دو عضو ارشد کانگرس امریکا که از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات نمایندگی میکنند، دوشنبه (ششم اپریل) از آیندۀ حقوق زنان در افغانستان ابراز نگرانی کردند.
آنها پس از اظهارات جان سوپکو مفتش ویژۀ ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان، بر مصونیت از حقوق زنان در افغانستان و پیشرفتها و دستاوردهایی که در این راستا پس از سال ۲۰۰۱ میلادی صورت گرفته، تاکید کردند.
کارولین بیمالونی رئیس کمیته نظارت و اصلاحات در مجلس نمایندگان امریکا گفته است، خیلی متاثر شده که در توافق میان امریکا و طالبان، یک کلمه هم در مورد مصونیت حقوق زنان و دختران در افغانستان وجود ندارد.
مفتش ویژۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان هنگام سخنرانی در کانگرس ایالات متحده گفت، تا حالا مشخص نشده که ایالات متحده پس از خروج نیروهایش از افغانستان، چگونه به حمایت از حقوق زنان و دختران ادامه میدهد.
خانم مالونی گفته که در رژیم طالبان، زنان به صورت بیرحمانه سرکوب میشدند و اجازۀ اشتراک در اجتماع را نداشتند بناءً به گفتۀ این عضو کانگرس، اقدام گذشتۀ طالبان، پیشرفت اجتماعی در افغانستان را شدیداً زیانمند ساخت.
در داخل افغانستان هم، فعالان حقوق زنان میگویند، نمیدانند که اگر طالبان بار دیگر بر افغانستان حاکم شوند، با زنان چگونه برخورد خواهند کرد.
پلوشه حسن یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت که در توافق دوحه، مسئله زنان افغان از نظر انداخته شده است.
او گفت: "امریکا از اول تعهدی برای حقوق بشر و حقوق زنان در پروسه صلح نشان نداد و این مسایل را به گفتمان بینالافغانی واگذار کرد. در گفتمان بینالافغانی طالبان دست بالاتر دارند زیرا آنها تا هنوز به جنگها ادامه می دهند."
اعضای دفتر مفتش ویژه امریکا در امور بازسازی افغانستان، به کمیتۀ فرعی امنیت ملی کانگرس گفته اند، در روشنایی استراتژی جدید امریکا، قطع فوری کمکهای بینالمللی به افغانستان، باعث از دست رفتن پیشرفتها در امور حقوق زنان و مسایل اجتماعی شده میتواند.
استیفن اف لینچ که از حزب دموکرات عضویت این کمیته را دارد، پس از شنیدن اظهارات اعضای سیگار گفت، یک لکه ننگ در ضمیر امریکا خواهد بود که پس از سقوط رژیم طالبان در افغانستان، یک میلیارد دالر برای مصونیت حقوق زنان و دختران مصرف کرد و حالا باز هم بگذارد که طالبان دوباره دستاوردها در عرصه حقوق زنان و دختران افغان را ناکام سازند.
در همین حال اجتماع زنان کانگرس امریکا با ارسال نامۀ به مایک پومپیو وزیر خارجۀ اینکشور خواسته اند تا از حقوق زنان در افغانستان حمایت قطعی کند و خواهان مشارکت مکمل و پر مفهوم زنان در مذاکرات بینالافغانی شود.
رئیس سیگار و همکارانش در کنار این، در مورد فقر فزاینده و نبود خدمات صحی در افغانستان و همچنان هشدارهای به کانگرس امریکا معلومات دادند که به خاطر شیوع ویروس کرونا از ایران متوجه افغانستان است.