کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از حکومت خواسته که راهکاری قانونی برای تثبیت هویت کودکان بدون هویت تهیه کند تا آنها از حقوق بشری برخوردار شوند.
یافتههای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نشان میدهد که گروهی از کودکان در پرورشگاههای دولتی و غیردولتی بدون هویت زندگی میکنند.
نجیباالله ببرکزی، مسئول بخش حمایت از کودکان این کمیسیون روز شنبه به خبرنگاران گفت که این کمیسیون با بررسی پرورشگاههای ۲۷ ولایت دریافته ۶۷ کودک بدونهویت در این پرورشگاهها زندگی میکنند. به گفته آقای ببرکزی، بیشتر این کودکان در پرورشگاههای کابل و هرات هستند.
این مقام کمیسیون حقوق بشر به دنبال پخش این گزارش به رادیوآزادی گفت که حکومت برای کودکان بدونهویت باید راهکار قانونی تهیه کند تا آنها از حقوق بشری خود برخوردار شوند.
او افزود: "بیش از شصت کودکان پرورشگاهها حتی اسم و اسم پدرشان را نمیدانند. هویتشان نامشخص است و نسب هم ندارند. پرورشگاه برایش نام گذاشتهاند. براساس کنوانسیون حقوق کودکان برای این که آیندهشان با مشکل روبهرو نشود و آموزش ببیند، باید نام داشته باشند و ریشه خانوادگیاش معلوم شود. حکومت باید در این زمینه اقدام قانونی کند و راهکار قانونی آماده سازد."
آقای ببرکزی افزود که این کودکان از سوی خانوادهها، افراد نامعلوم یا از محلات جنگزده به پرورشگاهها آورده شدهاند که حالا نشانی مشخص آنها معلوم نیست.
یافتههای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان همچنین نشان میدهد که در پرورشگاهها گروه دیگری از کودکان اگرچه اقارب دارند، اما هیچکسی به دیدارشان نیامده است.
در گزارش همچنین آمده که ۵۸ درصد کوکان کمتر از ۱۵ سالهای که هویت خانوادگی مشخص دارند، اما تذکره تابعیت ندارند و از داشتن سند هویت محروم هستند.
رادیو آزادی با وجود تماسهای مکرر موفق به دانستن نظر نهادهای مسئول مانند وزارت عدلیه و وزارت کار و امو اجتماعی در این مورد نشد.
به اساس قوانین بینالمللی داشتن هویت حق بنیادی هر فرد جامعه است. این حق شامل داشتن نام، نام خانوادگی، نام پدر و مادر، هویت فرهنگی و روابط اجتماعی میشود. کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک از دولتهای عضو خواسته که حق داشتن هویت کودکان را تضمین کنند.
اما مسئولان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگویند قوانین افغانستان در مورد کودکان بدون هویت ساکت است.