لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۳۳

سیگار: امریکا از انتخابات در افغانستان هشت درس می‌آموزد


انتخابات ریاست جمهوری افغانستان
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

اداره سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان، سیستم انتخاباتی و انتخابات‌های برگزار شده در افغانستان را ناقص خوانده است.

سیگار یا اداره سرمفتش خاص ایالات متحده در امور بازسازی افغانستان در گزارش خود که به روز سه‌شنبه (۱۴ دلو) نشر شد گفته است، امریکا از انتخابات در افغانستان هشت درس را می‌آموزد.

در این گزارش به هشت مورد انتخاباتی اشاره شده که به گفتۀ سیگار در پالیسی‌های امریکا باید به آن توجه شود و براساس همین موارد، اقدامات در بخش حمایت از انتخابات صورت گیرد.

سیگار در گزارش خود گفته که جامعه جهانی از سال ۲۰۰۱ میلادی به این‌سو حدود یک میلیارد و ۲۰۰ هزار دالر را نه تنها در برگزاری هفت انتخابات در افغانستان بلکه در حمایت از سیستم انتخاباتی این کشور هم به مصرف رسانیده که حداقل ۶۲۰ میلیون دالر آن را ایالات متحده امریکا پرداخته است.

روند شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۸ خورشیدی
روند شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۸ خورشیدی

براساس این گزارش، حکومت امریکا از سرمایه‌گذاری در سیستم انتخاباتی افغانستان نتیجه ضعیف حاصل کرده است.

اداره سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان گفته که اداره‌های مربوط به انتخابات افغانستان نتوانسته اند که برای انتخابات این کشور آمادگی‌های قابل اعتماد اتخاذ کرده، مدیریت کنند و چالش‌های فراه راه این روند را حل کنند.

سیگار انتخابات ۲۰۰۴ میلادی افغانستان را نسبتاً خوب توصیف کرده اما گفته که کمیسیون‌های انتخاباتی افغانستان هنوز هم در کارکردشان ضعیف اند و از همین‌رو اعتماد مردم بالای دولت متضرر شده است.

تلاش کردیم تا نظر مقام‌های کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان را در مورد این گزارش سیگار بپرسیم، اما حبیب‌الرحمن ننگ رئیس دارالانشای این کمیسیون بدون این که در مورد گزارش سیگار نظرش را بدهد گفت که آن‌ها انتخابات ریاست جمهوری اخیر افغانستان را بگونه شفاف و با هزینه کمتر برگزار کردند.

آقای ننگ می‌گوید: "انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۸ خورشیدی نسبت به همۀ انتخابات‌های پیشین بگونه شفاف برگزار شد و جامعه جهانی مستقر در کابل هم این را تایید کرد که این انتخابات از همه انتخابات‌های دیگر شفاف و با هزینه کم برگزار شد."

حبیب‌الرحمن ننگ، رئیس دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان
حبیب‌الرحمن ننگ، رئیس دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان

آقای ننگ انتخابات‌های برگزار شده در افغانستان را شفاف و خوب توصیف می‌کند اما عملاً دیده شده که این انتخابات‌ها با چالش‌های زیادی همراه بوده.

سیگار در گزارش تازه خود رهبری ضعیف کمیسیون‌های انتخاباتی افغانستان، نواقص در روند ثبت نام برای انتخابات، تقلب در این روند، بی نظمی و مشکلات امنیتی را از جمع درس‌های خوانده که می‌توان از روند انتخابات افغانستان آموخت و از وقوع آن‌ها جلوگیری کرد.

اداره سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان همچنان به امنیت انتخابات پرداخته و گفته که بخاطر وضعیت بد امنیتی بیشتر مرکزهای رای‌دهی در جریان انتخابات در افغانستان مسدود بودند، طالبان در آستانه برگزاری انتخابات حمله‌های خود را افزایش داده و افزایش ناامنی‌ها منجر به تاخیر در روند ثبت نام در بسیار مناطق شده و همین باعث شده تا میزان مشارکت در برخی مناطق کاهش بیابد.

براساس گزارش سیگار، ناامنی‌ها سبب شده که مشروعیت انتخابات متضرر شود.

این گزارش سیگار در مورد ضعف در روند انتخابات افغانستان در حالی نشر شده که کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در سال ۱۴۰۰ خورشیدی قرار است چهار انتخابات را برگزار کند.

حبیب‌الرحمن ننگ رئیس دارنشالای این کمیسیون می‌گوید: "برگزاری چهار انتخابات را در نظر داریم، در مورد بودجه و امنیت آن با شریکای انتخاباتی خود در جریان صحبت استیم و ان‌شاءالله به زودی این انتخابات با یک تقسیم اوقات و چوکات زمانی مشخص اعلام خواهد شد."

کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان در سال آینده از برگزاری انتخابات ولسی جرگه در غزنی، انتخابات شوراهای ولایتی و ولسوالی‌ها و انتخابات شاورالی‌ها در حالی صحبت می‌کند که در این اواخر برخی از نهادهای ناظر انتخابات ابراز نگرانی کردند که با درنظر داشت وضعیت امنیتی جاری در این کشور ممکن این انتخابات‌ها بگونه درست برگزار نشوند.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال ۱۳۹۸
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال ۱۳۹۸

سیگار در این گزارش خود گفته که کمک دهنده‌ها به شرکای افغان خود در کمک‌ها از احتیاط زیاد کار می‌گیرند و تا حد زیاد به مسایل تخنیکی و روز برگزاری انتخابات تمرکز می‌کنند نه این که تلاش‌های خود را بالای یک پروسه پنج ساله انتخابات معطوف بدارند.

براساس گفته‌های سیگار ساختار کنونی انتخابات طوریست که کمک کننده‌ها بر اهداف کوتاه‌مدت تمرکز می‌کنند و به این اهمیت می‌دهند که پروسه برگزاری انتخابات را یقینی بسازند اگر یقینی ساختن تداوم پروسه دموکراتیک افغانستان یک هدف طویل‌المدت باشد شاید، امریکا و شرکای بین‌المللی آن نیاز دارند تا ظرفیت‌های اداره‌های انتخاباتی افغانستان را تقویه بکنند.

به گفته سیگار انتخابات یک پروسه‌ای‌ست که به سهم‌گیری و حمایت دوامدار تمویل کننده نیاز دارد.

XS
SM
MD
LG