مقامات امنیتی بلخ میگویند که درگیری با افراد مسلح غیر مسئول نظامالدین قیصاری در بلخ خاتمه یافته و قیصاری از محل اقامتاش در مزار شریف فرار کردهاست.
اجمل فائز فرمانده پولیس بلخ روز دوشنبه "۲۵ قوس ۱۳۹۸" به رادیو آزادی گفت که نیروهای امنیتی در ناحیه پنجم شهر مزار شریف در منزل نظامالدین قیصاری تا شام روز دوشنبه قرارگاه ایجاد کرده بودند.
آقای فائز گفت که نیروهای ویژه پولیس اطراف منزل قیصاری را بازرسی کردند.
او گفت که در جریان عملیات نیروهای نظامی افغان از منزل قیصاری اسلحه، مهمات، وسایط نظامی و اجساد هفت تن از افراد مسلح غیر مسئول به دست آمدهاست.
بهگفته فرمانده پولیس بلخ در جریان بیشتر از ۴۰ ساعت گذشته ۳۵ تن از افراد نظامالدین قیصاری حین درگیری با نیروهای افغان بازداشت شدند و تحقیقات از آنان جریان دارد.
فائز افزود: "به تعداد هفت نفر از افراد قیصاری که با ما جنگ کردند، کشته شدند. یک تنشان زخمی است و به تعداد ۳۵ تنشان اسیر شدهاند که از این افراد تحقیقات جریان دارد."
مقامات امنیتی بلخ میگویند که قیصاری از محل درگیری فرار کردهاست.
یک منبع از حزب جنبش اسلامی در بلخ به رسانهها گفته است که نظامالدین قیصاری حین حمله نیروهای امنیتی بر منزلش در همین خانه حضور داشت، اما روز گذشته به ولایت جوزجان منتقل شدهاست.
داکتر نجیب هاشمی یک عضو شورای حزب جنبش در بلخ به رادیو آزادی گفت نظامالدین قیصاری اکنون در یک جای امن قرار دارد و در درگیریهای دو روز گذشته بیش از ۱۰ تن از افرادش کشته و زخمی شدند.
هاشمی علاوه کرد: "در جریان مذاکره حمله صورت گرفت، نیروها پیشروی کردند و در حین حمله قیصاری در منزل حضور داشت، اما اکنون از صحت کامل برخوردار است و در یک جای امن قرار دارد."
- قیصاری کیست و چرا نیروهای افغان در تلاش دستگیری او هستند؟
نظامالدین قیصاری که ۵۰ سال عمر دارد زمانی یکی از فرماندهان حزب جنبش اسلامی در ولایت فاریاب بود. او دو سال پیش به حمایت جنرال دوستم معاون اول رئیس جمهور قوماندان امنیه ولسوالی قیصار در فاریاب شد.
نظامالدین که رهبری یک گروهی از نیروهای خیزش مردمی علیه طالبان و داعش را در ولسوالی قیصار بر عهده داشت، همزمان به حیث نماینده ویژه جنرال دوستم هم فعالیت میکرد.
قیصاری در ماه سرطان سال ۱۳۹۷ به اتهام تهدید مقامات امنیتی فاریاب، داشتن افراد مسلح غیر مسئول و نقض حقوق بشر از سوی اداره امنیت ملی بازداشت شد و برای حدود شش ماه زندانی بود.
دستگیری قیصاری اعتراضات مردمی و تظاهرات گسترده را در ولایات بلخ، جوزجان و سرپل به همراه داشت و سر انجام لوی سارنوالی افغانستان بر اساس پیشنهاد اداره امنیت ملی قیصاری را آن زمان که نماینده ویژه جنرال دوستم نیز بود بهگونه مشروط آزاد ساخت.
قیصاری پس از رهایی از زندان در بلخ مسکنگزین شد و نیز روابط سیاسیاش با جنرال دوستم بنابر اختلافات درونحزبی به تیرگی گرائید.
اکنون پولیس بلخ قیصاری را به "بینظمی امنیتی" در شهر مزار شریف، "غصب زمین"، "داشتن افراد مسلح غیر مسئول" و "دزدیهای مسلحانه" متهم میکند.
اجمل فائز فرمانده پولیس بلخ گفته است که قوتهای افغان بر اساس حکم محکمه تلاش کردند او را دستگیر کنند که با مقاومت مسلحانه افراد مسلح وفادار به او روبهرو شدند.
آقای فائز قیصاری را "خاین ملی" خطاب کرد و گفت در هر جاییکه باشد نیروهای امنیتی افغان مصمم به دستگیریاش هستند.
فائز گفت: "قیصاری بهحیث یک مجرم و خاین ملی به ما و نهادهای قضایی معرفی است، چون با دولت مقابله کردهاست و پرسونل دولت را زخمی ساخته است."
قیصاری در صحبت با رادیو آزادی گفته است که نیروهای امنیتی بدون اطلاع قبلی در مورد به اتهامات وارده بر او، به یکبارگی به منزلش یورش بردند.
او گفت: "ساعت ده شب بود بر خانهای من راکت فیر شد، من نفهمیدم که طالب است، دزد است یا هم داعش، وقتی از معاون قول اردو پرسیدم که چرا حمله کردید، باید تماس میگرفتید و یا جلب میفرستادید، او گفت که از مرکز امر شدهاست."
عادلشاه عادل سخنگوی پولیس بلخ با رد این ادعاهای قیصاری روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که آنان به گونه مکرر از قیصاری خواهان توقف فعالیت غیر قانونیاش شده بودند و از او تقاضا کردند تا با رعایت قانون خود را تسلیم پولیس کند.
- زیانهای وارده به مردم در حمله بر منزل قیصاری
همسایههای نظامالدین قیصاری در منطقه عزیز آباد شهر مزار شریف میگویند که در اثر درگیری میان نظامالدین قیصاری و نیروهای حکومتی بر منازل مسکونی آنان راکت و مرمی سلاحهای سبک و سنگین اصابت کرده که در کنار مشکلات روحی و روانی خسارات مالی را نیز به آنان وارد کردهاست.
حاجی خالق یکی از همسایههای قیصاری به رادیو آزادی گفت: "گوش من به اثر ضربات بمب و راکت متضرر شدهاست، خانهام آتش گرفته و شیشههای خانهام به کلی فرو ریخته است، پولیس ما را از ساحه بیرون کرد و برایم اجازه وارد شدن به منزلم را ندادند."
آگاهان حقوقی و سیاسی در شمال افغانستان مقاومت مسلحانه نظامالدین قیصاری در برابر نیروهای امنیتی و حاضر نشدنش به نهادهای عدلی و قضایی را "بغاوت" میدانند.
ادیب غیاثی آگاه امور حقوقی و سیاسی در بلخ به رادیو آزادی گفت، جدا از اتهامات وارده بر قیصاری، او نباید در برابر نیروهای افغان مقاومت مسلحانه میکرد و شواهد به دست آمده از منزلش نمایانگر فعالیتهای غیر قانونی او میباشد.
غیاثی افزود: "وقتی اتهام بر او وارد بود و محکمه حکم بازداشتاش را صادر کرده بود، باید بدون هیچ برخورد نظامی برای پاسخدهی حاضر میشد و اتهامات وارده را از مجرای قانونی رد میکرد."
پولیس بلخ هشدار داده است که نیروهای افغان در تلاش تثبیت موقعیت قیصاری هستند و او در هر جایی از افغانستان که باشد علیهاش دوباره اقدام نظامی خواهد شد.