برای جبران بخشی از خساره زنان در هنگام شیوع کووید-۱۹ در هرات، مرکز فروش و نمایشگاه دایمی در شهر هرات افتتاح شد.
مسئولان اتاق تجارت و صنایع زنان در حوزه غرب افغانستان میگویند که در دوران گسترش ویروس کرونا زنان تجارتپیشه هرات بیش از ۵ میلیون افغانی ضرر کردهاند.
این مسئولان ابراز امیدواری میکنند که با حمایت حکومت و مردم، یک بار دیگر تجارتشان رونق پیدا کند.
پس از دوری چهار ماهه از تجارت، زنان هرات در مرکز فروش و نمایشگاه دایمی موسوم به "تابان" صنایع دستی، پوشاک، زیورآلات، و مواد غذایی را به نمایش گذاشتند.
ملالی فروتن، در این نمایشگاه فروشنده کفش است. او با پشت سر گذاشتن سختی دوران کووید-۱۹، با کار زیاد میخواهد که زیانهای این دوران را جبران کند.
خانم فروتن گفت: "ما چند وقتی که کرونا بود، به خانه نشسته بودیم. همان سرمایهای را هم که داشتیم خوردیم و نتوانستم که از خانه بیرون شویم. اگر حالا هم حکومت نظری به ما نداشته باشد، ما بدتر میشویم و اگر حکومت ما را تشویق کند، ما میتوانیم تجارتپیشههای کلانی در جامعه شویم."
زنان تجارتپیشه هرات از جمله حنیفه اکرمی، در دوران ویروس کرونا بخشی از سرمایهشان را از دست دادهاند. او حالا با نمایش گذاشتن زیورآلات ساخت دست خودش برای جلب مشتری و نجات از ورشکستگی تلاش میکند.
بانو اکرمی میگوید: "هفت یا ۸۰۰ هزار سرمایه خود را در دوران شیوع کووید-۱۹ از دست دادیم. اگر ما را حمایت کنند، تا پس دوباره به حالت عادی برگردیم."
نبود بازار فروش مناسب یکی از دغدغههای اصلی زنان تجارتپیشه در هرات است. مرکز خدیجه الکبرا نیز برای فروش ویژه زنان در هرات فعال است، اما این مرکز نتوانسته که فعالیت اقتصادی زنان را رشد بدهد.
سید معصوم و معروف، باشندگان هرات برای خرید محصولات نمایشگاه دایمی ویژه زنان مراجعه کردهاند.
آنان میگویند: "اگر به هر نمایشگاه شرکت کردم، من از اکثر غرفههایی که از زنان بودند، خریداری کردم. خاص برای تشویق تجارت و صنعت و رشد و کار و بار زنان باشد."
"بهخاطر حمایت از خود خانمها به اینجا آمدم. من شنیدم که در "دوران کرونا" بسیار آسیب دیدهاند. آنان بیامدند و سرمایهگذاری کردند و حالا آمدهام وسایلی که مورد پسند ما باشد، از خانمها بخرم."
شیوع ویروس کرونا و مسدود شدن بازارها در هرات، بیشترین ضربه اقتصادی را به زنان تجارتپیشه وارد کرده است.
مریم جامیالاحمدی، رئیس اتاق صنایع و تجارت زنان در حوزه غرب کشور، توقع دارد که حکومت و مردم باحمایت از زنان، جلو ورشکستهشدن آنان را بگیرند.
خانم احمدی گفت: "در دوران کرونا بیش از ۵ میلیون افغانی ضرر کردند و این بازار میتواند که تضمینکننده و جبرانکننده همان ضرر زنان باشد و چون این نمایشگاه در موقعیت پر ازدحام شهر قرار دارد و یکی از مارکیتهای معروف در سطح شهر است و تمام مردم از این آگاهی دارند و میآیند به خریداری."
هرات جامعه به شدت سنتی و محافظهکار است، اما شماری از زنان برای برابری جنسیتی در بخش تجارت مصروف کار هستند. هر چند تا قبل از شیوع کووید-۱۹ تجارت زنان پر رونق بود، اما حالا راه دشوار برای زنده کردن دوباره کار و بارشان در پیش دارند.