وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگوید که برای برگزاری مراسم خاکسپاری سلیمان لایق کمیسیون ویژه ایجاد میشود.
مسئولان این وزارت میگویند که آقای لایق در نتیجۀ جراحاتیکه پارسال در حملۀ انتحاری برداشته بود، در شفاخانهی در آلمان جان دادهاست.
از سوی دیگر، شماری از فرهنگیان مرگ آقای لایق را ضایعۀ بزرگی برای فرهنگ، ادبیات و هنر افغانستان میدانند.
سلیمان لایق شاعر، نویسنده و عضو اکادمی علوم افغانستان دیروز جمعه (۱۰ اسد) به عمر ۹۰ سالگی درگذشت.
صابر مومند سخنگوی این وزارت به روز شنبه «۱۱ اسد ۱۳۹۹» به رادیو آزادی گفت: "جناب لایق مربوط به تمام مردم افغانستان است. وی سال قبل در حملۀ انفجاری در منطقه ششدرک شهر کابل به شدت زخمی شده بود. در آن زمان بر اساس یک فرمان ویژۀ رئیس جمهور به منظور درمان به بیرون از کشور به جرمنی «آلمان» انتقال داده شد. بهگفتۀ خانوادهاش، وی در نتیجۀ این جراحات جان دادهاست. حکومت افغانستان برای مراسم خاکسپاری آقای لایق تمام آمادگیها را گرفته و کمیسیون ویژهای ایجاد میشود."
بهگفتۀ آقای مومند، تا به حال خانوادۀ آقای لایق تأیید نکرده که جنازۀ وی را به افغانستان انتقال میدهد یا نه.
پیش از این هم غرزی لایق، فرزند سلیمان لایق در صفحۀ فیسبوک از مرگ پدرش خبر داده بود، اما نگفته بود که جنازهاش به افغانستان انتقال داده خواهد شد یا نه؟ تلاشهای ما هم برای گفتوگو با اعضای خانوادۀ آقای لایق ناکام شد.
آقای لایق در ماه سپتمبر ۲۰۱۹ در یک حملۀ انتحاری در ششدرک شهر کابل زخمی شده و برای درمان به آلمان انتقال داده شده بود.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان در پیامی به مناسبت درگذشت آقای لایق، وی را شاعر، داستاننویس، روماننویس و محققی خوانده که برای غنامندی فرهنگ افغانستان کارهای مهمی کرد.
در اعلامیۀ ریاست جمهوری آمده است که آقای لایق در شش دهۀ گذشته وظایف تأثیرگذاری را بهعنوان فعال اجتماعی و سیاستمدار به انجام رساند.
سلیمان لایق در زمینههای ادبی، ادبیات شفاهی و همچنین مسائل اجتماعی پژوهش کرد. چندین مجموعه شعر، داستان و آثار پژوهشی و تحلیلی او چاپ شدهاست. او بیشتر بهعنوان شاعر و داستاننویس شناخته میشد.
آقای لایق مدتی در مطبوعات افغانستان هم کار کرد. در سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ مدیر مسئول نشریه پرچم بود.
شماری از فرهنگیان و استادان پوهنتونها مرگ سلیمان لایق را ضایعۀ بزرگی برای فرهنگ و ادبیات افغانستان دانستهاند.
لعل پاچا آزمون، استاد پوهنتون کابل فعالیتهای ادبی آقای لایق را "تکرار نشدنی" میداند.
او به رادیو آزادی گفت: "دانش علمی و هنری آقای لایق در حد راهنما است. اگر گامهای اولی را لایق برنمیداشت، حالا ما برای شاعران جوان چیزی نمیداشتیم. قومها و ملتهایی که چنین شخصیتی را از دست میدهند و دیگر چنین شخصیتی ندارند، این گونه قومها و ملتها خوار میشوند."
نام اصلی سلیمان لایق "غلام مجدد" بود. او در نهم میزان ۱۳۰۹ در پکتیا به دنیا آمد.
آقای لایق حدود نیم قرن فعالیت سیاسی کرد و از بنیانگذاران حزب دموکراتیک خلق بود. در زمان حکومت این حزب در سمتهایی مانند وزارت از جمله وزارت اقوام و قبایل کار کرد.
او پس از پیروزی مجاهدین دنیای سیاست را ترک کرد و به شاعری و نویسندگی پرداخت. در سالهای اخیر مشاور اکادمی علوم بود.
بریالی باجوری، استاد پوهنزی ادبیات پوهنتون کابل به رادیو آزادی میگوید که تلاشهای سلیمان لایق در بخش فرهنگ و ادب بیشتر از تلاشهای سیاسیاش بود و به همین دلیل مردم وی را بیشتر بهعنوان شاعر و نویسنده میشناسند.