با فرا رسیدن ماه جنوری آینده، احتمال دارد بسیاری دیپلماتهای ایالات متحده امریکا در خارج از این کشور، یکجا با رئیس جمهور فعلی دونالد ترمپ، با دفترهای شان خدا حافظی کنند.
رسانه های امریکایی به تازگی پیروزی جو بایدن دموکرات را در انتخابات ریاست جمهوری بر دونالد ترمپ جمهوریخواه اعلام کردند.
به گزارش مرکز خبر رادیو آزادی، بلافاصله، از همۀ حدود ۲۰۰ سفیر و نمایندۀ ایالات متحدۀ امریکا در کشورها و سازمانهای مختلف بینالمللی به شمول سازمان ملل متحد، ناتو و اتحادیۀ اروپا به طور رسمی خواسته خواهد شد که استعفا کنند.
با این حال، استعفانامه های کارشناسان خدمات خارجی، قاعدتاً پذیرفته نمیشود، چونکه معمولاً باید دورهای سه سالۀ کار شان را تکمیل کنند.
اما این نکته در مورد تقررهای سیاسی یعنی سفرای که مستقیماً توسط قصر سفید انتخاب شدهاند، متفاوت است.
جان هربست یک کارمند متقاعد بخش خدمات خارجی امریکا میگوید، از نظر تاریخی حکومت امریکا یك چهارم تا یك سوم سفرا را با توجه به ملاحظات سیاسی مقرر كرده، اما به گفتۀ وی این فیصدی طی سالها افزایش یافته است.
ادارۀ رئیس جمهور ترمپ ۸۱ سفیر و نماینده، یعنی معادل ۴۳ درصد تعداد مجموعی را از لحاظ سیاسی مقرر کرده است.
اما ویلیام کورتنی، تحلیلگر مرکز تحقیقاتی راند در واشنگتن به رادیو آزادی گفت، احتمال دارد جو بایدن کمتر به دنبال تقررهای سیاسی باشد، تا از اقدامات دونالد ترمپ فاصله بگیرد.
میگوید، حکومت به وزارت امور خارجه اطلاع خواهد داد كه كدام سمتهای سفرا را با منصوبان سیاسی پر خواهد کرد.
ایالات متحدۀ امریکا بر علاوه ۱۸۹ سفیر، فرستادههای خاص زیاد برای مناطق خاص یا موضوعات خاص مانند نماینده برای بالکان غربی، مذاکرات صربیا و کوسوو و روند صلح افغانستان، دارد.
به گفتۀ ویلیام کورتنی و رونالد نیومن، زلمی خلیلزاد، نمایندۀ خاص امریکا برای صلح افغانستان، سابقه طولانی در دیپلماسی امریکا دارد. اما به دلیل ارتباط وی با حزب جمهوری خواه، از دید دو کارشناس، احتمالاً موقعیتش را نیز از دست دهد.
اما یک مقام سابق دخیل در تیم سیاست خارجی امور جنوب آسیا در ادارۀ رئیس جمهور سابق بارک اوباما که به دلیل حساسیت مذاکرات جاری در شهر دوحه پایتخت قطر، از افشای نامش خودداری کرده میگوید، صحبتهایی وجود دارد که جو بایدن از زلمی خلیلزاد، نمایندۀ فعلی ایالات متحده برای صلح افغانستان خواهد خواست که به تلاش هایش ادامه دهد.
این مقام سابق گفته که زلمی خلیلزاد از حمایت هر دو حزب برخوردار است. به گفتۀ وی در این مورد بحث میشود که اگر مذاکرات پیشرفت نکند، خروج نیروهای امریکایی از افغانستان اندکی به تأخیر بیفتد.
جو بایدن در یک مصاحبه با روزنامۀ ستارز اند استرایپس روزنامۀ اردوی امریکا در ماه سپتمبر گفته بود که وی از حفظ یك نیروی ضد تروریسم در افغانستان حمایت میكند و اینکه برای هماهنگی با متحدان امریکا، به ظرفیت عملیات خاص نیاز است.
در این مصاحبه آقای بایدن گفته بود که وی پیشبینی می کند، حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تن از پرسونل نیروهای امریکایی را در افغانستان حفظ خواهد کرد.
فعلاً، تعداد نیروهای ایالات متحده در افغانستان چهار و نیم هزار تن گزارش میشود.