با روند صلح، در همکاری و همآهنگی با شرکای جهانی و کشورهای منطقه یک صف واحد ایجاد گردد و بساط گروه‌های تروریستی به شمول داعش از افغانستان برچیده شود.

XS
SM
MD
LG