وزارت صحت عامه میگوید که در زمستان امسال دو هزار معتاد از شهرکابل جمعآوری میشوند.
در جریان روز، به ویژه شب هنگام، در گوشههای مختلف شهرهای بزرگ افغانستان، به ویژه کابل چادرهای پاره پاره به چشم میخورد که معتادان مواد مخدر در زیر آن آتش روشن کرده و بر علاوه استفاده از مواد مخدر، خود شان را گرم میکنند.
وزارت صحت عامه میگوید، معتادان مواد مخدر در برابر سرمای هوا خیلی آسیب پذیر اند.
محمد شعیب شهرام مسوول برنامه ملی تداوی معتادان در وزارت صحت عامه میگوید، آنان برای نجات معتادان بی سرپناه از سردی هوا، برنامه جمعآوری زمستانی معتادان را آغاز کرده اند و معتادان جمع آوری شده تحت این برنامه نه تنها نگهداری، بلکه تداوی هم میشوند.
او افزود: "در زمستان جاری هم برنامه جمعآوری معتادان داریم، به تعداد دو هزار مریض را از ساحات مختلف کابل جمع آوری می کنیم و تحت خدمات درمانی قرار میدهیم. هدف از جمعآوری معتادان تنها نگهداری آنها نیست، بلکه در مراکز تداوی برای آنان خدمات تداوی و در کنار آن خدمات اجتماعی، از جمله تعلیمات صحی و تعلیمات روانی و سهولتهای ورزشی فراهم میشود."
معتادان مواد مخدر در بخشهای مزدهم شهر کابل، به ویژه پارکها و محلات تفریحی تجمع کرده و در برابر چشمان نوجوانان از انواع مواد مخدر استفاده می کنند که سبب تشویق آنان به مواد مخدر نیز شده است.
هر چند وزارت داخله در اوایل سال جاری شمسی به مسوولان امنیتی شهر کابل دو ماه فرصت داد تا تمامی فروشندهگان مواد مخدر را دستگیر و سلسله عرضه مواد مخدر به معتادان را قطع کنند، اما نهادهای تداوی معتادان میگویند، که هنوز نیز دسترسی به مواد مخدر در این شهر آسان و ارزان است.
فرید بزگر داکتر بخش تداوی معتادان میگوید، معتادانی که در فصل زمستان به تداوی حاضر میشوند، اراده جدی به ترک اعتیاد ندارند، بلکه میخواهند روزهای سرد زمستان را در مراکز ترک اعتیاد گرمتر سپری کنند.
او افزود: "واضح است وقتیکه معتادان در فصل زمستان به مراکز تداوی مراجعه میکنند و یا آورده میشوند، صادق نیستند، بلکه میخواهند از این فرصت استفاده کننده و خود شان را در زمستان گرم نگهدارند و خوراک خوب برای شان برسد، اما برای مسوولان مراکز این یک فرصت بسیار خوب است، تا برنامههای خاصی که برای معتادان تهیه شده در این فصل بالای شان تطبیق شود یا معتاد تداوی گردد و یا برای آینده به تداوی تشویق شوند."
به اساس ارزیابیهای سازمان ملل متحد، از هر یک صد معتاد مواد مخدر در جهان، شصت تن آنان پس از تداوی دوباره به مواد مخدر رو میآورد، اما در افغانستان از هر یک صد معتاد، بیش از هشتاد تن آنان پس از ترک اعتیاد و رخصت شدن از شفاخانه، بار دیگر از مواد مخدر استفاده میکند.