شهاب مایل هروی، فرزند ارشد نجیب مایل هروی، نویسنده،نسخهشناس وپژوهشگر شناختهشده افغانستان در ایران در اعتراض به مشکل اقامتی پدرش دست بهخودسوزی زده است.
شهاب مایل هروی در برابر دفتر نمایندگی وزارت خارجه ایران در مشهد خودسوزی کرده و بعد از بیست و یک روز درمان در یکی ازشفاخانههای شهر مشهد ایران اکنون به خانهاش منتقل شده است.
در اواخر ماه ثور سال جاری شهاب مایل هروی فرزند ارشد نجیب مایل هروی، نویسنده و پژوهشگر افغان ساکن ایران در واکنش به وضعیت اقامتی پدرش در برابر نمایندگی وزارت خارجه ایران در مشهد دست به خودسوزی زد.
نجیب مایل هروی بیش از نیم قرن در ایران بوده و آثار پژوهشی زیادی در زمینه، زبان و ادبیات فارسی منتشر کرده است.
پسرش شهاب مایل هروی دولت ایران را متهم میکند که حقوق مادی و معنوی پدرش را نقض کرده است.
او میگوید: "من این اقدام را کردم بهخاطر پنجاه سال مظلومیت پدر خود، به خاطر دروغهایی که جمهوری اسلامی ایران به پدر من گفته است. بهخاطر وضعیت اقامتی و معیشتی پدر خود در ایران و حقوق مادی و معنوی پدر من از سوی دولت ایران پایمال شده است. این خودسوزی مقابل وزارت خارجه ایران انجام دادهام که به جهانیان نشان بدهم که وضعیت استاد نجیب مایل هروی مساعد نیست."
همسر شهاب مایل هروی عکس او را در اینستاگرام پخش کرده که نشان میدهد سر و صورتش سوخته و در شفاخانهای در ایران تحت درمان است. او نوشته که دلیل خودسوزی همسرش اعتراض به فشار دولت ایران بر پدرش بوده است. نشر این عکس واکنش تند کاربران شبکههای اجتماعی در افغانستان را برانگیخته است.
پسر ارشد آقای مایل هروی میگوید که حدود شصتدرصد بدنش سوخته و سه روز میشود که از شفاخانه مرخص شده است.
محمدکاظم کاظمی، شاعر و پژوهشگر ادبی افغان، از حکومت افغانستان و ایران میخواهد که در مقابل دشواریهای زندگی مایل هروی بیتوجه نباشند.
آقای کاظمی میگوید: "دشواریها و رنجهایی که برای استاد مایل هروی به دلیل کهولت سن طبعیتاً اتفاق افتاده بهنحوی رفع شود و دولت ما و دولت ایران به این قضیه توجه بیشتری داشته باشند و ما بتوانیم از یکی پرافتخارترین دانشمندانمان در حوزه تصحیح متون عرفانی بهخوبی قدردان بوده باشیم."
شماری از فرهنگیان در افغانستان میگویند که مایل هروی خدمات فرهنگی زیادی در زمینه زبان فارسی و عرفان اسلامی در ایران انجام داده و تاکنون دهها کتاب و صدها مقاله نوشته است.
مایل هروی نویسند،پژوهشگر و نسخه شناس افغان، پس از نیم قرن زندهگی در ایران، هنوز مشکل اقامتی دراین کشور دارد و خود داری ایران از تمدید اقامت او بارها خبرساز شده است.
او دوسال قبل با روبهروشدن با مشکل مشابهی دچارافسردهگی شد و در یکی ازشفاخانههای ایران بستری شده بود.
سعید حقیقی، روزنامهنگار، نویسنده و استاد پوهنتون در هرات بر ضرورت حمایت از مایل هروی تاکید میکند.
او میگوید: "به دلیل این که آقای مایل هروی از سال ۱۳۵۰ در ایران زندگی میکند و در زمان شاه ایران از افراد نزدیک به خانواده شاه و شخص شاه بود، به همین دلیل پس از انقلاب اسلامی ایران زیاد مورد توجه قرار نگرفت و زیاد به او نپرداختند."
فرزندان مایل هروی مدعی هستند که پدرشان فرصت زیادی برای اقامت در کشورهای اروپایی و امریکایی داشته، اما حضور در ایران را به دلیل دلبستگی بهزبان فارسی به مسافرت به این کشورها ترجیح داده است.
ایران میزبان حدود دو میلیون مهاجر افغان است. اما بارها انتقادهای مبنی بر برخورد نادرست مأموران ایرانی با مهاجران افغان مطرح شده است. اخیراً غرق شدن دهها کارجوی افغان در رودخانه هریرود و شلیک به موتر حامل مهاجرین افغان در شهر یزد با واکنش گسترده شهروندان افغان مواجه شده است.