ساخت گلخانه برای تولید محصولات زراعتی در غور در حال افزایش است. تا دو سال پیش حتی یک گلخانه هم در غور نبود، اما حالا چندین گلخانه بزرگ در شهر فیروزکوه وجود دارد. بخش قابل توجهی از نیازمندی مردم به سبزیجات از همین گلخانهها تأمین میشود.
احمدالله سبزیفروش دورهگرد، روزانه دهها دسته سبزی تازه در کنار جادههای شهر فیروزکوه میفروشد. او میگوید که این سبزیجات را از گلخانهای که در کنار خانهاش ساخته شده به قیمت پایین میخرد و این جا میفرشد.
این جوان دستفروش میگوید که در زمان شیوع ویروس کرونا مصرف سبزی افزایش یافته و فروش او روزانه تا ۱،۵۰۰ افغانی است: "ترکاریها را از گلخانهها به قیمتهای پایین خریداری میکنیم و به فایده به فروش میرسانیم. حالا فروشات ما خیلی خوب است؛ چون مریضی است. مردم ترکاری تازه زیاد خریداری میکنند. من روزانه ۱،۵۰۰ افغانی فروش دارم."
تنها احمدالله نیست که در اینجا سبزیفروشی میکند، بلکه دهها تن دیگر نیز در کنار جادههای فیروزکوه سبزیجاتی مانند بادرنگ، زردک، بادنجان و انواع ترکاریهای تازه را که از گلخانههای شهر وارد بازار میکنند.
حفیظالله در فیروزکوه گلخانهدارد او میگوید که با سرمایه کمی گلخانهای ساخته و روزانه به مقدار قابل توجهی سبزیجات میفروشد: "من تقریباً دو سال میشود همینها را کشت میکنیم در گلخانهای که ساختهام. با پول شخصی خود ساختهام. آب کم داریم، اما من به هدف اینکه مشکلات مردم را از نگاه سبزی رفع کنم، این گلخانه را ساختهام تا مردم به ترکاری تازه دسترسی داشته باشند. روزانه صد تا ۱۵۰ کیلو بادرنگ و بادنجان و دستههای سبزی تولید میکنم که وارد بازار میشود."
از سوی دیگر، کارشناسان میگویند که این کار از یک سو باعث رشد محصولات زراعتی و از سوی دیگر باعث رشد اقتصاد مردم ولایت غور میشود.
ذبیحالله وفا کارشناس زراعت میگوید: "ساخت گلخانههای زراعتی در ولایت غور خیلی مفید است و میتواند از یکسو سبب رشد فرآوردههای زراعتی گردد و از سوی دیگر باعث میشود که از واردات خارجی جلوگیری کند و این گلخانهها نقش برازنده دارد."
فرید احمد فردوس، سرپرست ریاست زراعت ولایت غور از راهاندازی برنامههای تازه برای ساخت گلخانهها در سال آینده خبر میدهد: "در سالهای قبل متأسفانه در قسمت تولید سبزیجات در ولایت غور بسیار کمرنگ بود. در دو سال اخیر کوشش کردیم که مردم را تشویق کنیم. خوشبختانه، اکنون مردم گلخانههای زیاد ساختند. در فصلهای مختلف سبزی در بازار پیدا میشود. ما در سال جاری و سال آینده برنامههایی در سطح غور بخاطر ساخت گلخانه داریم امیدواریم منظور شود."
تا دو سال پیش به دلیل پی نبردن مردم به اهمیت مصرف سبزیجات در سلامتی و سود تجاری کشت گلخانهای، هیچ گلخانهای در غور نبود. مصرف اندک سبزیجات غور متکی به واردات آن از هرات بود. سبزیجات وارداتی بیشتر به دلیل نبود وسایل نگهداری مناسب، فاسد میشد. اما با توسعه ساخت گلخانهها در غور، وضعیت دگرگون شده است.