به شمار رستورانتهای ویژه زنان در هرات افزوده شده است. مالکان این رستورانتها میگویند که با سرمایه گذاری خواستهاند تا با دیدگاههای سنتی مبنی بر عدم فعالیت زنان در بخشهای اقتصادی مبارزه کنند.
فعالیت این رستورانتها باعث شده زنانی که از رفتن به رستورانتهای مردانه محروم هستند، دورهمیها با دوستان شان شکل بدهند.
مالکان رستورانتهای ویژه زنان تاکید دارند که با دشواری در بخش رقابت با مردان مبارزه خواهند کرد، تا زمینه برای علاقمندی زنان برای فعالیتهای اقتصادی در هرات بیشتر شود.
رابعه نوری، مصروف پختن غذا، در یکی از معدود رستورانتهای ویژه زنان در ولایت هرات است. سرمایهگذاری زنان در بخش ایجاد رستورانت در هرات به دلیل پایبندی به ارزشهای سنتی اقدام نو شمرده میشود.
برای رابعه که نخستین رستورانت ویژه زنان در هرات را حدود چهار سال پیش ایجاد کرده، هدف افزایش توانمندی زنان در بخش رستورانتداری که عمدتاً تا حالا در قبضه مردان بوده است.
بانو رابعه میگوید: «ما به چند رستوران رفتیم مکان امنی نبود و مورد مزاحمت قرار میگرفتیم، با دوستانخود تصمیم گرفتیم تا خودمان رستوران فعال کنیم تا فضای امن برای زنان ایجاد شود.»
به دلیل پایبندی به ارزشهای سنتی و حضور افراط گرایان ، زنان کمتری برای خوردن نان به رستورانتهای مردانه مراجعه میکنند.
افزایش حضور زنان در رستورانتهای ویژه زنان، پس از نظارت گروهی موسوم به امر بالعمروف و نهی از منکر ریاست حج و اوقاف، عملکرد رستورانتها بیشتر شده است. زنان هرات فعالیت این گروه را گامی برای محدودیت اجتماعی برای زنان میشمارند.
ناهید ایوبی، یکی از مشتریان همیشگی رستورانت ویژه زنان است. او ترجیح میدهد که بهخاطر دیدگاههای افراط گرایانه، کمتر به رستورانتهای مردانه سر بزند.
خانم ایوبی میگوید: «ما میتوانیم بعد از اینکه وقت فراغتمان است از دانشگاه مکتب یا پس از کار بیاییم در این رستوران، اینجا فضای آرامی دارد با دوستان مان میآییم لحظهیی سپری کرده و تفریح میکنیم. درست مثل اینکه پسران میروند در کافهها فضای مردانه راهاندازی میکنند اینجا هم ما برایمان فضای زنانه میسازیم.»
آمار اتاق صنایع و زنان هرات نشان میدهد که در هرات پنج رستورانت و کافه ویژه زنان فعالیت دارد. دربار، یکی از این رستورانتها است که تنها سرویس دهی غذا را از طریق شبکههای اجتماعی مخصوصاً فیسبوک و تلگرام انجام میدهد.
نادیه ضیایی، مسئول این رستورانت رویای گسترش فعالیتاش را در سر میپروارند.
او میگوید: «ایده ما اول از طریق انلاین شروع شد. میخواهیم رستوران را بیشتر توسعه دهیم و رستوران حضوری بسازیم تا مشتریان بتوانند حضور یابند و ما غذا اماده کنیم.»
در هرات بسیاری از خانوادهها به زنان اجازه نمیدهند که در بیرون از خانه کار کنند و هنوز هم در نزد این خانوادهها، کار کردن یک تابوی بزرگ قلمداد میشود.
اما فعالان حقوق زن معتقدند که ایجاد رستورانتها با مدیریت زنان و افزایش فعالیتهای اقتصادی این قشر، مطمیناً که در دراز مدت باعث کاهش محدودیتها برای کار زنان خواهد شد.