نگرانیها از ابهام در موضع گروه طالبان در باره مسائل مهم حکومتداری در آستانه مذاکرات صلح به عنوان یک جانب مذاکره بالا میگیرد.
در تازهترین مورد، گروه بینالمللی بحران در گزارشی این نگرانی را مطرح کرده است.
این گروه موضوع گروه طالبان را در باره مسائلی مانند نوعیت نظام، آموزش دختران، حقوق زنان، آزادی بیان، تشکیلات نیروهای امنیتی و دفاعی را ناروشن دانسته است.
به نظر این گروه، طالبان در باره مسائلی که با حکومت افغانستان بر سر آن مذاکره میکند موضع روشنی ندارد.
گروه بینالمللی بحران از طالبان خواسته که در مذاکرات صلح در باره این موضوعها باید موضع خود را هماهنگ کند و آن را به صورت روشن بیان کند.
این سازمان روند صلح افغانستان را روندی "پر از خطر" دانسته، اما موضع حکومت افغانستان را در روند صلح ستایش کرده و آن را نسبتاً روشن دانسته است.
اما گروه طالبان گفته که همه موضوعهایی که گروه بینالمللی بحران نسبت به آنها اظهار نگرانی کرده، در گفتوگوهای صلح بررسی خواهد شد.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر به رادیو آزادی گفت که بر سر همه این موضوعها در مذاکرات بحث میشود.
آقای شاهین پیش از این به رادیو آزادی گفته که نظام آینده افغانستان، نیروهای امنیتی و دفاعی، حقوق زنان و آزادی بیان در مذاکرات صلح بررسی میشود.
اما حکومت افغانستان بر حفظ دستاوردهای دو دهه اخیر تأکید دارد.
محمد معصوم ستانکزی، رئیس هیئت گفتوگو کننده حکومت در گفتوگوهای صلح به رادیو آزادی گفته: "مسئله عمده خط سرخ منافع ملی و خواست مردم افغانستان است - آن چیزی که افغانستان را به یک هدف واحد که مورد قبول همه مردم افغانستان باشد، برساند. این هدف واحد چه است؟ همه افغانها میخواهند که افغانستان مستقل متحد واحد و افغانستان که به خود و کشورهای همسایه خود در صلح زندگی بتواند. مردمسالاری در آنجا حاکم باشد. مردمسالاری بدین معنی که ما نظام جمهوری مردمسالار اسلامی را در افغانستان قبول کردهایم و باید حفظ شود. در عین زمان، ما باید روی انکشافی که به وجود آمده، تعلیم و تربیه که به وجود آمده، نهادهایی که ساخته شده، چرا باید روی آن خط بکشیم و دوباره یک چیز نو بسازیم."
نگرانیهایی که گروه بینالمللی بحران در باره آن گزارش داده، این روزها موضوع بحث بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی و نهادهای ناظر اوضاع افغانستان هم است.
احمد شاهین، کارشناس مسایل سیاسی میگوید: "به باور من، این مسئله بسیار نگرانکننده است. اول، طرف ما بسیار ضعیف است، اما طرف دیگر روی موضع خود تاکید میکند. این مسئله زمان مذاکرات را طولانی و پیچیده ساخته است، اما حالا که این روند آغاز میشود این که به یک نتیجه برسد، برای ما این نتیجه تاریک معلوم میشود."
سازمان بینالمللی بحران در حالی از عدم شفافیت مذاکرات صلح اظهارات نگرانی میکند که پیش از این هم در باره مسایل مبهم تفاهمنامه صلح امریکا و طالبان نگرانیهایی مطرح شده بود.
قرار است اولین دور مذاکرات حکومت و طالبان هفته آینده در قطر برگزار شود.