گسترش ویروس کرونا در افغانستان به عواید شرکت برشنا در این کشور نیز سایه افگنده است.
مسئولان این شرکت میگویند که به علت متوقف شدن فعالیتهای اقتصادی در کشور عواید روزانه این شرکت از ۸۰ میلیون افغانی به حدود ۲۰ میلیون افغانی کاهش یافته است.
امانالله غالب رئیس شرکت برشنا روز یکشنبه (۳۱ حمل) به رادیو آزادی گفت که آنان برق را از کشورهای همسایه به صورت نقدی خریداری میکنند و برای مردم، سکتور خصوصی و نهادهای دولتی برق رسانی میکنند.
به گفته آقای غالب اگر مصرف کنندگان انرژی برق، صرفیههای خود را پرداخت نکنند، شرکت برشنا توان عملی کردن پروژههای انکشافی و توسعهیی برق رسانی را ندارد.
آقای غالب گفت که، برای حل مشکلات موجود طرح سه مادهیی را به حکومت افغانستان ارائه کردهاست.
آقای غالب گفت: "یکی این که بانک مرکزی، بانک جهانی و یا کدام بانک دیگر برای ما باید وام دهد. دوم این که ازبکستان و یا کشورهای دیگر به عواید گردآوری شده مان قناعت کنند و متباقی را به گونهای قسط پرداخت خواهیم کرد . سوم، وزارت مالیه هزینههای انرژی برق از سوی نهادهای دولتی را در پایان سال به این شرکت پرداخت میکند، از این رو اگر نهادهای دولتی هزینههای برق را در زمان آن پرداخت کنند باز هم تا اندازۀ از مشکلات ما کاسته خواهد شد."
آقای غالب گفت که در کنار مردم، سکتور خصوصی ۸۰۰ میلیون و نهادهای دولتی در حدود ۴ میلیارد دالر از شرکت برشنا بدهکار هستند.
رئیس شرکت برشنا همچنان گفت که، طرحی را به بورد تمویل و توزیع برق که از سوی وزارت مالیه رهبری میشود، سپرده است.
وزارت مالیه میگوید که این بورد تلاش میکند به کمک حکومت مشکلات این شرکت را حل کند.
شمروزخان مسجدی سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت: "هیئت به سه مورد فیصله کرده، یکی این که از کشورهای که برق خریداری میکنیم با آنها گفتوگو کنیم که در گرفتن پول از خود انعطاف نشان دهند. دوم نهادهایی که از شرکت برشنا بدهکار اند باید بلهای هزینه برق را تصفیه کنند و سوم این که با مردم و صنعت کاران گفتوگو شود تا آنها نیز بل صرفیه برق را به وقت آن تصفیه کنند."
آقای مسجدی همچنان گفت که بورد تمویل و توزیع برق برای شرکت برشنا سفارش کرده که هزینههای خود را کاهش داده و از تلف شدن انرژی برق جلوگیری کند.
شرکت برشنا هشدار میدهد که اگر مشکلات این شرکت مهار نشود، این شرکت مکلف است ۵۰ درصد حقوق ماهانه کارمندان ارشد خود را بگونه موقت نپردازد و هنگامی که اوضاع در کشور به حالت عادی بازگشت حقوق کارمندان ارشد خود را پرداخت خواهد کرد.
اما وزارت مالیه این کار را عملی نمیداند.
با این همه بربنیاد معلومات شرکت برشنا در افغانستان، در حال حاضر ظرفیت تولید ۳۰۰ میگاوات برق را دارد و در حدود ۱،۰۰۰ میگاوات انرژی برق حرارتی را از ازبکستان، تاجکستان، ترکمنستان و ایران خریداری میکند.