واشنگتن پست به اسناد محرم حکومت امریکا دست یافته است که نشان میدهند مقامهای بلندپایۀ امریکایی با ادعاهای دروغین تلاش کرده اند اسنادی را پنهان کنند که آن اسناد جنگ افغانستان را غیرقابل برد نشان میداد.
این اسناد بیش از ۲ هزار صفحه یادداشتهای نشر ناشده از گفتوگوها با افرادی است که نقش مستقیم در جنگ افغانستان داشته اند.
این افراد مشمول جنرالان، دیپلوماتان و مددرسانهای امریکایی و مقامهای افغانستان می شوند.
مصاحبهشوندگان با یک دید انتقادی در بارۀ علتهای به وخامت گراییدن وضعیت در افغانستان و اشتباه امریکا در این کشور معلومات داده اند.
در یکی از این گفتوگوها داگلاس لیوت، یک جنرال سه ستارۀ امریکایی گفته است که آنان شناخت لازم از افغانستان نداشتند و نمیدانستند که چه کاری میکنند.
بر بنیاد این گزارش، از میان ۷۷۵ هزار سرباز امریکایی که از سال ۲۰۰۱ به این سو برای ماموریت جنگ به افغانستان فرستاده شدهاند، ۲۳۰۰ تنشان کشته و ۲۰ هزار و ۵۸۹ تن دیگرشان زخمی شده اند.
یافتههای واشنگتن پُست همچنان نشان میدهد که وزارتهای دفاع و خارجه و ادارۀ کمکهای امریکا برای توسعۀ جهانی یا یو.اس.آی.دی در این مدت از ۹۳۴ تا ۹۷۸ میلیارد دالر در افغانستان هزینه کرده است.
شماری از مصاحبهشوندگان از تلاشهای هدفمند و دوامدار حکومت امریکا برای گمراه ساختن مردم سخن گفته اند.
به گفتۀ آنان، برای نمایان ساختن پیروزی امریکا در جنگ افغانستان آمار و ارقام در پایگاههای نظامی در کابل و قصر سفید تحریف میشود.
جان ساپکو، رئیس ادارۀ سیگار که این مصاحبهها را انجام داده، گفته است که به گونۀ دوامدار به مردم امریکا دروغ گفته شده است.
در همین حال ویس احمد برمک، وزیر پیشین امور داخلۀ افغانستان به رادیوی آزادی گفت که حقایق جنگ افغانستان در نخست برای امریکا آشکار بود و به دلیل پیچیدگی آن، این جنگ هنوز هم ادامه دارد.
به گفتۀ آقای برمک، امریکا در وضعیتی قرار گرفته است که نمیتواند پایش را از این جنگ عقب بکشد و نه هم میتواند بگوید که این جنگ ناکام بوده است.
او گفت: "موقعیت افغانستان از لحاظ تعریف منافع امریکا در یک موقعیت میانه قرار دارد که امریکا نه میتواند که پایش را بکشد و نه هم میتواند که این جنگ را پایان یافته و یا ناکام اعلام کند."
اما وزارت امور داخلۀ افغانستان یافتههای این گزارش واشنگتن پست را رد میکند.
نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله به رادیوی آزادی گفت که نیروهای امنیتی در جنگ افغانستان موفق عمل کرده و در حال حاضر حملههای هراس افگنانه ۵۰ درصد کاهش یافته اند.
او گفت: "۵۰ درصد در تمام حملات دشمن از جمله حملات تروریستی و ماین گذاری کاهش آمده است و این کاهش به دلیل حملات نیروهای دلیر امنیتی افغانستان به میان آمده است."
بر بنیاد یافتههای گزارش واشنگتن پست، یک مقام سابق وزارت دفاع امریکا گفته است که به دلیل نبود یک تاریخ حکومت مرکزی در افغانستان، استراتژی امریکا برای ساختن یک حکومت مرکزی در این کشور احمقانه بود.
رایان کراکر، سفیر پیشین امریکا در افغانستان به واشنگتن پست گفته است که بزرگترین و یگانه پروژۀ آنان اشتباهاً سبب توسعۀ یک فساد عمومی شده است.