روز هشتم ثور چه پیامدهایی برای افغانستان بهدنبال داشته است؟
امروز برابر است به هشتم ثور، ۲۸سال پیش از امروز مجاهدین نیروهای اتحاد جماهیر شوری سابق و حکومت حامی آن نیروها را در افغانستان پس از ۱۴سال جنگ شکست دادند.
اکنون شماری از رهبران پیشین جهادی بدین باور اند که این روز "هشتم ثور" روز پیروزی و پس گیری استقلال این کشور بوده است.
محمد اسماعیل خان که در آن زمان رهبر حزب جمعیت اسلامی در غرب افغانستان بود درباره رویداد هشتم ثور چنین می گوید: "این روز "هشتم ثور"، روز تغییر بزرگی در تاریخ افغانستان است، یک کشور بسیار کوچک و مظلوم در برابر یک ابر قدرت ایستادگی و مقاومت کرد و درنهایت به کمک خداوند تعالی به یک پیروزی بزرگ رسید و آزادی خود را پس گرفت."
محمد اسماعیل خان میگوید حکومت کنونی و سیاسیون باید از روزهای بدی که این کشور گواه بوده است درس عبرت بیاموزند و نگذارند که بحران های سیاسی در این کشور از این گسترده شود.
نیروهای مجاهدین ۲۸سال پیش با شکست دادن نیروهای اتحاد جماهیر شوری سابق وارد کابل شدند.
اما پس از این پیروزی و سقوط حکومت داکتر نجیب رئیس جمهور پیشین افغانستان جنگ های داخلی در این کشور آغاز شد که ویرانی و تلفات زیادی برجا گذاشت .
پس از پیروزی مجاهدین درهشتم ثور سال ۱۳۷۱ هجری خورشیدی صبغتالله مجددی برای دوماه به حیث رئیس جمهور "دولت اسلامی" برگزیده شد و پس از آن برهانالدین ربانی قدرت را بهدست خودش گرفت، اما ادامه حکومت آقای ربانی با مخالفتهای برخی چهرههای جهادی به ویژه گلبدین حکمتیار همراه شد.
در این میان، حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان درحساب توییتر خود نوشته است که جهاد افغانستان حماسه افتخارآفرین این کشور است که درنتیجه آن اتحاد جماهیر شوری سابق فروپاشید.
آقای محب افزوده که این درس عبرت هیچگاه نباید فراموش شود که این پیروزی از سوی مردم در جریان جنگهای داخلی و پس از آن بهدست آمده اند.
اما با این همه، دیدگاههای دیگری هم در مورد رویداد هشتم ثور مطرح میشوند.
لعل گل لعل رئیس سازمان حقوق بشر افغانستان میگوید یکی از فیصلههای نشست "بُن" این بود که پروسه عدالت انتقالی در افغانستان عملی شود.
اما به گفته آقای لعل شماری از چهرههای جهادی درحکومت کنونی حضور دارند که عامل کشتار غیرنظامیان بوده اند.
آقای لعل میافزاید: "به راستی در هشتم ثور آنچه بهدست آمده خلاف انتظار و آرزوهای مردم افغانستان بوده است، به صدها هزار تن مردم مارا از دست دادیم، داراییهای خود را از دست دادیم و تمام نظام خود را از دست دادیم. یکی از فیصلههای نشست بُن عدالت انتقالی بود- چیزی که شکار مصلحتهای حکومت آن زمان شد و از این رو پروسه عدالت در این کشور عملی نشد."
از پیروزی مجاهدین افغانستان در برابر جماهیر شوری سابق ۲۸سال میگذرد و هنوز این کشور به آرامش نرسیده است و جنگ در آن همچنان ادامه دارد- پدیده که چالشهای فراوانی را گریبانگیر مردمان این کشور کرده است.
اما شماری از چهرههای پیشین جهادی علت آغاز و ادامه جنگ در افغانستان را کودتای هفتم ثور میخوانند.