افغانستان
ظرفیت تولید لبنیات افغانستان افزایش یافته است
وزارت زراعت و مالداری افغانستان میگوید، در حال حاضر ظرفیت تولید لبنیات در سراسر کشور به بیشتر از ۱.۹ میلیون لیتر در سال افزایش یافته است.
اکبر رستمی سخنگوی این وزارت امروز شنبه به رادیو آزادی گفت بخش بزرگ این لبنیات شیر است.
او افزود: در حال حاضر ظرفیت تولید لبنیات در افغانستان تقریباً بالاتر از ۱.۹ میلیون لیتر است اما نیاز افغانستان ۲.۹ میلیون لیتر میباشد که ما سالانه یک میلیون لیتر شیر کم داریم."
اما عبادالله درمان معاون سخنگوی وزارت مالیه میگوید، بخاطر تولیدات داخلی لبنیات مانند شیر میزان واردات آن از کشورهای همسایه در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
کمیته سویدن برای افغانستان تحت نام «کمیتهٔ همبستگی برای افغانستان» در بیرون از کشور فعالیت می کند
کمیته سویدن برای افغانستان (اس سی ای) شام دیروز اعلام کرده است که اکنون با تغییر نام به «کمیتهٔ همبستگی برای افغانستان» از بیرون از این کشور فعالیت میکند.
این کمیته با نشر اعلامیهای در صفحه رسمی فیسبوک خبر داده که دیگر تحت نام این کمیته در افغانستان فعالیت نمیکند و دفترشان بسته است.
کمیته سویدن برای افغانستان در پی فرمان حکومت طالبان در واکنش به آتشزدن قرآن کریم در سویدن، از ماه مارچ ۲۰۲۴ فعالیتهای خود را متوقف کرده است.
هرچند این کمیته تأکید کرده است که این سازمان بیطرف و غیردولتی است، اما با آنهم فعالیتش در افغانستان متوقف شد.
این کمیته در ۱۶ ولایت افغانستان فعالیت داشت و حدود ۷ هزار کارمند افغان با این کمیته کار میکردند.
یک شهروند چین در نتیجۀ حمله مسلحانه در تخار به قتل رسید
منابع محلی می گوید که شام روز سهشنبه(21 جنوری) یک شهروند چین در نتیجۀ حمله مسلحانه بر موتر حامل آنها در منطقه"کتکجر" ولسوالی خواجهبهاوالدین ولایت تخار به قتل رسید.
به گفته منابع محلی، این فرد چینی در بخش استخراج معادن در ولایات تخار و بدخشان کار می کرد.
گفته میشود که پس از حمله، مهاجمان مقداری پول را نیز از نزد این افراد، با خود بردهاند.
تا اکنون از سرنوشت سایر افرادی که همراه با این شهروند چینی بودند، اطلاعی در دست نیست. خواستیم نظر مقامات محلی را در این مورد داشته باشیم، اما با وصف تماسهای مکرر، آنها در دسترس نبودند.
جبهه مقاومت ملی افغانستان ادعا می کند که در حملۀ افرادش دو عضو طالبان کشته شدند
یک گروه مخالف طالبان موسوم به جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود ادعا می کند که در حملۀ افرادش در ولایت پروان دو عضو نیروی طالبان کشته و دو تن دیگر آنان زخمی شدند.
این جبهه در شبکۀ ایکس (توییتر سابق ) امشب دوم دلو نوشت که این حمله به نیروهای طالبان در منطقۀ باریک آب ولسوالی بگرام شب گذشته انجام شد.
طالبان در مورد این ادعا هنوز چیزی نگفته اند.
رادیو آزادی نمی تواند که این ادعا را به طور مستقل تایید کند.
دیدار دو مقام حکومت طالبان با رئیس دولت امارات متحده عربی
دو مقام امنیتی ارشد حکومت طالبان در جریان سفرشان به امارات متحده عربی با رئیس دولت این کشور دیدار کردهاند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان امروز در اعلامیهای که در صفحه ایکس خود منتشر کرده، گفته که سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله و ملا عبدالحق وثیق، رئیس عمومی اداره استخبارات طالبان، با محمد بن زاید آل نهیان، رئیس دولت امارات متحده عربی، دیدار کردهاند.
در این اعلامیه جزئیاتی از محتوای گفتوگوهای آنان ارائه نشده است.
حقانی و وثیق هر دو در فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد قرار دارند و به همین دلیل اجازه سفر به خارج از کشور را ندارند.
اما سازمان ملل در ماه جون سال ۲۰۲۴ به آقای حقانی مجوز ویژهای برای سفر به امارات متحده عربی و پیش از آن به عربستان سعودی داده بود.
سازمان ملل تاکنون درباره سفر کنونی این مقامات طالبان اظهار نظری نکرده است.
فرمان دونالد ترمپ؛ انتظار میرود پروازهای بیش از ۱۶۰۰ پناهجوی افغان به ایالات متحده لغو شود
فرمان اجرایی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا برنامه اینکشور برای پذیرش پناهندگان را از ۲۷ جنوری به حالت تعلیق در می آورد. این فرمان در ۲۰ جنوری در وبسایت قصر سفید منتشر شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع گزارش داده که انتظار می رود این فرمان سبب لغو پرواز تقریبا ۱۶۶۰ مهاجر افغان به امریکا شود.
به گفته منابع، این افراد از سوی حکومت ایالات متحده تأیید شده بودند تا در آن کشور اسکان یابند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه، اول دلو، از قول یک مقام امریکایی که نخواست نامش فاش شود و شان وندایور رئیس سازمان افغان ایوک که در زمینه تخلیه افغان ها کار می کند، این موضوع را گزارش داده است.
براساس گزارش این افراد شامل نظامیان افغان، کودکان بدون سرپرست و کارمندان سابق دولت پیشین افغانستان می شوند که در انتظار انتقال به امریکا بوده اند.
قصر سفید و وزارت امور خارجهٔ ایالات متحده هنوز در این مورد چیزی نگفتهاند. اما در این فرمان تأکید شده که وزیر امنیت داخلی، با همکاری وزیر امور خارجه موظف است ظرف ۹۰ روز گزارشی به رئیسجمهور ارائه کند.
این گزارش باید بررسی کند که آیا از سرگیری پذیرش مهاجران، به سود منافع ایالات متحده خواهد بود یا خیر.
این درحالیاست که هزاران تن در افغانستان و کشورهای همسایه که پرونده مهاجرتی امریکا را دارند، در انتظار انتقال به امریکا هستند.
ترمپ در طول مبارزات انتخاباتی خود در سال ۲۰۲۴ بارها بر سیاستهای سختگیرانه مهاجرتی تاکید کردهاست.
براساس گزارشهای رسانههای امریکایی، پس از به قدرت رسیدن طالبان، دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، حدود ۲۰۰ هزار افغان را به امریکا منتقل کرد.
این خبر به روز شده است.
شبکۀ سیانان از مبادلۀ دو شهروند امریکا با یک عضو طالبان خبر داد
وزارت امور خارجه حکومت طالبان از آزادی یک زندانی آنان بهنام خانمحمد در نتیجهٔ تبادل زندانیان بین امریکا و طالبان خبر دادهاست.
این وزارت در اعلامیهای روز سهشنبه ۲ دلو گفته که خانمحمد که پیش از این از سوی محاکم امریکایی به حبس ابد محکوم شدهبود، در یکی از زندانهای کالیفرنیا نگهداری میشد. او ابتدا در ولایت ننگرهار بازداشت شد.
حافظ ضیاء احمد، معاون سخنگوی این وزارت، هم در ویدیویی به رسانهها گفت:
"امارت اسلامی افغانستان این تبادل را نمونهای خوب از حل مسائل از طریق گفتوگو میپندارد و در این بخش از نقش مؤثر کشور برادر، قطر، تشکری ویژه میکند."
در همین حال شبکهٔ خبری سیانان نیز گزارش داده که در آخرین ساعات دوران ریاستجمهوری جو بایدن، دو زندانی امریکایی، رایان کوربیت و ویلیام مککنتی، در بدل یک زندانی طالبان بهنام محمد مبادله شدند.
در این گزارش آمدهاست که خانمحمد یکی از اعضای طالبان افغانستان است که در سال ۲۰۰۸ به اتهام تروریسم و مواد مخدر محکوم شد.
به گزارش سی ان ان محمد توسط مقامات امریکایی به دوحه منتقل شدهبود و رایان کوربیت و ویلیام مککنتی در راه بازگشت به امریکا هستند.
این درحالیاست که پیش از این برخی از رسانههای امریکایی از مذاکرات برای تبادل زندانیان بین امریکا و طالبان خبر دادهبودند.
این خبر به روز شده است
شورای پناهندگان ناروی: کاهش کمک ها به افغانستان زندگی زنان را تهدید میکند
یان ایگلاند سکرترجنرال شورای پناهندگان ناروی (ان آر سی) روز دوشنبه هنگام بازدید ازهرات گفت که کاهش کمک های مالی دولت ها وسازمان های کمکرسان ازهمه بیشتر زنان افغان را متاثر می سازد.
شورای پناهندگان ناروی سال گذشته با ۲۱۶ هزار از افغان ها کمک کرده که نصف آنها زنان بودند.
با برگشت طالبان به قدرت درتابستان سال ۲۰۲۱ و کاهش کمک های بین المللی ، میلیون ها تن درافغانستان با فقر وگرسنگی دچار شده اند.
تاکید چین بر ادامه روابط با افغانستان
به اساس گزارش خبرگزاری دولتی باختر که تحت کنترل طالبان است، ژائو شینگ، سفیر چین در افغانستان به مناسبت هفتادمین سالروز روابط دوکشور گفته که افغانستان و چین درطول تاریخ وبدون درنظرداشت شرایط زمانی روابط خوبی داشته اند وبیجنگ به سیاست دوستی با کابل ادامه خواهد داد.
حافظ ضیاء احمد تکل معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان درپیام خود درشبکه اجتماعی اکس/تویتر سابق نوشت درمحفلی که به این مناسبت در مقر وزارت دایر شد، شیرمحمد عباس ستانکزی معین سیاسی ودیگر مقامات وزارت خارجه، وهمچنین ژائو شینگ، سفیر چین ودیپلوماتان این کشور اشتراک کردند.
پس از روی کارآمدن حکومت طالبان در افغانستان، چین در بخشهای مختلف در افغانستان سرمایهگذاریهای گستردهای داشته است.
هرچند حکومت طالبان روابط نزدیک با چین و دیگر کشورهای منطقه دارد اما از سوی هیچ کشور جهان به رسمیت شناخته نشده است.
ایران آمادگی برای راهاندازی قونسلگری افغانستان در شهر بیرجند را اعلام کرد
افسانه ابراهیمی مسئول قونسلگری ها در وزارت خارجه ایران روز دوشنبه گفت که این کشور آمادگی دارد که قونسلگری افغانستان را درشهر بیرجند در ولایت خراسان جنوبی بگشاید.
خانم ابراهیمی گفته که افغانستان میتواند دو قونسلگری دیگر در ایران داشته باشد واین موضوع میان جانبین مطرح بحث شده است.
ایران قونسلگری افغانستان درمشهد را به نمایندگان طالبان سپرده ونماینده آنها را به عنوان سرپرست سفارت افغانستان درتهران نیز پذیرفته است.
با اینکه تهران حکومت طالبان را به رسمیت نمی شناسد اما روابط تجارتی خود را با آنها گسترش داده است.
مقامات ایران گفتند که صادرات این کشور به افغانستان درسال ۲۰۲۴ نسبت به گذشته چندین برابر افزایش یافت وبه بیش از سه ملیارد دالر رسید.
برنامه جهانی غذا: اتحادیۀ اروپا بیش از ۱۷ میلیون دالر برای افغانستان کمک کرده است
برنامۀ جهانی غذا دبلیو،ایف،پی میگوید که اتحادیۀ اروپا ۱۷.۴ میلیون دالر برای امدادرسانی به جوامع آسیب پذیر در افغانستان به این اداره کمک کرده است.
ضیاالدین صافی، معاون سخنگوی دبلیو،ایف ،پی در افغانستان امروز دوشنبه اول دلو در پیامی به رادیو آزادی از این کمک استقبال کرد.
«این بودجه در یک زمان بسیار حیاتی فراهم شده است که به پروگرام غذایی جهان کمک خواهد کرد تا به ارائه و گسترش کمک های غذایی اضطراری برای خانواده های آسیب پذیر و برنامه های تغذیه برای مادران و کودکان خردسال ادامه دهد.»
او افزود که برنامۀ جهانی غذا پلان دارد که در زمستان امسال هر ماه به شش میلیون نفر در سراسر افغانستان کمک های غذایی فراهم کند.
بر اساس ارقام ادارۀ هماهنگی امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا ) نزدیک به ۲۳ میلیون نفر در افغانستان به کمکهای بشردوستانه در سال جاری میلادی نیاز خواهند داشت.